News

Video. Talibanii au preluat puterea în Afganistan. Joe Biden, către cei blocați: Vă vom duce acasă. Polonia trimite la Kabul 100 de militari. Update

Vineri, talibanii au anunțat că au cucerit încă un teritoriu din Afganistan. De această dată este vorba despre al doilea oraș ca mărime din această țară, Kandahar.
Video Talibanii au preluat puterea in Afganistan Joe Biden catre cei blocati Va vom duce acasa Polonia trimite la Kabul 100 de militari Update
Video. Talibanii au intrat în Kabul, capitala Afganistanului. Cel puțin cinci persoane ucise la aeroport. Foto: AP, AFP, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-08-2021
19:32

Joe Biden, anunț către americanii blocați în Afganistan. Polonia trimite la Kabul 100 de militari

Președintele american Joe Biden a vorbit despre situația evacuării cetățenilor blocați în Afganistan și a spus că plecarea cu avionul a acestora va fi unul dintre cele mai dificile din istorie.

Acesta i-a asigurat pe cetățenii americani că vor ajunge pe sol național în deplină siguranță.

„Acesta este unul dintre cele mai mari și mai dificile transporturi aeriene din istorie. Vom face tot ce putem pentru a asigura evacuarea în siguranță”, a spus el. „Vă vom duce acasă”, a declarat el.

“Orice american care vrea să vină acasă va fi adus acasă”, a mai declarat președintele american.

 „Este timpul să punem capăt acestui război”, a mai spus liderul.

În ce SUA dau asigurări că cetățenii americani vor pleca din Afganistan în siguranță, Polonia deja a făcut progrese în acest sens.

În ultimele zile, autoritățile poloneze au orchestrat evacuarea a circa 130 de oameni, printre care se află și 40 de copii.

De asemenea, țara s-a angajat să aducă în Afganistan 100 de miliari, la Kabul. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat că țara sa se va ocupa de evacuarea a 300 de afgani care au colaborat cu NATO.

 

20-08-2021
15:47

Vladimir Putin speră că talibanii vor îndeplini promisiunile lor de a restabili ordinea în Afganistan

Președintele rus Vladimir Putin spune că alte țări „nu trebuie să-și impună valorile” asupra Afganistanului și că, deoarece talibanii controlează acum cea mai mare parte a țării, „trebuie să acceptăm că este o realitate”.

El adaugă că speră că talibanii vor îndeplini promisiunile lor de a restabili ordinea în Afganistan, relatează BBC.

Acestea sunt primele comentarii pe care le-a făcut liderul rus despre criza din Afganistan.

Rusia are o istorie complicată cu Afganistanul. În 1978, în timpul Războiului Rece, a avut loc o lovitură de stat comunistă în țară – răscoale împotriva ei au condus apoi la invadarea trupelor sovietice în anul următor.

Forțele sovietice au luptat împotriva insurgenților jihadiști locali – cunoscuți sub numele de mujahedini – care au fost susținuți de SUA și Pakistan.

Războiul sovieto-afgan a durat 10 ani și a fost devastator pentru țară, cu aproximativ un milion de afgani uciși. După război, luptele dintre diferiți luptători mujahedini au dat naștere talibanilor.

20-08-2021
14:00

Avionul american supraaglomerat a transportat 823 de persoane, nu 640

La începutul acestei săptămâni presa a publicat o fotografie cu o aeronavă militară americană care a evacuat duminică 640 de persoane de la Kabul la Qatar.

Astăzi, însă, Comandamentul de mobilitate aeriană al armatei SUA a revizuit acest număr până la 823 de cetățeni afgani.

Numărul inițial nu a inclus cei 183 de copii la bord.

20-08-2021
13:48

Ultima zonă care le rezistă talibanilor

Există încă o zonă din Afganistan care se opune talibanilor – Valea Panjshir.

Panjshir are o lungă reputație de rezistență. Legendarul său comandant militar Ahmad Shah Massoud a apărat-o cu succes în timpul războiului sovieto-afgan, și apoi al războiului civil cu talibanii, până la moartea sa în 2001.

Se confirmă că cel puțin doi foști oficiali afgani se ascund în Panjshir – inclusiv Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud.

Dar analiștii au avertizat că este puțin probabil ca Panjshir să poată rezista unei ofensive în plină forță a talibanilor.

“Rezistența pentru moment este doar verbală, deoarece talibanii nu au încercat încă să intre în Panjshir”, a declarat specialistul în Afganistan Gilles Dorronsoro, de la Universitatea Sorbona din Paris, citat de BBC.

Abdul Sayed, un cercetător independent cu sediul în Suedia, a mai spus agenției: „Talibanii înconjoară Panjshir din toate părțile și nu cred că fiul lui Massoud poate rezista mult mai mult de câteva luni. Deocamdată nu are un sprijin foarte puternic”.

20-08-2021
12:18

Civil german rănit prin împușcare în drum spre aeroportul din Kabul

Un civil german a fost împușcat pe aeroportul din Kabul, dar nu se află în pericol și va fi curând plecat din Afganistan, spune o purtătoare de cuvânt a guvernului german.

„Un civil german a suferit o rană prin împușcare în drum spre aeroportul din Kabul. El primește asistență medicală, dar viața lui nu este în pericol și va fi evacuat în curând”, a declarat purtătoarea de cuvânt la o conferință de presă a guvernului la Berlin, relatează Al Jazeera.

Între timp, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Berlin a declarat că Germania va trimite două elicoptere ușoare la Kabul pentru a evacua germanii aflați în pericol sau situați în regiuni îndepărtate.

20-08-2021
10:09

Talibani au „torturat și masacrat” bărbați din minoritatea Hazara

Talibanii au torturat și „masacrat” recent mai mulți membri ai minorității Hazara din Afganistan, spune grupul pentru drepturile omului Amnesty International.

Martorii au prezentat relatări îngrozitoare despre uciderile care au avut loc la începutul lunii iulie în provincia Ghazni.

De când au preluat duminica capitala afgană Kabul, talibanii au încercat să prezinte o imagine mai rezervată. Dar Amnesty susține că incidentul este un „indicator oribil” al guvernării talibanilor.

Comunitatea Hazara este al treilea grup etnic ca mărime din Afganistan. Ei practică în principal Islamul Șiit și s-au confruntat cu discriminare și persecuție pe termen lung în Afganistanul și Pakistanul predominant sunite.

În raportul publicat joi, Amnesty a spus că cei nouă bărbați Hazara au fost uciși între 4 și 6 iulie în districtul Malistan din provincia Ghazni de est.

20-08-2021
08:50

Încă un român evacuat, alți 14 se află pe aeroportul din Kabul

Vineri un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în cursul dimineții în incinta Aeroportului internațional din Kabul, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Cei 14 cetățeni vor fi evacuați cu următorul zbor al aeronavei militare românești staționate în prezent la Islamabad.

În cursul nopții de joi spre vineri încă un român a fost evacuat din Kabul, alături de un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, care preciza la acel moment că, din cauza condiţiilor de securitate din Kabul, nu au putut ajunge şi alţi români la aeroport.

Acesta este al doilea cetăţean român evacuat din Afganistan cu aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române.

 

19-08-2021
20:03

Ce a declarat Joe Biden despre Afganistan. Mai multe avioane survolează zona. Imaginile disperării

Președintele american este de părere că talibanii sunt indeciși cu privire la statutul lor și că nu știu încă dacă vor să fie recunoscuți de restul lumii ca lideri legitimi ai Afganistanului.

“Cred că ei trec printr-un fel de criză existenţială pe tema: vor să fie sau nu recunoscuţi de comunitatea internaţională drept un guvern legitim? Nu sunt sigur că este cazul”, a spus Biden.

În același timp, el a declarat că talibanii trebuie să își facă griji cu privire la modul în care le vor asigura cetățenilor din acest stat o viață bună, dar trebuie să se preocupe și de economie și veniturile populației.

“Ei vor trebui să se preocupe dacă vor avea de mâncare, dacă vor avea venituri… şi dacă vor putea să gestioneze economia”, a mai spus Biden, citat de AFP.

“Ei vor trebui să se preocupe dacă pot sau nu să menţină unitatea societăţii”, a informat el.

În același timp, mai multe aeronave americane de luptă au efectuat “zboruri de supraveghere armată” asupra Kabulului.

Informația a fost dată de Hank Taylor, director-adjunct însărcinat cu logistica în cadrul Statului Major al Armatei Americane.

Oamenii sunt disperați să plece din Afganistan, dar operațiunile statelor sunt unele extrem de dificile, după cum bine știm din situația României, care nu a reușit să aducă niciun cetățean înapoi în țară, în siguranță.

Imaginile disperării arată mii de oameni care așteaptă să plece. Tocmai aceasta a făcut o familie să își ridice copilul, o fetiță, peste gardul înalt și să o predea soldaților britanici. Nu se știe ce s-a întâmplat cu aceasta, dar imaginile sunt tragice.

Talibanii, acuzați că au distrus un parc de distracții

După ce aceștia încercau să îi liniștească pe afgani cu imagini ale distracției, când se dădeau în mașinuțele electrice, talibanii sunt acuzați că au incendiat un astfel de loc.

Talibanii sunt acuzați că ar fi pornit focul
Talibanii sunt acuzați că ar fi pornit focul. Sursa foto: Twitter

 

 

19-08-2021
15:01

Un singur român a fost evacuat. Surse Digi24: Jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că, până la această oră, un singur cetățean român a fost preluat de aeronava Forțelor Aeriene Române care a aterizat miercuri noapte pe aeroportul din Kabul.

În ciuda faptului că sunt 16 români care au cerut să fie evacuați din capitala Afganistanului, aceștia se află încă în alte locații din oraș și nu au ajuns pe aeroport.

Mai multe surse implicate în operațiunea de evacuare au declarat pentru Digi24.ro că reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara, pentru că situația este de așteptat să se deterioreze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele.

19-08-2021
10:44

Luptătorii talibani au ucis cel puțin două persoane în Asadabad

Cel puțin două persoane au fost ucise după ce luptătorii talibani au deschis focul asupra unei mulțimi care sărbătorea Ziua Independenței în Asadabad, au declarat martorii oculari pentru Al Jazeera. Cel puțin opt persoane au fost rănite în urma violențelor.

Talibanii au tras asupra mulțimii după ce o persoană a înjunghiat cu un cuțit un luptător taliban, potrivit martorilor și videoclipurilor de pe rețelele de socializare.

În Jalalabad, luptătorii talibani au tras asupra oamenilor care fluturau drapelul național afgan, rănind un bărbat și un băiat adolescent care au fost transportați cu ricșă la spitalele din apropiere.

În Khost, luptătorii talibani au instaurat restricții de circulație pentru a opri protestele împotriva lor, în timp ce oamenii au ieșit și pe străzile din Kabul, apărând steagul republicii.

19-08-2021
07:46

O femeie, ucisă pentru că nu purta burka

O femeie din districtul Taloqan, provincia Takhar a fost împușcată mortal pentru că a ieșit din casă fără să poarte burka, în ciuda faptului că în prima conferință de presă după preluarea puterii, reprezentanții talibanilor au susținut că drepturile femeilor nu vor fi încălcate.

Marți, un cetățean afgan și fost oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru Fox News că luptătorii talibani au înființat puncte de control în Kabul, în unele cazuri agresând civili care încercau să ajungă la aeroport și să scape din țară.

Cetățeanul a mai spus că militanții talibani treceau prin cartiere în căutarea unor oameni care ajutaseră SUA.

19-08-2021
07:37

Ce prevede Legea Sharia în privința drepturilor femeilor

Pe măsură ce talibanii au revenit la putere în Afganistan, duminică preluând controlul în Capitala Kabul, femeile din această țară au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 le vor fi anulate.

Încă de la prima conferinţă de presă a talibanilor, susținută când au preluat puterea în Afganistan, liderii lor au transmis că vor conduce ţara în conformitate cu o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului, numită Legea Sharia.

Legea Sharia este sistemul juridic al Islamului. Sharia înseamnă literalmente „calea directă, bine călcată spre apă”. Este derivată atât din Coran, cât şi din fatwa – deciziile cărturarilor islamici.

19-08-2021
07:35

A început evacuarea românilor din Afganistan

În Afganistan sunt blocați 33 de români. 15 dintre aceștia doresc să plece cu aeronava trimisă de autoritățile române.

Restul de 18 sunt implicați în diverse operațiuni, unii chiar în evacuarea celorlalți cetățeni, așa că situația lor este una mai delicată.

Premierul Florin Cîțu a precizat miercuri că toți românii care se află acolo trebuie să își anunțe prezența la Ambasada României din Islamabad.

18-08-2021
20:45

Oficial american despre situația din Afganistan: ”Nu vom lăsa pe nimeni în urmă”

Miercuri, oficialii din Armata Americană au avut o conferință de presă în care au vorbit despre situația actuală din Afganistan. Mai precis, aceștia au anunțat ce se întâmplă cu oamenii rămași acolo.

Astfel, Lloyd Austin, secretarul apărării și Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei SUA au vorbit la Pentagon despre ce măsuri vor lua pentru cetățenii rămași blocați în Afganistan.

Aceștia au explicat că cetățenii americani de acolo sunt prioritatea lor și lucrează la evacuarea acestora, precum și la a celor care au fost un sprijin pentru America în ultimii 20 de ani.

”Noi suntem armata Statelor Unite și intenționăm să evacuăm toți cetățenii americani care vor să plece din Afganistan, ei sunt prioritatea noastră.

În plus, vrem să îi evacuăm pe toți aceia care ne-au ajutat în ultimii 20 de ani. Nu îi vom lăsa în urmă. Vom scoate de acolo cât de mulți vom putea”, a spus Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei SUA, conform CBS News.

La rândul lui, Lloyd Austin, secretarul apărării, care a slujit Armata timp de 40 de ani a spus că pentru el această luptă este una personală și a ținut să le ofere mulțumiri acelora care au luptat în războiul din Afganistan

”Pentru mine e ceva personal. Acesta e un război în care am luptat, și pe care l-am condus. Cunosc țara. Cunosc oamenii. Și îi cunosc pe cei care au luptat alături de mine”.

”Știu că sunt zile grele pentru cei care și-au pierdut rudele în Afganistan, și pentru aceia care au fost răniți în război, mai ales acum.

Cel mai mare bun al nostru ca națiune, sunt acești oameni extraordinari care s-au oferit voluntari să ne țină în siguranță, pe noi, și pe famiile noastre. Vă onorăm serviciul, vă înțelegem sacrificiul, și nu îl vom uita niciodată”, a mai spus acesta.

18-08-2021
19:48

General american, surprins de capturarea rapidă a statului de către talibani

Generalul american Mark Alexaner Milley a declarat că forțele SUA nu au avut motive să creadă că talibanii vor ajunge atât de repede să controleze întreaga țară.

“Nu a fost nimic pe care eu sau altcineva l-a văzut care să fi indicat un colaps al armatei sau al guvernului în 11 zile”, a declarat generalul Millez conform The Guardian.

18-08-2021
15:55

Soldații talibani „au tras în aer” pe aeroportul din Kabul pentru a dispersa mulțimile

Comandanții și soldații talibani au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimile de pe aeroportul din Kabul, a declarat un oficial taliban.

“Nu avem intenția de a răni pe nimeni”, a declarat el pentru agenția de știri Reuters. Haosul masiv a continuat în afara aeroportului, a spus oficialul, adăugând că „planul haotic de evacuare” al forțelor occidentale din Afganistan a fost de vină.

18-08-2021
15:47

Cine este Amrullah Saleh, liderul opoziției anti-talibane

Amrullah Saleh, un fost spion în vârstă de 48 de ani și, până recent, prim-vicepreședinte al țării, a anunțat într-un mesaj pe Twitter, că din acest moment el este conducătorul de drept al țării, subliniind faptul că nu se va preda niciodată “teroriștilor talibani”.

Saleh a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, fiind rănit, însă, de un atentat cu bombă în Kabul în luna septembrie a anului trecut. Sora lui Amrullah Saleh a fost, de altfel, o victimă a răzbunării talibanilor, aceasta fiind torturată până la moarte ca urmare a activității fratelui său.

18-08-2021
13:39

Protestele anti-talibane s-au răspândit dincolo de Jalalabad

Protestele anti-talibane s-au extins dincolo de Jalalabad în alte câteva provincii, relatează corespondentul Al Jazeera Charlotte Bellis.

“Oamenii sunt foarte supărați că drapelul național a fost dat jos și înlocuit cu drapelul talibanilor”, a spus Bellis.

Ea a adăugat: „Acesta nu este singurul punct fierbinte din Afganistan astăzi. Este haos pe aeroport unde talibanii încă încearcă să împiedice oamenii să ajungă, încălcând perimetrul de securitate și repetând ceea ce s-a întâmplat luni, când mii de oameni au intrat pe pistă și au întrerupt zborurile de evacuare.”

18-08-2021
12:37

17 răniți în urma unei busculade la poarta aeroportului din Kabul

Șaptesprezece persoane au fost rănite la o poartă către aeroportul din capitala afgană, Kabul, a declarat un oficial NATO, în timp ce țările occidentale au intensificat evacuarea diplomaților lor și a altor persoane.

Civililor afgani care doreau să plece după ce talibanii au pus mâna pe capitală duminică, li s-a spus să nu se adune în jurul aeroportului, cu excepția cazului în care aveau pașaport și viză de călătorie, a declarat oficialul, care lucra la aeroport.

Oficialul, care a refuzat să fie identificat, a declarat că nu a auzit niciun raport de violență din partea luptătorilor talibani în afara aeroportului.

18-08-2021
10:34

Proteste la Jalalabad. Trei oameni au murit

Cel puțin trei persoane ar fi fost ucise și alte zeci de persoane rănite după împușcături trase la protestul împotriva îndepărtării drapelului afgan de către talibani în orașul Jalalabad.

Videoclipurile de pe rețelele sociale arată oameni care ies în stradă în orașul Jalalabad din est, cerând talibanilor să nu schimbe steagul național al Afganistanului.

Demonstrații similare au avut loc în alte zone marți.

Unele videoclipuri par să arate focuri de armă în zona în care erau adunate mulțimile. Nu este clar dacă cineva a fost rănit.

18-08-2021
07:29

Mullahul Abdul Ghani Baradar, liderul politic taliban, este așteptat să revină la Kabul

Potrivit unor rapoarte citate de BBC, liderul politic al talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, și alți lideri sunt așteptați să sosească în capitala Kabul miercuri sau joi.

Baradar s-a numărat printre mai mulți membri ai conducerii superioare a talibanilor care s-au întors în țară marți. Călătoriseră din Qatar până în sudul orașului afgan Kandahar, locul lor de naștere spiritual.

Baradar, unul dintre membrii fondatori ai talibanilor, făcuse parte din negocierile cu SUA din Qatar după ce a fost eliberat din închisoare pentru a facilita procesul de pace.

El a fost capturat într-o operațiune comună SUA-Pakistan din Karachi în 2010.

17-08-2021
20:27

Noi informații despre situația din Afganistan. Prim-vicepreşedintele se consideră liderul legitim al statului

Amrullah Saleh, cel care este prim-vicepreşedintele din Afganistan a spus că el este preşedintele interimar „legitim”, în ciuda faptului că talibanii au cucerit acest stat și au declarat că au preluat puterea.

Potrivit Constituției, el trebuie să fie cel care care ocupă rolul de președinte, dacă liderul de stat și-a părăsit funcția din diverse motive.

„Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar.

În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a declarat Amrullah Saleh, pe Twitter.

SUA:  „Contăm pe 5.000-9.000 de plecări zilnic”

În același timp, eforturile de a-i recupera pe cei rămași în această țară măcinată de conflicte sunt intensificate de către toate națiunile. Din această categorie face parte și România, care a trimis deja o aeronavă acolo pentru a-i lua pe românii rămași acolo.

Hank Taylor, un responsabil din Statul Major american a transmis că preconizează că vor avea loc chiar și 9.000 de plecări zilnice, conform France Presse

„La maximul capacităţii noastre, contăm pe 5.000-9.000 de plecări zilnic”, a spus Taylor. 

„Nu am avut nicio interacţiune ostilă, niciun atac şi nici ameninţare din partea talibanilor”, a adăugat el.

 

17-08-2021
17:07

Talibanii au susținut prima conferință de presă

Talibanii au avut prima conferință de presă de la preluarea puterii în Afganistan. Zabihullah Mujahid, cel care este purtătorul lor de cuvânt, a făcut mai multe declarații despre ceea ce se întâmplă în această țară.

„Acesta este un moment de mândrie pentru întreaga națiune. Vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este un câmp de luptă și o zonă de  conflict”, au transmis talibanii.

„După 20 de ani de luptă am expulzat străinii”, au spus ei.

Mai mult, talibanii au spus chiar că dorința lor era ca tot acest conflict să se oprească înainte de a ajunge la Kabul, dar au dat vina pe  faptul că „guvernul anterior a fost atât de incompetent”.

„Nu vrem să vedem haos în Kabul. Planul nostru era să ne oprim la porțile Kabulului, astfel încât procesul de tranziție să poată fi finalizat fără probleme”, au precizat talibanii.

De asemenea, talibanii au transmis că lucrează la formarea unui nou guvern.

„După formarea guvernului, vom decide ce legi vor fi prezentate națiunii. Un lucru trebuie să spun: lucrăm serios la formarea guvernului. Va fi anunțat după finalizare. Avem toate granițele sub controlul nostru”, au mai spus aceștia.

17-08-2021
07:51

Joe Biden anunță că SUA alocă 500 de milioane de dolari pentru refugiații afgani

Joe Biden anunță că SUA au decis să aloce până la 500 de milioane de dolari pentru a ajuta refugiaţii şi migranţii afgani, victimele conflictului şi alte persoane expuse riscurilor ca rezultat al situaţiei din Afganistan, scrie Agerpres.

Sumele de bani vor proveni din Fondul de urgenţă pentru asistenţă pentru refugiaţi şi migranţi (USERMAF), se arată într-un document emis de Casa Albă şi adresat secretarului de stat american Antony Blinken. Acesta din urmă este autorizat să prezinte această decizie Congresului SUA.

16-08-2021
20:17

Joe Biden își menține decizia de a retrage trupele din Afganistan

Președintele Joe Biden a decis retragerea trupelor din Afganistan, lucru pe care l-a reafirmat într-o conferință de presă. Acesta a recunoscut că decizia sa va fi, probabil, criticată, dar este cea corectă, pentru că salvează viețile americanilor.

De altfel, el chiar a spus că lupta din Afganistan nu face parte din interesul național al SUA.

„Câte vieți să mai fie luate? E o greșeală, nu face parte din interesul națioanal al Statelor Unite. E foarte dureros pentru mulți dintre noi. O să continuăm să luptăm pentru drepturile afganilor. Dar nu putem face asta prin conflicte militare, ci prin diplomație.

Vom continua să ne preocupăm de plecarea oamenilor care sunt în pericol, de imigranți. Vom da asistență celor care vor să plece din Afganistan”, a transmis președintele Joe Biden.

În același timp, Biden a afirmat că țara pe care o conduce este pregătită să își apare poporul cu orice fel de mijloace „devastatoare”.

„O să ne apărăm poporul cu forțe devastatoare, dacă e nevoie”, a mai spus acesta.

De asemenea, președintele SUA a reiterat că a făcut o promisiune de a termina această misiune militară din Afganistan și s-a ținut de cuvânt.

„Am promis că pun capăt misiunii militare din Afganistan și m-am ținut de promisiune. Această misiune trebuia să se încheie de multă vreme.

Știu că decizia mea va fi criticată. E decizia corectă pentru poporul american”, a mai spus el.

“Este greșit să ordonăm trupelor americane să ia acțiune atunci când propriile forțe armate ale Afganistanului nu fac acest lucru”, a spus Biden.

16-08-2021
18:50

ONU cere negocieri pentru crearea unui nou guvern, după preluarea puterii

Consiliul de Securitate al ONU dorește crearea unui nou guvern, pentru care îndeamnă la negocieri. Instituția vorbește despre un executiv care să fie „unit, inclusiv, reprezentativ și cu participarea totală, egală și semnificativă a femeilor”, conform Al Jazeera.

De altfel, luni a avut o întrunire care a avut în centru situația din Afganistan. În cadrul acesteia, s-a cerut încetarea ostilităților și a suprimării drepturilor omului.

16-08-2021
15:54

Toate zborurile au fost oprite pe aeroportul din Kabul, anunță Pentagonul

Toate zborurile militare și civile spre și dinspre aeroportul din Kabul au fost oprite, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Nu este clar când vor fi reluate, a adăugat el. Trupele americane lucrează în prezent pentru securizarea aeroportului.

Acțiunea SUA a dus la moartea a doi indivizi înarmați, a spus Pentagonul.

16-08-2021
14:16

Soldații americani au ucis două persoane care au deschis focul asupra lor la aeroport

Forțele armate americane de pe aeroportul din Kabul au împușcat și au ucis doi bărbați înarmați luni, după ce au tras asupra trupelor, potrivit unui oficial al apărării SUA.

Oficialul spune că doar că bărbații erau înarmați și SUA nu au verificat că erau membri talibani. Deocamdată se crede că a fost un incident izolat.

În plus, armata are un raport potrivit căruia un soldat american a fost rănit de un foc de armă într-un alt incident la aeroport, dar circumstanțele nu au fost confirmate, a spus oficialul.

16-08-2021
14:13

China se declară pregătită pentru relații de prietenie cu talibanii. Rusia spune că nu se va grăbi să recunoască noua conducere a Afganistanului

China declară că este dispusă să dezvolte „relații de prietenie” cu talibanii după ce grupul armat va prelua controlul asupra Afganistanului.

“China respectă dreptul poporului afgan de a-și determina în mod independent propriul destin și este dispusă să continue să dezvolte… relații de prietenie și cooperare cu Afganistanul”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Hua Chunying.

Pe de altă parte, Rusia nu se va grăbi să recunoască talibanii din Afganistan, a declarat luni trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin pentru Afganistan, explicând că decizia va depinde de comportamentul talibanilor.

”În primul rând, nimeni nu se va grăbi cu această [recunoaștere]. Recunoașterea sau nerecunoașterea va depinde de comportamentul noilor autorități. Vom urmări cu atenție cât de responsabil vor guverna țara în viitorul apropiat. Drept urmare, conducerea rusă va trage concluziile necesare și va lua o decizie”, a spus Zamir Kabulov, într-un interviu acordat postului de radio „Ecoul Moscovei”.

Kabulov a adăugat că Dmitri Zhirnov, ambasadorul rus în Afganistan, este în contact cu un reprezentant al conducerii talibanilor și se va întâlni marți cu un coordonator al talibanilor pentru a asigura securitatea externă, inclusiv cea a ambasadei ruse.

16-08-2021
12:39

Rusia susține că președintele afgan a fugit cu patru mașini pline cu bani

Ambasada Rusiei la Kabul susține că președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară cu patru mașini pline cu numerar și a fost nevoit să lase o parte din bani în urmă pentru că nu încăpeu în elicopterul la bordul căruia a părăsit țara, relatează agenția de știri RIA, citată de Al Jazeera.

„Patru mașini erau pline de bani, au încercat să mai bagi o parte dintre bani în un elicopter, dar nu au încăput. Și o parte din bani au rămas pe asfalt”, a declarat Nikita Ishchenko, un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Kabul.

Ischenko a confirmat comentariile sale agenției de știri Reuters. El citează „martori” ca sursă a informațiilor sale.

16-08-2021
11:19

Trei oameni au căzut de pe un avion în timp ce încercau disperați să părăsească țara

Agenția de presă Aśvaka relatează că trei tineri, care au încercat să fugă din țară ținându-se de o aeronavă C-17, au căzut peste mai multe locuințe. Agenția de presă a publicat și imagini filmate din două unghiuri cu momentul în care cei trei bărbați au căzut de pe aeronavă.

Potrivit localnicilor din apropierea aeroportului din Kabul, citați de agenția de presă Aśvaka, trei tineri care se țineau strâns de trenul de aterizare al unui avion au căzut deasupra caselor oamenilor. Potrivit unuia dintre localnici, căderea acestor oameni a făcut un zgomot puternic și terifiant.

16-08-2021
07:54

Cel puțin cinci persoane au fost ucise pe aeroportul din Kabul

Cel puțin cinci persoane au fost ucise pe aeroportul din Kabul, în timp ce sute de persoane au încercat să intre cu forța în avioanele care părăseau capitala afgană, potrivit martorilor citați de Reuters.

Un martor spune că a văzut cadavrele a cinci persoane fiind duse într-un vehicul. Un alt martor spune că nu este clar dacă victimele au fost ucise cu focuri de armă.

Trupele americane, care se ocupă de aeroport, au tras mai devreme în aer pentru a împrăștia mulțimea, spune un oficial american.

Zborurile comerciale din Aeroportul Internațional Hamid Karzai au fost anulate, potrivit Autorității de Aviație Civilă din Afganistan.

Partea civilă a aeroportului este închisă, conform unei notificări adresate aviatorilor.

15-08-2021
19:31

Ce a spus președintele afgan după ce a părăsit țara

Președintele afgan a recunoscut că a părăsit țara și a transmis în cele din urmă un mesaj pentru toți cei rămași în urmă.  

“A fost o decizie grea. Ar fi trebuit să stau în fața talibanilor înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara dragă pentru care mi-am dedicat o viață să o protejez? Pentru a evita vărsarea de sânge am considerat că este mai bine să plec”, a spus șeful statului

15-08-2021
19:29

Steagul afgan îndepărtat de pe Palatul Prezidențial

Talibanii nu au ezitat și au îndepărtat steagul afgan de pe palatul prezidențial. La puține momente, aceștia l-au arborat pe cel taliban

15-08-2021
19:23

Fum gros deasupra ambasadei SUA

Un fum gros a apărut deasupra ambasadei SUA din Kabul. Conform informațiilor pe care le au jurnaliștii americani, cei din ambasadă au primit ordine clare – personalul trebuie să distrugă documentele și dispozitivele electronice.

15-08-2021
14:51

Președintele ar fi părăsit țara! "Fostul preşedinte a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă"

Abdullah Abdullah, liderul Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, a anunţat pe Facebook, că preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit ţara, relatează The Guardian.

“Fostul preşedinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă”, a afirmat Abdullah.

Abdullah le-a cerut oamenilor să rămână calmi şi forţelor afgane să coopereze pentru garantarea siguranţei în Kabul.

De asemenea, el le-a cerut talibanilor să acorde ceva timp pentru negocieri înainte să intre în Kabul. Potrivit unui oficial din Ministerul afgan de Interne, Ghani a plecat în Tadjikistan.

15-08-2021
14:15

Haos în Kabul

Traficul din Kabul a fost dat peste cap după ce talibanii au intrat în capitala Afganistanului. Între timp, armata şi poliţia a început să părăsească posturile de serviciu.

Mai mult decât atât, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că ambasadele de la Kabul trebuie să își continue activitatea. Suhail Shaheen a ținut să explice că diplomații din această țară nu se află în pericol.

“Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut. Facem apel la Ghani şi la ceilalţi lideri să coopereze cu noi”, a spus acesta

15-08-2021
13:33

Prima reacție a președintelui afgan

În cele din urmă preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani a oferit o primă reacție. Șeful statului le-a cerut forţelor de securitate să garanteze ″securitatea tuturor cetăţenilor″⁣ și să mențină ordinea publică în Kabul.

″Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă″⁣, a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis reprezentanților presei. 

15-08-2021
13:11

Apel disperat al unui interpret abandonat

Au trecut câteva zile bune de când Haji și soția lui nu au mai dormit bine. „Toată noaptea, soția mea se trezește”, spune Haji. „E speriată. Dacă [aude] vine cineva, mă sună:„ Haji, vine cineva! ””

Soția lui spune că primul lucru pe care îl face este să ascundă copiii. “Apoi mă ridic și mă duc la ușă să văd ce se întâmplă. Dacă există talibani, le spun că nimeni nu este acasă”, spune ea.

Engleza lui Haji a devenit periculoasă de când CNN l-a cunoscut pentru prima oară acum 10 ani, în timpul unei misiuni cu Corpul de Marină al SUA în Afganistan. Însă mesajul său răzbate acum prin telefon tare și clar: „Dacă [talibanii] mă vor găsi, mă vor ucide și îmi vor ucide familia, pentru că am fost interpret la pușcașii marini americani”.

Pericolul cu care se confruntă Haji și familia sa crește în fiecare zi, pe măsură ce talibanii revendică mai mult teritoriu în întreaga țară.

Mai mult decât atât, eforturile sale repetate de a ajunge la siguranță printr-un program de vize americane pentru interpreți se lovesc în continuare un perete.

Haji a fost ceea ce s-ar putea numi „interpret de luptă”. Staționat în provincia Helmand – inima insurgenței – a trăit și a patrulat cu pușcașii marini și armata, traducând în timp ce cercetau vehicule, vorbeau cu localnicii și intervievau suspecți membri talibani.

De atunci își plătește loialitatea față de SUA. El și familia lui s-au ascuns în ultimii cinci ani, speriați pentru viața lor – frica a crescut acum la cote alarmante după ce fiecare provincie în parte a căzut în mâinile talibanilor.

15-08-2021
12:20

Papa spune că se roagă pentru o soluție în conflictul din Afganistan

Papa Francisc și-a împărtășit „îngrijorarea” față de situația din Afganistan și a cerut „dialog” pentru a aborda conflictul în timpul rugăciunii sale de la Angelus.

„Mă alătur îngrijorării unanime pentru situația din Afganistan, vă rog să vă rugați împreună cu mine zeului păcii, pentru ca încetarea zgomotului armelor și soluțiile să poată fi găsite la masa de dialog”, a spus pontiful.

„Doar așa populația chinuită din acea țară, bărbați în vârstă, femei și copii, va putea să se întoarcă la casele lor, să trăiască în pace și siguranță în deplin respect reciproc”, a continuat acesta.

15-08-2021
12:11

Reacții ferme ale locuitorilor din Kabul după venirea talibanilor: „Am văzut femei plângând, în timp ce oamenii fugeau”

Mai mulți locuitori ai Kabulului au stat de vorbă cu presa străină. Oamenii spun că nu le vine să creadă ceea ce se petrece și recunosc deschis că se așteaptă la o escaladare rapidă a situației.

„Oamenii se tem. Se tem pentru familiile lor, pentru soțiile lor și în special pentru fiicele lor. Câțiva locuitori din Kabul care susțineau talibanii sunt fericiți, dar celor mai mulți dintre ei le este frică. Nu mai era niciun taxi. Înainte o călătorie era 2 dolari. Acum, prețurile erau de cinci ori mai mari și taxiurile nu mai luau pe nimeni. Am auzit câteva focuri de armă în urmă cu câteva ore, acum în oraș este liniște. Toată lumea este închisă în case. Magazinele și băncile, care erau aglomerate mai devreme, sunt închise. Astăzi erau programate examene școlare, dar nu mai au loc. Talibanii au ajuns în această dimineață la marginea capitalei. Câțiva sunt deja în capitală, vorbesc cu oamenii. Nu sunt înarmați acum. Sunt informații că au preluat controlul asupra închinsorii Pul-e-Charkhi (n.r. – cea mai mare închisoare din Afganistan) și au eliberat toți prizonierii. Steagul talibabilor este arborat în mai multe cartiere din Kabul, inclusiv în grădinile Babur, un loc istoric unde este îngropat primul împărat Mughal Babur. În cartier, șapte talibani au înconjurat stația de poliție, așa am auzit. Le-au spus polițiștilor să predea armele. Vor ataca locuințele oamenilor de afaceri bogați din Kabul și îi vor întreba cum au făcut bani și au putut să construiască o casă cu 4-5 etaje. Între timp, situația pentru oamenii de rând este groaznică. Săptămâna trecută, prețul unui pachet de făină era de 1.700 de afgani (25 de dolari), acum este 2.500 (35 de dolari). Unii spun că președintele Ashraf Ghani a părăsit deja orașul. Alții spun că e încă aici și plănuiește să demisioneze la oar 17.00, iar talibanii vor prelua puterea la ora 18.00. Nu știu care variantă este cea adevărată. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Dar suntem într-o situație teribilă. Eu nu am bani și am patru copii – trei băieți de 3, 4 și 14 ani și o fiică de 12 ani. Nu am niciun ban să fug, iar granițele sunt închise. Voi încerca să mă ascund în locuința socrului meu, câteva zile. Dar ce voi face apoi?”, a transmis un localnic. 

15-08-2021
12:06

Primele imagini cu talibanii în Kabul

Au apărut deja imagini cu talibanii care intră din toate direcțiile în capitala Kabul. Canalul Al Arabiya a publicat câteva secvențe cu ceea ce ar putea reprezenta ultimele clipe de liniște ale capitalei afgane. 

15-08-2021
09:45

Surse Al Arabiya: Președintele afgan va demisiona după intrarea talibanilor la Kabul

Președintele Afganistanului va demisiona în următoarele câteva ore după intrarea talibanilor în oraș duminică, potrivit surselor Al Arabiya.

Puterea va fi transferată pașnic fără luptă, potrivit ministerului afgan de Interne.

Ciocniri între armata afgană și talibani au avut loc la periferia sudică și nordică a orașului, deși un purtător de cuvânt al talibanilor spune că grupul a fost instruit să nu ia cu asalt orașul, care este ultimul bastion al guvernului din țară.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a adăugat că grupul nu intenționează să se răzbune pe nimeni și susține că toți cei care au slujit guvernul și armata vor fi iertați.

Președinția afgană a afirmat că situația din Kabul este încă sub control.

Cetățenii au stat la cozi pentru a-și retrage economiile de la bănci înainte ca acestea să fie închise din cauza lipsei de lichidități.

15-08-2021
09:20

Talibanii au pătruns în Kabul, dar declară că nu vor să ia capitala prin forță

Talibanii au intrat în capitala afgană Kabul din toate părțile, a declarat duminică ministerul afgan de Interne.

În oraș puteau fi auzite sirenele împreună cu focuri de armă sporadice. Mai multe elicoptere survolau centrul orașului, lansând rachete semnalizatoare.

Talibanii au declarat că nu intenționează să ia capitala afgană „cu forța”. Grupul armat a emis declarația în timp ce luptătorii săi s-au mutat la periferia Kabulului.

“Sunt în curs negocieri pentru a se asigura că procesul de tranziție este finalizat în siguranță, fără a compromite viețile, proprietatea și onoarea nimănui și fără a compromite viețile locuitorilor Kabulului”, precizează declarația citată de Al Jazeera.

“Emiratul islamic instruiește toate forțele sale să stea la porțile Kabulului, să nu încerce să intre în oraș”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor, deși unii rezidenți au raportat că luptătorii au intrat pașnic în unele suburbii.

Muncitorii panicați au fugit din birourile guvernamentale. Mii de civili trăiesc acum în parcuri și spații deschise din Kabul, temându-se pentru viitor.

Șeful de cabinet al președintelui Ashraf Ghani a transmis pe Twitter un mesaj pentru oamenii din Kabul: „Vă rog să nu vă faceți griji. Nu e nicio problema. Situația din Kabul este sub control.”

Înaltul oficial a declarat agenției de știri Reuters că talibanii intră „din toate părțile”, dar nu a oferit alte detalii.

Trei oficiali afgani au declarat pentru Associated Press că luptătorii se aflau în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitală.

Mai devreme, luptătorii au ocupat orașul Jalalabad, lângă o importantă trecere a frontierei cu Pakistanul, ultimul oraș principal, în afară de Kabul, care nu se afla sub controlul lor.

După înaintarea fulgerătoare către capitală, grupul armat a ordonat luptătorilor să se abțină de la violență, să permită trecerea în siguranță a oricui dorește să plece și să solicite femeilor să se îndrepte spre zone protejate, a declarat un lider taliban din Doha, Qatar.

Oficialii Statelor Unite au declarat că diplomații erau transportați la aeroport de la ambasada din districtul fortificat Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane erau trimise să ajute la evacuări.

Viteza ofensivei talibane i-a șocat mulți și a ridicat întrebări cu privire la motivul pentru care forțele afgane s-au destrămat în ciuda anilor de instruire a SUA pentru care au fost cheltuite miliarde de dolari.

Cu doar câteva zile în urmă, o evaluare militară americană a estimat că va trece o lună înainte ca orașul Kabul să fie ocupat.

13-08-2021
16:59

Românii sunt sfătuiți să plece din Afganistan

Cetățenii români care se află în Afganistan sunt sfătuiți să părăsească teritoriul țării cât mai repede.  

“În contextul deteriorării accentuate a situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat, folosind opțiunile încă disponibile de zbor comercial, și să evite orice deplasare în Afganistan. 

MAE avertizează că aceste evoluții se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate, care pot pune în pericol viața cetățenilor români”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Românii care au nevoie de asistență trebuie să se adreseze Ambasadei României de la Islamabad (telefon de urgență  +92 311 4469900) sau misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care sunt încă operaționale la Kabul. 

Activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019. 

Vineri, talibanii au anunțat că au cucerit încă un teritoriu din Afganistan. De această dată este vorba despre al doilea oraș ca mărime din această țară, Kandahar.

Talibanii au capturat Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan. Ce au anunțat oficialii

Capturarea orașului Kandahar a fost confirmată de Guvernul de la Kabul, care a transmis că noaptea trecută au avut loc niște confruntări foarte grele care au dus la controlul talibanilor asupra acestei regiuni.

ADVERTISEMENT

„În urma unor confruntări grele care au avut loc târziu noaptea trecută, talibanii au preluat controlul asupra orașului Kandahar”, a declarat un oficial al guvernului de la Kabul pentru Reuters.

Informația a fost confirmată și de sursa cealaltă, anume de talibani, care au transmis știrea referitoare la capturarea Kandahar pe un cont oficial al lor.

ADVERTISEMENT

„Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a informat un purtător de cuvânt.

Talibanii au cucerit deja o mulțime de regiuni din Afganistan. După cucerirea orașului Kandahar, mai rămân doar câteva zone care sunt sub controlul Guvernului din Afganistan.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se află și capitala Kabul, care este acum în pericol, deoarece talibanii se îndreaptă către ea. În doar o săptămână, guvernul legitim a pierdut 13 dintre cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului.

Ce le transmite UE talibanilor

După ce au avut loc trei zile de discuții care nu au adus vreo rezolvare clară pentru acest conflict, Statele Unite, Pakistan, Uniunea Europeană şi China au dat o declarație comună în care au susținut că un guvern care va fi “impus cu forţa” nu va fi recunoscut niciodată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Uniunea Europeană a transmis un mesaj pentru talibani, în care le cere să reia discuțiile cu Guvernul și să înceteze violențele.

“UE solicită talibanilor să reia discuţiile substanţiale, regulate şi structurate (cu guvernul) şi solicită încetarea imediată a violenţei, precum şi o încetare a focului completă şi permanentă”, se arată într-un comunicat recent.

Mai mult, oficialii europeni au atras atenția asupra faptului că cetățenii afgani au de suferit după confruntările cu talibanii. De altfel, informațiile arată că în ultima lună au murit 183 de civili în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz.

“Aceste atacuri continue provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei”, a transmis şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

ADVERTISEMENT
Tags: