News

Ce se întâmplă cu tancurile rusești pe care le capturează ucrainenii. Decizia neașteptată a statului atacat, după o săptămână de război

Ucrainenii au reușit să pună mâna pe diverse echipamente confiscate de la trupele ruse cărora le-au blocat avansul în țară. Statul oferă acum lămuriri referitoare la posesia acestora.
03.03.2022 | 14:17
Ce se intampla cu tancurile rusesti pe care le captureaza ucrainenii Decizia neasteptata a statului atacat dupa o saptamana de razboi
Ce se întâmplă cu tancurile pe care ucrainenii le confiscă de la ruși. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Războiul dintre Rusia și Ucraina intră în a doua săptămână, iar urmările primelor zile de bătălie se văd deja în toate zonele atacate de către armata rusă. trimisă peste graniță.

Decizia statului ucrainean pentru tancurile confiscate de la ruși

Ucrainenii, însă, rezistă mult mai bine decât se aștepta lumea, mai ales decât se aștepta Vladimir Putin, care spera ca luptele să se încheie chiar până în data de 2 martie. Au apărut, astfel, o mulțime de imagini cu vehicule militare rusești abandonate în diverse zone din Ucraina. Desigur, veridicitatea și contextul imaginilor nu pot fi verificate independent, însă există surse americane care vorbesc și despre faptul că soldații ruși, mulți dintre ei tineri nepregătiți pentru război, se predau și părăsesc de bunăvoie camioanele și tancurile cu care au intrat în țară. Unii chiar ar și sabota vehiculele, găurind rezervoarele.

ADVERTISEMENT

Pentru că aceste vehicule pot fi rechiziționate ulterior de ucraineni, fie ei militari sau civili, se nasc natural întrebări referitoare la dreptul de proprietate asupra unor astfel de vehicule și, poate chiar mai important, întrebări privitoare la aspectele fiscale ce derivă din a deține un tanc.

Ca să liniștească pe civilii care ar putea duce acasă un astfel de vehicul blindat, autoritățile ucrainene au transmis detalii importante și de-a dreptul îmbucurătoare. Astfel, niciun echipament militar rusesc confiscat nu va trebui să fie declarat pentru a fi impozitat ulterior.

ADVERTISEMENT

Blindatele și tancurile confiscate de la ruși nu intră la impozit

”Ați capturat un tanc rusesc sau un vehicul blindat și nu știți cum să îl declarați? Nu vă temeți și continuați să vă apărați patria-mamă!” transmite NACP – Agenția Națională pentru Protecție împotriva Corupției din Ucraina, prin intermediul filialei locale a Interfax.

Ulterior, agenția anti-corupție a oferit și clarificări, arătând că ”nu e nevoie să declarați tancurile rusești capturate sau alte echipamente, deoarece costurile acestora nu depășesc 100 de salarii minime.”

ADVERTISEMENT

Acest moment apare în contextul în care luptele din Ucraina se intensifică și conflictul intră în a opta zi. Mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Kiev și Harkov, continuă să fie bombardate de către ruși. Peste un milion de oameni au fugit deja din calea războiului, iar cifra este în continuă creștere, conform datelor furnizate de către agenția pentru refugiați din cadrul ONU.

NACP a mai transmis că aceste ”trofee de război” nu vor trebui declarate pentru a fi impozitate de către stat și pentru că dobândirea lor este ”în legătură cu agresiunea la scară mare a Federației Ruse” împotriva ”statului ucrainean independent și suveran.”

ADVERTISEMENT

”Mulțumită curajului și victoriei apărătorilor statului ucrainean, echipamentul militar inamic ajunge la voi deja distrus și dezafectat, ceea ce îl face imposibil de evaluat în concordanță cu legea”, mai arată NACP referitor la cea mai mare parte a tancurilor și blindatelor, care oricum nu ar mai putea fi conduse.

”În paralel, NACP continuă să asigure posibilitatea tehnică de a oferi notificări cu privire la schimbările importante în privința statutului de proprietate pentru achiziția de obiecte capturate de la armata rusă, în cazul în care se dorește declararea acestora”, concluzionează comunicatul de presă citat de theguardian.com.

Tancul furat de rromi, care a fost capturat, de fapt

În primele zile de luptă, o știre conform cărora rromi din Ucraina ar fi furat un tanc rusesc. Adevărul a ieșit la iveală la scurt timp după, fiind vorba de fapt despre un grup de rromi care s-a luptat cu rușii, cărora au reușit ulterior să le confiște tancul. La momentul respectiv, Dorin Cioabă, regele autointitulat al rromilor, făcea o declarație în spirit de glumă: ”I-am întrebat: ciordit-ai tancu’ rușilor? Ciordit și topit. Să numere încă o dată bine rușii tancurile, rromii se jură ca nu l-au luat ei HAZ DE NECAZ.”

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română