Sport

Tânăr și prost plătit! Unde se situează Edi Iordănescu în topul selecționerilor de la EURO 2024

Antrenorul României este al treilea cel mai tânăr selecționer de la turneul final și al doilea cel mai prost plătit antrenor
03.06.2024 | 08:00
Tanar si prost platit Unde se situeaza Edi Iordanescu in topul selectionerilor de la EURO 2024
Ronald Koeman (Olanda), Edi Iordănescu (România), Domenico Tedesco (Belgia), Didier Deschamps (Franța), Luciano Spaletti (Italia) și Julian Nagelsmann (Germana) vor fi la EURO 2024 Foto: colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Turneul final al Campionatului European este prima mare competiție din cariera selecționerului Edi Iordănescu. Antrenorul de 45 de ani a calificat echipa, demontând multe îndoieli, și va fi prezent la competiția din Germania.

Edi Iordănescu este devansat în topul tinereții doar de doi selecționeri

În topul antrenorilor care vor fi prezenți la turneul final, Edi Iordănescu are o poziție relativ de outsider. E al treilea cel mai tânăr antrenor, după Julian Nagelsmann (Germania) și Domenico Tedesco (Belgia), și al doilea doilea cel mai prost plătit selecționer de la EURO 2024.

ADVERTISEMENT

Edi câștigă 20.000 de euro pe lună, conform contractului cu FRF, care expiră la finalul CE. Doar Willy Sagnol (Georgia) este mai prost remunerat. Francezul încasează 200.000 de euro anual. La polul opus se află englezul Gareth Southgate, cu 5,8 milioane de euro anual.

Iordănescu jr. este, ca salariu, la mare distanță de colegii săi de breaslă din grupă. Domenico Tedesco (Belgia) – 1.5 milioane de euro, Serghei Rebrov (Ucraina) – 1.25 milioane de euro, Francesco Calzona (Slovacia) – 540.000 de euro, câștigă mult mai mult ca el.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu are însă un bilanț excelent în preliminarii, fiind neînvins. Doar Deschamps, Southgate, Tedesco, Marco Rossi și Roberto Martinez mai sunt în aceeași situație. România a avut șase victorii și patru egaluri.

Mircea Lucescu era mai tânăr la EURO 2024

Iordănescu jr. este al doilea cel mai tânăr tehnician care va conduce naționala României la un turneu final al Euro. Pe prima poziție este Mircea Lucescu, care avea 39 de ani la competiția din 1984. Anghel Iordănescu avea 46 de ani în 1996, Emeric Ienei 63 de ani în 2000, Victor Pițurcă 52 de ani în 2008, iar tot Anghel Iordănescu 66 de ani în 2016.

ADVERTISEMENT

Cel mai în vârstă selecționer de la EURO 2024 este italianul Luciano Spaletti, care a împlinit 65 de ani în martie. Neamțul Ragnick, de la naționala Austriei, ocupă locul al doilea. Peste 60 de ani au și Luis de la Fuente (Spania), Koeman (Olanda), Kek (Slovenia) și Hasek (Cehia).

Austria, Ungaria, Slovacia, Albania, Turcia, Portugalia, Georgia și Belgia au selecționeri străini. Spaniolul Roberto Martinez, care conduce Portugalia, după ce a fost antrenorul Belgiei, e un caz aparte, deoarece el n-a antrenat niciodată în țara natală.

ADVERTISEMENT

Deschamps poate bate un nou record

Didier Deschamps, care zilele trecute a anunțat lotul Franței, este cel mai longeviv selecționer. E selecționerul Franței de 11 ani și zece luni. A câștigat Campionatul Mondial în 2018 și a fost finalist în 2022.  Deschamps este unul dintre cei trei foști fotbaliști care a fost campion Mondial, ca jucător și ca antrenor. Doar Zagallo și Beckenbauer au mai reușit asta. De asemenea, cu el pe bancă, Franța, a jucat finala CE în 2016. Deschamp este și campion European, ca fotbalist, și dacă ar reuși și ca antrenor, ar fi un caz unic în fotbal.

În topul longevității pe banca tehnică a unei echipe, Didier Deschamps este urmat de Southgate (Anglia) – 7 ani și opt luni. Anglia este vice-campioană europeană. Pe locul trei este Dalic, de la croați, cu 6 ani și 7 luni în funcție, argint și bronz cu naționala sa la ultimele două mondiale.

Cel mai proaspăt selecționer numit este Ivan Hasek, de la cehi. El a fost pus în funcție acum patru luni. Hasek îl înlocuieşte la conducerea echipei naţionale pe Jaroslav Silhavy, care a demisionat la sfârşitul lunii noiembrie, la finalul ultimului meci de calificare la Euro.

Nagelsmann și Tedesco au jucat mai puțin fotbal decât Edi Iordănescu

Edi Iordănescu se numără printre selecționerii ale căror contracte se termină în 2024. În aceeași situație sunt Southgate (Anglia), Sylvinho (Albania), Yakin (Elveția) și Sagnol (Georgia).

Deschamps, Koeman, Rebrov, Southgate, Sagnol, Montella, Stojkovic, Hasek, Sylvinho sunt cei mai cunoscuți foști fotbaliști, care vor fi ca selecționeri la EURO 2024.

Edi Iordănescu face parte din rândul antrenorilor de națională, care au jucat puțin fotbal la nivel înalt. Puțin, sau mai degrabă deloc. Totuși, Nagelsmann, de la nemți, spre exemplu, n-a jucat niciun meci la seniori, în cariera lui. Domenico Tedesco, de la belgieni, la fel. E zero la nivel de fotbalist, pentru că n-a jucat nicăieri.

Selecționerii de la Euro 2024:

·      Luciano Spaletti (Italia) 65 ani

·      Ralf Ragnick (Austria) 65 ani

·      Luis de la Fuente (Spania) 62 ani

·      Ronald Koeman (Olanda) 61 ani

·      Matjaz Kek (Slovenia) 62 ani

·      Ivan Hasek (Cehia) 60 ani

·      Steve Clarke (Scoția) 60 ani

·      Marco Rossi (Ungaria) 59 ani

·      Dragan Stojkovic (Serbia) 59 ani

·      Zlatko Dalic (Croația) 57 ani

·      Didier Deschamps (Franța) 55 ani

·      Francesco Calzona (Slovacia) 55 ani

·      Gareth Southgate (Anglia) 53 ani

·      Kasper Hjulmand (Danemarca) 52 ani

·      Michal Probiez (Polonia) 51 ani

·      Sylvinho (Albania) 50 ani

·      Roberto Martinez (Portugalia) 50 ani

·      Serghei Rebrov (Ucraina) 49 ani

·      Murat Yakin (Elveția) 49 ani

·      Vincenzo Montella (Turcia) 49 ani

·      Willy Sagnol (Georgia) 47 ani

·      Edi Iordănescu (România) 45 ani

·      Domenico Tedesco (Belgia) 38 ani

·      Julian Nagelsmann (Germania) 36 ani

Turneul final al Campionatului European începe la 14 iunie, cu primul meci: Germania – Scoția.

Programul României este următorul:

  • 17 iunie, ora 16:00: România – Ucraina ( Munchen)
  • 22 iunie, ora 22:00: România – Belgia ( Koln)
  • 26 iunie, ora 19:00: România – Slovacia (Frankfurt)

Edi Iordănescu a convocat 28 de jucători pentru  EURO 2024, dar va trebui să renunțe la doi dintre ei.

ADVERTISEMENT