Alegeri 2024

Tanczos Barna: „România performează la toate capitolele, poate emite pretenţii la orice funcţie din UE”. Ce părere are senatorul UDMR despre candidatura lui Iohannis la NATO

Tanczos Barna vede România ca un jucător important la Bruxelles. „Performează la toate capitolele, poate emite pretenţii la orice funcţie din UE”
18.06.2024 | 20:21
Tanczos Barna Romania performeaza la toate capitolele poate emite pretentii la orice functie din UE Ce parere are senatorul UDMR despre candidatura lui Iohannis la NATO
Senatorul UDMR spune că România a devenit un jucător important al UE / Foto: Facebook, Tanczos Barna
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, senator UDMR, a apreciat, marți, că România performează la toate capitolele şi poate emite pretenţii la orice funcţie din UE”. Tanczos Barna a subliniat și că, în acest context, candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO a fost una „bine gândită, nu cred că a fost exagerată”.

„România performează la toate capitolele, poate emite pretenții la orice funcție”

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marți, că România are deja un statul în cadrul Uniunii Europene, ca contributor la dezvoltarea blocului comunitar și generator de stabilitate și securitate și de aceea „poate emite pretenții la orice funcție” de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

„România performează la toate capitolele şi este un stat membru care poate emite pretenţii la orice funcţie a Uniunii Europene. România şi-a adus contribuţia din toate punctele de vedere la dezvoltarea Uniunii şi la crearea acestei stabilităţi. Sper ca atunci când se vor lua deciziile privind aceste funcţii, să se ţină seama de acest aspect. România poate să emită pretenţii la orice funcţie a UE”, a declarat Tanczos Barna la Prima News, vorbind despre negocieri pentru instituțiile de la Bruxelles, după alegerile pentru Parlamentul European.

Iohannis la șefia NATO, „o candidatură bine gândită”

Senatorul UDMR a estimat și că candidatura președintelui Klaus Iohannis la postul de secretar general al NATO „nu a fost una exagerată” și că dovedește că România poate emite pretenții pentru orice post sau funcție de conducere la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

„Eu cred că şi pretenţia pentru funcţia de secretar general al NATO a fost o  candidatură bine gândită, nu cred că a fost exagerată. Vedem acum că lucrurile s-au schimbat puţin după negocierile cu Slovacia şi Ungaria, dar candidatura domnului Iohannis a demonstrat încă o dată că România este o ţară care înţelege fenomenele la nivelul UE şi poate să candideze la orice post, orice funcţie de conducere. Avem persoane pregătite, avem persoane cu experienţă, de ce nu?”, a spus el.

„Ştim că în coaliţie lucrurile se renegociază uşor”

Tanczos Barna s-a referit și la data organizării alegerilor prezidențiale, spunând că este aceasta importantă și că UDMR „a salutat” comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, precizând că partidul va stabili săptămâna viitoare un candidat pentru Cotoceni, din punctul lui de vedere președintele UDMR, Kelemen Hunor, fiind cea mai potrivită persoană.

ADVERTISEMENT

„Decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale şi modalitatea în care s-au organizat a influenţat în mod decisiv şi rezultatul. De aceea este foarte important când se vor organiza prezidenţialele. Data, modul în care se vor comasa sau nu se vor comasa alegerile va fi hotărâtor şi din punctul de vedere al rezultatului. Din punctul de vedere al UDMR, noi am salutat de la bun început comasarea localelor cu europarlamentare, am luat act de organziarea în septembrie a prezidenţialelor şi în decembrie a parlamentarelor. Nu avem o problemă dacă acest calendar se respectă. Ştim că în coaliţie lucrurile se renegociază uşor”, a declarat Tanczos Barna.

Totodată, senatorul  UDMR a spus că președintele PNL, Nicolae Ciucă, va fi candidatul liberalilor la alegerile prezidențiale. „Campania este începută, se derulează cu viteza maximă şi dânşii se pregătesc de primul tur al alegerilor unde PNL o să aibă un candidat în domnul Nicolae Ciucă. Nu e nimic de reproşat. Şi-au făcut probabil calculele şi din câte se vede din sondaje, calculele nu au fost greşite pentru că cele două partide, PSD şi PNL, au toate şansele să intre în primul tur cu candidaţi”, a declarat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT