Fotbal intern

Talpan se vrea general. Juristul, acum colonel, s-a înscris la un curs intensiv care-l propulsează spre cel mai înalt grad din Armată. Ofițerul mai stă să-i dea lovitura decisivă lui Becali, apoi pleacă de la Steaua. EXCLUSIV

14.02.2020 | 11:45
Talpan se vrea general. Juristul, acum colonel, s-a înscris la un curs intensiv care-l propulsează spre cel mai înalt grad din Armată. Ofițerul mai stă să-i dea lovitura decisivă lui Becali, apoi pleacă de la Steaua. EXCLUSIV
Colonelul Talpan a devenit o vedetă după ce a recuperat pentru Armată brandul, numele și palmaresul echipei de fotbal Steaua. FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Colonelul Florin Costel Talpan, juristul CSA Steaua, a pornit demersurile pentru a înainta în ierarhia militară la funcția și gradul de general. Ofițerul care l-a zdrobit pe Gigi Becali în instanțe, luându-i brandul, numele și palmaresul echipei de fotbal Steaua, s-a înscris la un curs intensiv, de o lună, la Colegiul Național de Apărare, care ulterior îi va permite să-și depună dosarul pentru avansarea în grad și funcție.

Surse demne de încredere afirmă pentru FANATIK că Talpan, ostracizat în propriul său club și frustrat că n-a fost numit comandant la Steaua, intenționează să plece în minister, unde vizează funcția de șef al direcției juridice a MApN. Această funcție este de general și coordonează diverse structuri ale Armatei.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge la gradul de general, Talpan trebuie să fie propus de ministrul Apărării și avansat prin decret de președintele Iohannis

Diploma de absolvent al Colegiului Național de Apărare (unde se pot înscrie și civili, de obicei cursanții fiind politicieni, pe lângă ofițerii de carieră) îl va ajuta pe Talpan la dosar, pentru că în gradul de general poate fi avansat doar dacă are doctorat (nu e cazul în ceea ce-l privește) sau a parcurs acest curs intensiv de o lună.

Acum exact doi ani, după ce a absolvit un alt curs la Universitatea Națională de Apărare, juristul a fost avansat la gradul de colonel. Teoretic, e nevoie să mai treacă încă cinci ani până când poate fi avansat din nou. Dar, dacă obține diploma de absolvent la noul curs, termenul de așteptare se reduce la doi ani și jumătate.

ADVERTISEMENT

Talpan va putea, astfel, să-și depună dosarul pentru înaintarea în grad și funcție în august acest an. Propunerile pentru avansarea la gradul de general sunt făcute de ministrul Apărării, după ce candidații au fost evaluați de o comisie, iar numirea se face prin decret de președintele României.

A plecat de la gradul de plutonier și ordonanță a generalului Popescu, fostul șef la Statului Major General

La decizia lui Talpan de a părăsi Steaua au contribuit mai multe elemente. Ambiția juristului, care a plecat acum peste 20 de ani de la gradul de plutonier și ordonanță a generalului Mihail Popescu (fost șef al Statului Major General între 2000 și 2004), joacă un rol mare.

Juristul a fost ajutat de răposatul generalul Popescu să ajungă ofițer și să intre la Steaua. Fostul comandant al clubului, generalul Laurențiu Roșu, a povestit în cartea sa autobiografică faptul că Talpan i-a fost impus, prin ordin, de generalul Popescu. ″Talpan trebuia să fie acu maior sau, în cel mai bun caz, locotenent-colonel. Dar a fost avansat deja de două ori la excepțional, ceea ce în armată înseamnă foarte mult″, relatează pentru FANATIK o sursă din minister.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv pentru care Talpan vrea să plece de la Steaua îl reprezintă statutul său acolo. Este foarte nemulțumit că n-a fost numit comandant al clubului. Consideră că nu i s-au recunoscut meritele și n-a ezitat, acum câteva zile, să-l amenințe pe noul său șef, colonelul Mădălin Hîncu. Ambițios, foarte determinat, răzbunător și conflictual, Talpan a ajuns să fie evitat de toată lumea în club. Colegii se tem să nu fie înregistrați când vorbesc cu el și știu că ofițerul are acces la diverse informații din dosarele lor.

În urmă cu doar două zile, miercuri, 12 februarie, la CSA Steaua a venit secretarul de stat Marius Bălu (sub supravegherea căruia a trecut clubul militar la începutul acestui an), pentru ședința anuală de evaluare a activității. Au fost invitați, ca de obicei, toți șefii de direcții, mai puțin colonelul Talpan, a cărui prezență s-ar fi impus, conform regulamentelor. Juristul a aflat ulterior și a făcut un scandal monstru în club, povestesc sursele FANATIK.

Ultima bătălie a lui Talpan – zdrobirea lui Becali în procesul pentru daune

În acest moment, sătul să lupte pentru funcția de comandant și socotind că este persecutat de toată lumea, colonelul Florin Costel Talpan mai are un singur obiectiv, înainte să plece de la Steaua. Sursele noastre spun că vrea să-i aplice o ultimă lovitură, distrugătoare, lui Gigi Becali, finalizând și procesul prin care Armata cere daune de 37 de milioane de euro de la FC FCSB SA pentru folosirea ilegală a brandului, timp de 10 ani (2004-2014).

ADVERTISEMENT

Bătălia are șanse foarte mari să fie câștigată de Talpan, pentru că avocații lui Becali au recunoscut deja în instanță, la un termen anterior, că n-au documente care să ateste că Armata a permis utilizarea brandului.

Având în vedere că există și sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2014, în care se menționează că Becali a folosit cu rea-credință brandul Steaua timp de un deceniu, în acest moment se mai pune doar problema cuantumului daunelor pe care urmează să le plătească Becali. Avocații acestuia au cerut să se aibă în vedere o sancțiune retroactivă pe doar 3 ani, și nu 10, cum cere Talpan. Sentința este însă la latitudinea instanței.

Dacă Armata îl învinge pe Becali și în această ultimă bătălie, pentru daune, iar cuantumul acestora va fi consistent, sursele FANATIK spun că latifundiarul intenționează să desființeze, pur și simplu, FC FCSB. Acesta nu ia în calcul, în niciun caz, achitarea unor daune de zeci de milioane de euro.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri