News

Presa din Afganistan, îngenuncheată de talibani. Jurnaliștii, amenințați cu moartea: “Mi-au spus că mă vor spânzura în piața orașului”

Autoritățile talibane din Afganistan amenință jurnaliștii și impun noi linii directoare stricte în presă, care dăunează în special femeilor, avertizează Human Rights Watch.
24.11.2021 | 11:18
Presa din Afganistan ingenuncheata de talibani Jurnalistii amenintati cu moartea Miau spus ca ma vor spanzura in piata orasului
ADVERTISEMENT

Autoritățile ultra-conservatoare talibane au emis o serie de „orientări religioase” care, printre altele, au cerut rețelelor de televiziune din Afganistan să nu difuzeze telenovele sau drame cu actori de sex feminin.

În ce constau noile „linii directoare religioase”?

Directiva a venit de la Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului și a fost prima de acest gen transmisă rețelelor media din țară.

ADVERTISEMENT

Noile linii directoare au venit în ciuda angajamentelor talibanilor că de data aceasta vor fi mai moderați în exercitarea puterii.

Potrivit ministerului, filmele sau emisiunile care sunt împotriva valorilor islamice sau afgane ar trebui interzise. Acestea includ include orice produs media care îl înfățișează pe profetul Muhammad sau alte figuri venerate.

ADVERTISEMENT

Orientările stabilesc, de asemenea, că femeile jurnaliste care apar la televizor ar trebui să poarte hijab.

De asemenea, reprezentarea trupurilor masculine, inclusiv a trunchiului dezbrăcat, a fost considerată nepotrivită de către minister.

ADVERTISEMENT

„Aceste nu sunt reguli, ci un ghid religios”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Hakif Mohajir, agenției de presă AFP, citată de Deutsche Welle.

Un alt purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat că liniile directoare nu sunt obligatorii, ci mai degrabă sugestii care trebuie reținute în timpul transmisiilor.

ADVERTISEMENT

Talibanii intensifică prigonirea mass-media

Oficialii serviciilor de informații talibane au amenințat cu moartea jurnaliștii care i-au criticat pe oficialii talibani și le-au cerut acestora să prezinte toate materialele spre aprobare înainte de publicare.

„Noile reglementări pentru mass-media ale talibanilor și amenințările împotriva jurnaliștilor reflectă eforturi mai ample de a reduce la tăcere orice critică la adresa guvernării talibanilor”, a declarat Patricia Gossman, director asociat pentru Asia la Human Rights Watch.

„Dispariția oricărui spațiu pentru disidență și înrăutățirea restricțiilor pentru femei în mass-media și arte este devastatoare.”

Mai mulţi jurnalişti au spus că au fost convocaţi de oficialii locali imediat după ce au publicat relatări despre abuzurile talibanilor.

Un jurnalist care a raportat plângeri că talibanii au percheziționat case și au bătut oameni a spus că adjunctul guvernatorului l-a chemat în biroul său și i-a spus că, dacă va difuza din nou așa ceva, „mă va spânzura în piața orașului”.

Alți membri ai presei au raportat că oficiali ai serviciilor de informații talibani puternic înarmați le-au vizitat birourile și i-au avertizat pe jurnaliști să nu folosească cuvântul „taliban” în reportajele lor, ci să se refere la „Emiratul Islamic” în toate publicațiile.

Într-o provincie, oficialii serviciilor de informații au ordonat presei locale să înlocuiască termenul de atentator sinucigaș cu termenul martir, după ce o știre a menționat că ministrul de Interne Sirajuddin Haqqani a onorat familiile atacatorilor sinucigași.

Jurnaliști amenințați cu moartea

Editorii și jurnaliștii s-au plâns de climatul restrictiv pentru mass-media. Editorul-șef al unui mijloc media provincial a spus că majoritatea colegilor săi au încetat să lucreze pentru siguranța lor. „Accesul la informații a devenit foarte limitat”, a spus el.

„Oficialii locali talibani ne-au instruit să le prezentăm materialele pe care le realizăm înainte de publicare.”

Talibanii au făcut presiuni, de asemenea, pe mass-media, în special din provincii, să publice relatările pe care le doresc și au ordonat jurnaliştilor în unele cazuri să-i intervieveze.

Un jurnalist a spus: „După ce ne-au amenințat cu moartea, am publicat ceea ce au spus. Acum difuzăm versete coranice la începutul programelor și naat [melodii islamice] pentru că ne temem pentru siguranța noastră.”

Multe instituții media și-au închis birourile de frică și publică doar online. Editorul-șef al unui birou de presă condus de femei a spus că personalul ei folosește pseudonime pentru a-și ascunde identitatea, deoarece talibanii îi acuză „că promovează valorile occidentale”.

„Obișnuiam să produc știri despre testarea virginității și violența împotriva femeilor, pe care nimeni nu le mai poate acoperi”, a spus o femeie care a fost jurnalistă la Herat.

„Niciun program nu acoperă problemele femeilor, mai ales pe canalele TV. Toate programele educaționale și de divertisment s-au oprit.”

Atmosfera opresivă i-a făcut pe oameni să le fie frică să împărtășească informații despre incidente, cum ar fi evacuările forțate sau atacurile violente ale talibanilor.

Jurnaliștii au spus că autoritățile talibane ignoră în mod obișnuit cererile lor de informații sau pur și simplu neagă incidentele raportate.

„În pofida promisiunilor talibanilor de a permite mass-media care ‘respectă valorile islamice’ să funcționeze, realitatea pentru Afganistan este că jurnaliştii trăiesc cu frica de o bătaie la uşă sau de o convocare din partea autorităţilor”, a spus Gossman.

„Acest lucru contribuie la un vid informațional în care abuzurile talibanilor au loc din ce în ce mai mult în secret și fără ca nimeni să fie tras la răspundere.”

Relația talibanilor cu mass-media

Talibanii au revenit la putere în august, la douăzeci de ani după ce forțele conduse de SUA i-au îndepărtat.

Perioada lor anterioară la putere i-a făcut să interzică televiziunea și filmele, precum și majoritatea celorlalte forme de media. Singura sursă media permisă a fost postul de radio Voice of Sharia, care a difuzat propagandă islamistă.

În următoarele două decenii de libertate relativă a presei, au fost înființate mai multe rețele de televiziune autohtone care difuzau o gamă largă de emisiuni, inclusiv concursuri de muzică televizate și telenovele importate din Turcia și India.

ADVERTISEMENT
Tags: