News

Fără centrală termică proprie la blocurile noi. Cum motivează ministrul Mediului o astfel de decizie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să interzică instalarea de centrale termice în blocurile noi. Decizia vine într-o perioadă în care sistemul de termoficare din tot mai multe orașe intră în colaps.
19.11.2021 | 17:28
Fara centrala termica proprie la blocurile noi Cum motiveaza ministrul Mediului o astfel de decizie
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna susține că vrea să salveze mediul prin noile măsuri ce interzic montarea de centrale termice individuale în construcțiile noi.

Ministrul Mediului nu mai vrea centrale termice individuale blocurile noi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în cursul zilei de vineri că instituția pe care o conduce lucrează la un proiect de măsuri pentru a interzice montarea de centrale termice în blocurile de locuințe care se construiesc în prezent.

ADVERTISEMENT

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a transmis Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook.

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”, a precizat ministrul pe rețeaua de socializare.

ADVERTISEMENT

Rezolvarea fiind o instalație comună sau branșarea noilor locuințe la rețelele de încălzire ale localităților urbane.

Noile imobile, după cum susține ministrul, vor fi modernizate conform unui plan de acțiune.

„Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, susține ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

Tanczos Barna îndeamnă lumea să folosească transportul public

Campania “Vinerea Verde” spune că trebuie să căutăm metode pe viitor de ecologizare a locuințelor, precizează ministrul Mediului.

„Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, scrie ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

Cluj-Napoca deja urmează o nouă strategie de termoficare

Municipalitatea din Cluj-Napoca pregătește în prezent o strategie de modernizare a sistemului de termoficare și de micșorare a nivelului de poluare produs de centralele de apartament.

Primele măsuri vor fi aplicate constructorilor de blocuri. Dezvoltatorii de imobile nu vor mai putea instala centrale termice individuale în blocurile cu mai mult de 6 apartamente.

ADVERTISEMENT