News

Tânăr de 23 de ani din Brașov, șoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer. Care este starea acestuia

21.04.2021 | 17:56
Tanar de 23 de ani din Brasov soc anafilactic dupa vaccinarea cu Pfizer Care este starea acestuia
ADVERTISEMENT

Un tânăr de 23 de ani din județul Brașov a suferit un șoc anafilactic după imunizarea cu serul Pfizer / BioNTech, aceasta fiind considerată una dintre reacțiile severe post-vaccinare.

Anunțul a fost făcut miercuri de Prefectura Brașov. Instituția a anunțat că marţi băiatul a fost imunizat la un centru din județ, iar la câteva minute a intrat în şoc anafilactic, fiind necesară intervenţia echipajelor medicale.

ADVERTISEMENT

Imediat, pacientul a fost transportat la spital, iar în cursul zilei de miercuri a solicitat externarea. Pacientul nu are antecedente de şoc anafilactic şi nici nu este cunoscut cu alergii.

Tânăr de 23 de ani din Brașov, în șoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer

La 24 de ore după cazul de șoc anafilactic al unei fete de 16 ani din Maramureș, un incident similar post-vaccinare a avut loc și în județul Brașov.

ADVERTISEMENT

Prefectura Brașov a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că un bărbat de 23 de ani care s-a vaccinat marți cu serul Pfizer la un centru din județul Brașov a suferit șoc anafilactic, fiind necesară intervenția echipajelor medicale.

Din fericire, starea băiatului s-a îmbunătățit și în cursul zilei de miercuri a solicitat externarea. Acesta nu are antecedente de şoc anafilactic şi nici nu este cunoscut cu alergii, potrivit informării postate pe pagina de Facebook a instituției.

ADVERTISEMENT

”În data de 20.04.2021, o persoană în vârstă de 23 de ani, de sex masculin, a prezentat o reacție adversă de tip șoc anafilactic, manifestată prin hipotensiune, puls rapid și slab, pierdere temporară a cunoștinței, pentru câteva secunde.

Reacția a apărut la câteva minute după administrarea dozei de vaccin Pfizer-Biontech. Vaccinarea s-a efectuat în Centrul de vaccinare al Spitalului Militar de Urgență Regina Maria Brașov. În istoricul medical declarat al pacientului nu au existat antecedente personale patologice și nici istoric alergic.

ADVERTISEMENT

Personalul medical din centrul de vaccinare a intervenit prompt și a acordat primul ajutor, solicitând și echipa de resuscitare din serviciul UPU. Persoana a fost stabilizată și ulterior supravegheată în UPU și internată pe secția medicală a unității sanitare. La data de 21.04.2021 pacientul solicită externarea și pleacă spre domiciliu”, anunță Prefectura.

Câte cazuri de șoc anafilactic după vaccinarea anti-Covid au fost raportate în România

Cazul tânărului din Brașov reprezintă a treia reacție severă post-vaccinare înregistrată în România de la startul campaniei de imunizare.

Pe 19 aprilie, o fată de 16 ani, din Maramureș, a suferit un şoc anafilactic după ce s-a vaccinat cu serul de la Pfizer. După imunizare, aceasta a prezentat inclusiv hipotensiune arterială, desaturare și pierderea temporară a cunoștinței. Din fericire, starea ei s-a stabilizat și este în afara oricărui pericol.

Prima reacție severă de tip șoc anafilactic a fost raportată la o femeie de 46 de ani din Olt, la câteva minute după ce a fost vaccinată cu serul anti-Covid de la AstraZeneca, pe 22 februarie.

Femeia s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică, cu criterii de șoc anafilactic.

Ulterior, starea pacientei din județul Olt s-a ameliorat rapid, după ce i-au fost acordate îngrijiri medicale de specialitate.

ADVERTISEMENT