Ministrul mediului Tanczos Barna acuză din nou Ucraina că a încălcat legea în privința canalului Bâstroe, însă subliniază că la mijloc există multe incertitudini pentru că Ucraina nu a notificat niciodată țara noastră în acest sens.
Barna privește întregul scandal din perspectiva ministrului care nu acceptă ca Delta Dunării să fie distrusă de lucrări de dragare ilegale, cu toate că recunoaște voalat că doar după ce bărcile românești vor ajunge în zonă adevărul va fi cunoscut publicului larg.
Până când se va cunoaște cu siguranță dacă Ucraina a încălcat sau nu convenții internaționale, lărgind canalul, Barna continuă tirul de declarații belicoase la adresa vecinului de la nord de România. ”În 2003-2004, când Ucraina l-a realizat fără decizie, a fost condamnată de Comitetul de monitorizare.
În ceea ce priveşte situaţia de acum, vom răspunde după ce partea ucraineană va permite navelor româneşti să intre să facă măsurători, să se confirme adâncimea. Noi nu am primit informaţii oficiale, lucrarile nu au fost comunicate părtii române”, a transmis Barna.
Așadar, scandalul pornit în urmă cu mai multe zile e departe de a fi soluționat. ”Partea ucraineana a notificat cu privire la intenție, procedura este în derulare, nu sunt studii de impact. Încă o dată, pe proceduri standard nu se pot face aceste lucrări, fără impact, fără analiza impactului nu au voie să înceapă nimic.
Nu știu dacă MAE a fost notificat. Conform studiilor 2004-2010, adâncimea este de 3,9 m, în cazul în care vor altă adâncime, trebuie studii refăcute. Ucraina are obligația să respecte situația actuală, să respecte tratatul”, a declarat Tanczos Barna la România TV.
Ministrul Barna dă asigurări că Ministerul Mediului va urmări cu atenție lucrările de dragare, însă tot e neclar dacă Ucraina a încălcat sau nu legea, momentan. ”Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a adăugat Barna.
Președintele Klaus Iohannis i-a urecheat pe politicienii care s-au ”inflamat” referitor la lucrările de dragare, fără a afla cu siguranță care e situația înainte de a trage concluzii. ”Și cred că este foarte bine ca politicienii noștri, înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu se respectă legislația internațională, să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană, pentru a lua măsurile care se impun. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin, tocmai asta am spus înainte și tocmai asta am discutat la Summit.
Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu pot să cred că este bine să ne ambalăm fără să știm exact despre ce vorbim aici. Eu cred că multe declarații care s-au făcut în ultimele zile sunt și nepotrivite, și neproductive, și invit pe toți cei care sunt preocupați să aștepte până când experții se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează și vin cu un plan de măsuri. Este, după părerea mea, abordarea cea mai corectă și, până la urmă, cred că este și abordarea care ne duce la rezultate.
Și ucrainenii probabil fac lucrări că vor ceva, și noi știm foarte bine ce vor. Cum porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruși, ei vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înțeles”, a transmis Iohannis.