News

Tancuri ruseşti, confiscate de autorităţile române! Unde se îndreptau vehiculele blindate

26.07.2019 | 12:52
Tancuri rusesti confiscate de autoritatile romane Unde se indreptau vehiculele blindate

Mai multe tancuri rusești au fost confiscate de autoritățile române. Vehiculele blindate se îndreptau către Serbia, conform Ministerului de Externe al țării noastre. Situația de la Dunăre a fost relatată prima oară de către jurnaliștii sârbi, după care și ministrul de resort al României a avut o poziție în acest conflict.

Tancuri rusești confiscate de polițiștii de frontieră români la Dunăre, la granița cu Serbia

Serbia ar fi trebuit să primească 30 de tancuri și 30 de blindate plus armament, iar acestea veneau de la Moscova. Autoritățile vamale românești au confiscat armamentul. Ministerul de Externe a transmis că România respectă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse, iar transportul de arme nu poate avea loc pe teritoriul UE.

Analistul militar Radu Tudor a declarat la Antena 3 că țara noastră nu are cum să încalce regulamentul Uniunii Europene și nu putea să permită o înarmare ilegală a Serbiei, cu trece pe teritoriul nostru. Convoiul a trecut pe apele teritoriale ale țării noastre, pe Dunăre mai exact, și se îndrepta către Serbia.

tancuri rusesti romania dunare
Polițiștii de frontieră au confiscat armamentul transportat de convoiul care se îndrepta spre Serbia. Sursa foto: captură Antena 3

Conflict diplomatic România-Serbia. Țara noastră, acuzată că încalcă o Convenție internațională și se bagă în treburile vecinilor

Miroslav Lazanski, ambasadorul Serbiei în Rusia, a comentat această situație conflictuală de la Dunăre. Acesta a declarat că Rusia și Serbia sunt părți ale Convenției din 1998 privind regimul transportului naval pe Dunăre. „Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară”, se arată în comunicatul ambasadorului, scrie observator.tv.

Este vorba despre 30 de tancuri T-72B3 și blindate de tipul BRDM-2. Guvernul de la Belgrad consideră acțiunea României drept o încălcare a respectivei Convenții. România este atacată și de analiștii militari din țara vecină, precum Milan Petrici, care susține că acțiunea polițiștilor de frontieră este ca o imixtiune în treburile interne ale Serbiei, lucru considerat de nepermis.

 

 

Tags: