News

Tânără de 22 de ani din Iran, decedată după ce a fost bătută de poliția morală. Reacții de condamnare din întreaga lume

Mahsa Amini, o kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit după o "arestare violentă" pentru că a încălcat regulile de purtare a hijabului
17.09.2022 | 11:18
Tanara de 22 de ani din Iran decedata dupa ce a fost batuta de politia morala Reactii de condamnare din intreaga lume
Mahsa Amini, tânăra ucisă de poliția morală din Iran. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

O femeie în vârstă de 22 de ani a murit într-un spital iranian la câteva zile după ce a fost reținută de poliția morală a regimului pentru că nu ar fi respectat reglementările privind purtarea hijabului.

Amini a fost bătută în duba poliţiei

Mahsa Amini călătorea împreună cu familia sa din provincia Kurdistan din vestul Iranului către capitala Teheran, pentru a-și vizita rudele, când ar fi fost arestată pentru că nu a respectat normele stricte ale țării privind îmbrăcămintea femeilor. Martorii au declarat că Amini a fost bătută în duba poliției, o acuzație negată de poliție, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Acest episod tragic vine la doar câteva săptămâni după ce președintele iranian, Ebrahim Raisi, cunoscut pentru linia dură conservatoare pe care a adoptat-o, a ordonat o represiune a drepturilor femeilor și a cerut o aplicare mai strictă a codului vestimentar obligatoriu al țării, care cere ca toate femeile să poarte acoperământul hijab.

Familia lui Amini a fost anunțată că aceasta a fost dusă la spital la câteva ore după ce a fost arestată. Ea a fost transferată la o unitate de terapie intensivă la spitalul Kasra.

ADVERTISEMENT

Potrivit Hrana, o organizație iraniană pentru drepturile omului, familiei lui Amini i s-a spus, în timpul arestării, că va fi eliberată după o “sesiune de reeducare”.

Poliția a declarat ulterior că Amini suferise un atac de cord. Cu toate acestea, familia lui Amini a contestat acest lucru și a declarat că aceasta era sănătoasă și că nu avusese probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Amini a fost în comă după ce a ajuns la spital, a declarat familia sa, adăugând că personalul spitalului le-a spus că aceasta se afla în moarte cerebrală. Fotografii cu Amini întinsă pe patul de spital, în comă, cu bandaje în jurul capului și tuburi de respirație, au circulat pe rețelele de socializare.

Reacții de condamnare din întreaga lume

Mulți iranieni, inclusiv persoane pro-guvernamentale, își exprimă indignarea pe platformele de socializare cu privire la însăși existența poliției moralității, cunoscută și sub numele de Patrule de orientare, și folosesc hashtag-uri care se traduc prin Patrule de crimă.

ADVERTISEMENT

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri care par să arate ofițeri care rețin femei, le târăsc pe jos și le iau cu forța.

Mulți iranieni îl acuză direct pe liderul suprem, Ali Khamenei. Pe rețelele de socializare se redistribuie un discurs vechi al acestuia, în care justifică rolul poliției morale și insistă că, sub regimul islamic, femeile trebuie să fie obligate să respecte codul vestimentar islamic.

Ultimul episod nu va face decât să adâncească prăpastia dintre o mare parte a societății tinere și vibrante a Iranului și conducătorii săi radicali, o ruptură care pare tot mai greu de reparat.

Mahmoud Sadeghi, un politician reformist și fost deputat, a făcut apel la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, să se pronunțe în legătură cu cazul lui Amini.

“Ce spune liderul suprem, care a denunțat, pe bună dreptate, poliția americană pentru moartea lui George Floyd, despre modul în care poliția iraniană o tratează pe Mahsa Amini?”, a scris vineri Sadeghi pe Twitter.

Casa Albă a caracterizat uciderea tinerei iraniene ca fiind “de neiertat”. “Vom continua să-i tragem la răspundere pe liderii iranieni pentru astfel de abuzuri ale drepturilor omului”, a scris Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, pe Twitter.

“Circumstanțele care au dus la moartea suspectă în custodie a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care includ acuzații de tortură și alte rele tratamente în custodie, trebuie să facă obiectul unei anchete penale”, a transmis și organizația Amnesty International.

“Așa-numita “poliție a moralității” din Teheran a arestat-o în mod arbitrar cu trei zile înainte de moartea ei, în timp ce aplica legile abuzive, degradante și discriminatorii ale țării privind voalarea forțată. Toți agenții și funcționarii responsabili trebuie să răspundă în fața justiției”, a adăugat organizația.

Raisi a semnat la 15 august un decret care restricționează ținuta vestimentară a femeilor și stipulează pedepse mai aspre pentru încălcarea codului strict, atât în public, cât și online.

Femeile au fost arestate în întreaga țară după “ziua națională a hijabului și a castității”, declarată la 12 iulie. Una dintre femei a fost Sepideh Rashno, scriitoare și artistă, care ar fi fost bătută și torturată în arest înainte de a fi obligată să-și ceară scuze la televiziunea publică.

ADVERTISEMENT