ADVERTISEMENT
News

Tânără de 19 ani, împușcată în cap în timpul protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar

Autor: Cerasela Stafie | 11.02.2021 | 00:02
Tânără de 19 ani, împușcată în cap în timpul protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar
Tânără de 19 ani, împușcată în cap în timpul protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar Sursa foto: Captură video CNN

O tânără de 19 ani a fost împușcată în cap în timpul protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar. Forțele de ordine au încercat să disperseze oamenii adunați pe stăzi folosind tunuri cu apă, gloanțe de cauciuc, dar și gloanțe reale.

ADVERTISEMENT

Unul dintre gloanțe a lovit-o în cap pe tânăra care urmează să împlinească 20 de ani joi. Acesta se zbate între viață și moarte, internată într-o secție de terapie intensivă.

Guvernul din Myanmar, condus de Aung San Suu Kyi și ales în mod democratic, a fost răsturnat săptămâna trecută printr-o lovitură de stat. Zeci de mii de oameni au protestat pe străzi în urma acestui eveniment.

ADVERTISEMENT

Tânără de 19 ani, împușcată în cap în timpul protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar

Miercuri a fost a cincea zi consecutivă de proteste în a doua țară ca mărime din Asia de sud-est, fossta Birmania, acum denumită oficial Republica Uniunea Myanmar. Un grup numeros de oameni s-au adunat la Naypyidaw (nume întîlnit și sub forma Nay Pyi Taw), „capitala regală” și al treilea oraș ca mărime al țării, pentru a-și exprima nemulțumirea.

În ziua precedentă polițiștii au folosit tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. Aceștia au tras și focuri de avertizare în aer, înainte să folosească gloanțele cauciuc împotriva protestatarilor, care refuzau să se retragă, scrie Digi24.

ADVERTISEMENT

Totuși, ulterior, mai mulți medici au declarat că s-a intervenit asupra oamenilor folosidu-se muniție adevărată. Potrivit BBC, citat de sursa menționată mai sus, un doctor, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea, a explicat că un manifestant a prezentat răni în zona pieptului.

În stare mai gravă se află o fată de doar 19 ani, care se zbate între viață și moarte: „are un proiectil infiltrat în cap și a pierdut o mare parte din funcția creierului, adică se află în moarte cerebrală”, a spus doctorul.

ADVERTISEMENT

Sora fetei, prezentă și ea la proteste, a declarat că șansele de supraviețuire ale tinerei sunt minine: „Îmi frânge inima ce s-a întâmplat. O avem doar mama noastră, tatăl nostru este deja mort”. Fratele tinerei rănite a povestit că a vorbit cu ea la telefon cu puțin timp înainte să fie împușcată: „sunt cel mai mare dintre cei patru frați, ea este cea mai tânără”.

Lovitura de stat din Myanmar a fost aspru criticată la nivel internațional. Președintele american Joe Biden a declarat că va lua măsuri împotriva liderilor militari din statul asiatic.

ADVERTISEMENT
  • „Armata din Myanmar trebuie să se retragă de la putere. Vom identifica prima serie de obiective vizate de sancţiuni săptămâna aceasta şi vom impune şi controale puternice asupra exporturilor” – Joe Biden
  • 53.582.855 de locuitori avea Myanmar (Birmania) la ultimul recensământ, în 2017 
  • 676.578 km2 (locul 10 în Asia) este suprafața Republicii Uniunea Myanmar (Birmania), fiind de aproape 3 ori mai mare decât România (238.397 km²)
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!