News

Tanczos Barna, despre încălzirea cu lemne. Ministrul se gândește la implementarea unui program social

Ministrul Mediului consideră că statul ar trebui să sprijine încălzirea cu lemne. În acest sens, Tanczos Barna se gândește la implementarea unui program social
26.01.2022 | 00:00
Tanczos Barna despre incalzirea cu lemne Ministrul se gandeste la implementarea unui program social
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna și-a exprimat părerea despre încălzirea cu lemne. Ministrul consideră că statul ar trebui să sprijine acest demers și se gândește la implementarea unui program social.

Tanczos Barna se gândește la implementarea unui program social pentru încălzirea cu lemne

Ministrul Mediului a vorbit, la o emisiune TV, despre importanța încălzirii locuințelor cu lemne de foc.

ADVERTISEMENT

“Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre ale Uniunii Europene.

Există o tendință sau o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial”, a precizat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, statul ar trebui să ofere sprijin persoanelor care folosesc lemnul pentru a-și încălzi locuința și are în vedere implementarea unui program social.

“Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a mai spus ministrul.

Tanczos Barna recomandă montarea unei centrale pe lemne

Reprezentantul Ministerului Mediului recomandă montarea unei centrale pe lemne, mai ales că și el deține o astfel de centrală.

ADVERTISEMENT

“Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne.

Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine”, a mai declarat acesta.

Tanczos Barna a dat exemplu Austriei, unde în continuare este folosită încălzirea cu lemne.

“În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul.

Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a încheiat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT