News

Țânțarii purtători de dengue, zika și febră galbenă ar putea fi ceva normal în Europa în următorii 10 ani! De vină ar fi schimbările climatice

08.05.2020 | 18:21
Cum scăpăm de țânțari. Cele mai ieftine și rapide soluții Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țânțarii purtători de dengue, zika și febră galbenă ar putea fi ceva normal în Europa în următorii 10 ani! Acesta este avertismentul cercetătorilor care spun că schimbările climatice ar fi vinovate pentru o asemenea migrație.

Țânțarii purtători de dengue, zika și febră galbenă ar putea fi ceva normal în Europa în următorii 10 ani!

Încălzirea globală ar putea face ca țânțarii să își găsească noi case în locuri unde până acum nu au călătorit. De exemplu, insecta care poartă virusul de febră galbenă stă de obicei în cele mai călduroase zone ale lumii și se ferește de cele răcoroase.

ADVERTISEMENT

Dar aceștia ar putea pleca din Africa, Amazon sau nordul Australiei și ar putea ajunge în curând în Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. Următorii 10 ani ar putea fi decisivi pentru o asemenea migrație.

De vină ar fi schimbările climatice

În cadrul studiului, au fost analizate date privind distribuția istorică a două dintre principalele specii de țânțari purtători de boli.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre Aedes aegypti (țânțarul febrei galbene) și Aedes albopictus (țânțarul tigru asiatic), în peste 3.000 de locații din Europa și SUA, începând cu anii 1970.

Cercetătorii au descoperit că țânțarii și-au extins deja arealul în ultimii ani. Aedes aegypti a înaintat spre nordul SUA la o rată de aproximativ 240 de kilometri pe an.

ADVERTISEMENT

În Europa, Aedes albopictus s-a răspândit la o rată de 150 de kilometri pe an. Acești țânțari sunt purtători de boli potențial letale cum ar fi febra dengue, febra galbenă sau virusul Zika.

Conform studiului, în următorii 10 ani, călătoriile oamenilor și migrația vor fi principalii factori care duc la răspândirea țânțarilor. În schimb, schimbările climatice și urbanizarea accelerată vor crea noi habitate pentru țânțari.

ADVERTISEMENT

De exemplu, prognozele arată că Aedes albopictus se va răspândi în Europa în următorii 30 de ani, iar mici populații vor fi prezente și în părți din nordul SUA și zone muntoase din America de Sud și Estul Africii.

Aedes aegypti, va ajunge și în zone temperate din SUA și China. Ar putea merge și în nord până la Chicago și Shanghai.

ADVERTISEMENT