News

Tancuri, blindate, mortiere. SUA anunţă ce arme grele vor trimite în România

Departamentul de Stat al SUA anunţă că Statele Unite vor trimite în estul Europei, în mai multe ţări printre care şi România, armament greu: tancuri, mortiere, vehicule blindate. Anunţul...
25.06.2015 | 21:10
Tancuri blindate mortiere SUA anunta ce arme grele vor trimite in Romania
ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat al SUA anunţă că Statele Unite vor trimite în estul Europei, în mai multe ţări printre care şi România, armament greu: tancuri, mortiere, vehicule blindate. Anunţul vine să confirme şi să detalieze intenţia deja anunţată de Washington, care a provocat furia Rusiei.

“În coordonare cu aliaţii săi, SUA intenţionează să plaseze temporar aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat în ţări baltice şi din Europa Centrală, pentru a sprijini antrenamentele şi exerciţiile desfăşurate de unităţile militare dislocate în Europa. Acest set de echipamente, numit EAS, va consta în echipament de la eşalon companie până la eşalon brigadă, localizate pe teritoriul mai multor ţări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi România”, anunţă Departamentul de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT

“De la începutul lunii martie 2014, SUA au luat măsuri, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţi de angajamentul lor neclintit faţă de apărarea colectivă. Alături de aliaţii NATO, SUA au stabilit prin rotaţie o prezenţă aeriană, terestră şi navală neîntreruptă, în ţările baltice şi din Europa Centrală. Această prezenţă este o demonstraţie adecvată şi importantă de susţinere pentru ţările aliate profund îngrijorate de acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina. În iunie 2014, preşedintele Obama a anunţat Iniţiativa Europeană de Reasigurare (ERI). În discursul său, preşedintele a menţionat că SUA vor lua în calcul diverse iniţiative, inclusiv amplasarea de astfel de echipamente militare în ţările aliate”, precizează oficialii americani.

Oficiali americani au declarat anterior că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în scopul de a descuraja o eventuală agresiune rusă în Europa.

ADVERTISEMENT

În replică, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că aceste măsuri reprezintă “cele mai agresive acţiuni ale Pentagonului şi ale NATO” de după sfârşitul Războiului Rece. Astfel, nici “Rusia nu va avea altă opţiune, decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic”, a atras atenţia Iakubov.

Potrivit lui iakubov, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus, relatează Reuters, preluat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.realitatea.net