News

Talibanii au anunțat un guvern interimar în Afganistan. Șeful cabinetului, pe lista neagră a ONU. Ministrul de Interne, căutat de FBI

Noul cabinet, în totalitate masculin, este alcătuit din personalități talibane de rang înalt, unele sunt cunoscute pentru atacurile asupra forțelor americane din ultimele două decenii.
08.09.2021 | 11:56
Talibanii au anuntat un guvern interimar in Afganistan Seful cabinetului pe lista neagra a ONU Ministrul de Interne cautat de FBI
ADVERTISEMENT

Talibanii au anunțat un guvern interimar în Afganistan, declarând țara „Emiratul Islamic”. Acesta va fi condus de Mullahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii mișcării, care se află pe lista neagră a ONU.

Ministru de interne este temutul lider al grupului militant Haqqani, dorit de FBI, Sirajuddin Haqqani.

ADVERTISEMENT

Talibanii au anunțat un guvern interimar în Afganistan

Talibanii au preluat controlul asupra majorității Afganistanului cu mai mult de trei săptămâni în urmă, îndepărtând conducerea aleasă anterior.

Anunțarea cabinetului interimar este un pas cheie în formarea unui guvern taliban permanent. Noua conducere se va confrunta cu provocări semnificative, în special stabilizarea economiei țării și obținerea recunoașterii internaționale.

ADVERTISEMENT

Talibanii au spus anterior că vor să formeze un guvern incluziv. Cu toate acestea, toți miniștrii cabinetului anunțați marți sunt deja lideri talibani consacrați și nu au fost incluse femei.

Miniștrii, instruiți să pună în aplicare legea islamică

Potrivit unei declarații atribuite liderului suprem al talibanilor Mawlawi Hibatullah Akhundzada guvernul a fost instruit să pună în aplicare Sharia.

ADVERTISEMENT

Talibanii doresc „relații puternice și sănătoase cu vecinii noștri și cu toate celelalte țări, bazate pe respect și interacțiune reciproc”, se spune în declarația citată de BBC – cu avertismentul că vor respecta legile și tratatele internaționale „care nu sunt în conflict cu islamul legea și valorile naționale ale țării”.

Hibatullah Akhundzada nu a avut niciodată o apariție publică. Acesta este primul mesaj care provine de la el de când talibanii au preluat controlul luna trecută.

ADVERTISEMENT

Hassan Akhund, noul prim-ministru interimar, a ocupat funcția de ministru adjunct de externe din 1996 până în 2001, când grupul a fost ultima dată la putere. El influențează mai degrabă partea religioasă a mișcării decât cea militară.

Mullah Mohammad Hassan Akhund
Premierul guvernului interimar taliban

Numirea sa este văzută ca un compromis, după rapoartele recente despre lupte între unii talibani relativ moderați și colegii lor duri.

Ministru de interne pe o listă a terorismului SUA

Sirajuddin Haqqani, noul ministru de interne în funcție, este șeful grupului militant cunoscut sub numele de rețeaua Haqqani care este afiliat cu talibanii și a fost în spatele unora dintre cele mai letale atacuri din războiul de două decenii al țării – inclusiv o explozie cu camion-bombă la Kabul în 2017, care a ucis peste 150 de oameni.

Spre deosebire de talibani în general, rețeaua Haqqani a fost desemnată de către SUA o organizație teroristă străină. De asemenea, menține legături strânse cu Al-Qaeda.

Potrivit FBI, Haqqani este „căutat pentru interogare în legătură cu atacul din ianuarie 2008 asupra unui hotel din Kabul … în urma căruia au fost ucise șase persoane, inclusiv un cetățean american. Se crede că a coordonat și a participat la atacuri transfrontaliere împotriva Statelor Unite și a forțelor coaliției din Afganistan. Haqqani ar fi fost implicat și în planificarea încercării de asasinare a [fostului] președinte afgan Hamid Karzai în 2008.”

Rețeaua Haqqani a fost, de asemenea, acuzată de un atac asupra ambasadei SUA și a bazelor NATO din apropiere, la Kabul, la 12 septembrie 2011. Opt persoane – patru ofițeri de poliție și patru civili – au fost uciși în acest atac.

Alte numiri din noul guvern

Mullahul Yaqoob în funcția de ministru al apărării. El este fiul fondatorului taliban și regretatul lider suprem Mullahul Omar. El a ajuns în prim plan în 2015 când, într-un mesaj audio lansat după moartea tatălui său, a cerut unitate în cadrul grupului militant.

Componența guvernului interimar din Afganistan
Componența guvernului interimar din Afganistan

Cofondatorul talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, va fi unul dintre deputații premierului. Baradar a fost anterior șeful biroului politic al talibanilor și a supravegheat semnarea acordului de retragere al SUA anul trecut.

Amir Khan Muttaqi este ministru de externe în funcție, un lider înalt care a participat la negocierile cu SUA privind retragerea lor.

Întrebat de ce nu li s-au dat posturi femeilor, unul dintre înalții oficiali talibani a declarat că nu a fost încă finalizat cabinetul.

Anunțul guvernului a venit în ziua în care luptătorii talibani au tras asupra participanților la un protest care a adunat sute de oameni, în special femei, la Kabul. Filmările de la fața locului au arătat oameni care alergau spre adăposturi, în timp ce în fundal se auzeau focurile de armă trase de militanți.

Talibanii revendică acum controlul deplin al Afganistanului, spunând că i-au învins pe luptătorii rezistenței care le se opuneau în valea Panjshir, la nord de Kabul.

Frontul Național de Rezistență din Afganistan (NRF) a anunțat într-o declarație că „consideră ilegal anunțul cabinetului interimar al talibanilor și un semn clar al dușmăniei grupului față de poporul afgan”.

ADVERTISEMENT