News

Tanczos Barna, ministrul mediului, a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era președinte al Federației: ”Vom cânta și de acum înainte”

Tanczos Barna, ministrul mediului, prezent la meciul în care sportivii din naționala României au cântat imnul secuiesc, a condus Federația Română de hochei și a refuzat să impună jucătorilor să renunțe la acest ritual.
09.05.2022 | 19:23
Tanczos Barna ministrul mediului a refuzat sa interzica imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea cand era presedinte al Federatiei Vom canta si de acum inainte
Tanczos Barna a fost președinte al Federației Române de hochei la precedentul scandal cu iz separatist / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, ministrul Mediului, martor la momentul în care hocheiștii din naționala României au intonat imnul Ținutului Secuiesc, este chiar omul care a refuzat să le impună sportivilor să renunțe la acest obicei.

Tanczos Barna a fost și în centrul scandalului de la naționala de hochei, în 2011

Barna a fost în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre Ungaria și România (4-2), desfășurat la Campionatul Mondial din Slovenia (2022), conform dezvăluirilor făcute de deputatul Dan Tănasă. Acesta a relatat că la finalul întâlnirii, jucătorii români și cei maghiari au cântat împreună imnul secuiesc. Trei jucători din naționala României au refuzat să ia parte la acest moment.

ADVERTISEMENT

În anul 2011, tot la finalul unui meci cu Ungaria, jucătorii din naționala României, în marea majoritate etnici maghiari, au cânta, de asemenea, imnul secuiesc și chiar pe cel unguresc. Ei au refuzat să facă același lucru în momentul în care, din boxe a răsunat ”Deșteaptă-te, române”.

Tanczos Barna, fost președinte al Federației de hochei: ”Românii nu sunt capabili să ne accepte”

În acel moment, președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață era nimeni altul decât Tanczos Barna, care în acel moment avea doar 35 de ani. În ciuda scandalului uriaș provocat de gestul sportivilor, Barna a anunțat că nu va impune sportivilor să renunțe la obiceiul de a cânta imnul secuiesc la meciurile jucate pentru România.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru se întâmplă de ani buni la Ciuc. Nu e o noutate. Vom cânta şi de-acum încolo. Nu înţeleg de ce se face atâta vâlvă! Întotdeauna voi cânta acel imn deoarece este despre noi, maghiarii. Dar românii nu sunt capabili să ne accepte. Oricum, Ungaria este cea mai bună ţară la hochei. Totuşi, noi ne dorim să câştigăm indiferent împotriva cui jucăm”, a povestit Tanczos Barna pentru Der Spiegel.

Barna nu a vrut să le interzică hocheiștilor etnici maghiari să-și manifeste convingerile, pe gheață

Ulterior, într-un interviu acordat publicației Evenimentul Zilei, Barna a dezvăluit că nu poate interzice imnul secuilor, așa cum a făcut Nicolae Ceaușescu, în vremea comunismului.

ADVERTISEMENT

”Eu sunt secui. Secuii, ca subgrup al naţiunii maghiare, sunt pomeniţi în această zonă a Ardealului din anii 1100 – 1200. Chiar şi Anonymous a scris despre secui. Secuii sunt rămăşiţe ale hunilor, care au făcut parte întotdeauna din această naţiune a maghiarilor. Secuii au format grupuri de grăniceri, chiar şi în zona Oradea. Compacţi şi neasimilaţi sunt însă doar în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”, a explicat Barna pentru sursa citată.

A venit cu 13 gărzi înarmate la Adunarea Generală

Un alt moment controversat care l-a avut în prim-plan pe actualul ministru al Mediului a avut loc în 2012, atunci când acesta a venit la Adunarea Generală a Federației Române de Hochei pe Gheață însoțit de 13 gărzi de corp înarmate.

ADVERTISEMENT

În timpul ședinței, doi dintre aceștia au scos pistoalele la Jean Pavel (liderul galeriei steliste), care conducea secția de copii a unui club și care a intrat în conflict cu președintele federației, căruia îi expirase mandatul.

A jurat cu mâna pe Biblia maghiară: ”Pentru țară, pentru Ținutul Secuiesc”

Tanczos Barna a rămas fidel convingerilor sale până azi, când a ajuns ministru în guvernul României. El a fost criticat dur pe pagina de Facebook, în 2020, după ce a anunțat că a depus jurământul de senator cu mâna pe o Biblie scrisă în limba maghiară.

“În urmă cu câteva minute am depus jurământul de senator. Pentru țară, pentru Ținutul Secuiesc!”, a scris politicianul pe contul său de socializare. El a postat mesajul în limba maghiară.

ADVERTISEMENT