Sporturi

Tao Geoghegan Hart, drumul de la lucrător comercial la câștigător în Il Giro!

28.10.2020 | 13:49
Tao Geoghegan Hart drumul de la lucrator comercial la castigator in Il Giro
ADVERTISEMENT

Tao Geoghegan Hart este surprinzătorul câștigător din Turul Italiei. Britanicul a profitat de accidentarea timpurie a lui Geraint Thomas, liderul echipei din Giro și a jucat perfect în rolul rutierului de clasament general.

Înainte de ultima etapă, un contratimp între Cernusco sul Naviglio și Milano, Tao Geoghegan Hart și Jai Hinley se aflau la egalitate perfectă, nefiind despărțiți de nicio secundă, astfel că totul rămânea să se decidă la Milano.

ADVERTISEMENT

Tao, rutier al echipei Ineos Grenadiers, a fost mai puternic decât rivalul de la Sunweb și a șocat pe toată lumea cu victoria sa din Giro. Cu o diferență de 39 de secunde față de Hinley, Tao Geoghegan Hart a devenit al doilea rutier britanic ce se impune în Turul Italiei după Chirs Froome.

Tao Geoghegan Hart, drumul de la lucrător comercial la câștigător în Il Giro!

Însă, ascensiunea tânărului în vârstă de 25 de ani este una fulminantă. Un vis devenit realitate, un scenariu de film chiar în care un tânăr care lucrează într-un magazin de biciclete visează să devină rutier profesionist.

ADVERTISEMENT

Apoi, ajunge într-o echipă profesionistă, merge la una dintre cele trei mari tururi ale ciclismului, devine liderul echipei după ce rutierul de clasament general cade de pe bicicletă, rezistă unei presiuni extraordinare și obține victoria carierei.

“Este foarte bizar pentru că nici în cele mai nebune vise ale mele nu m-am gândit că un astfel de scenariu ar fi posibil”

Asta s-a întâmplat cu Tao Geoghegan Hart în ultimele săptămâni. În ultimii 10 ani, rutierii britanici au strălucit în marile tururi. Sir Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas, Simon Yates fiind câștigători de mari tururi, iar Tao recunoaște că nici nu visa la o asemenea desfășurare a evenimentelor:

ADVERTISEMENT

“Este foarte bizar pentru că nici în cele mai nebune vise ale mele nu m-am gândit că un astfel de scenariu ar fi posibil când am luat startul în Sicilia, în urmă cu o lună.

Toată viața mea am visat să fiu în top 5 sau top 10 într-o cursă de o asemenea importanță. Este ceva complet diferit și îmi va lua ceva timp să îmi dau seama ce am făcut”, a spus Tao după ceremonia de premiere din Piazza del Duomo.

ADVERTISEMENT

A profitat la maximum de căzătura lui Geraint Thomas!

Geoghegan Hart a fost adus în Giro ca om de echipă pentru Geraint Thomas, dar șansele galezului de a performa s-au dus în etapa a treia când și-a fracturat pelvisul. Tao nu a fost luat în seamă decât cu 7 zile înainte de final când a făcut spectacol în Alpi.

Apoi, în etapa montană din ultima sâmbătă a Turului Italiei l-a adus pe Tao la egalitate cu Jai Hindley, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată într-un mare tur. Cei doi nu erau despărțiți nici măcar de o secundă după 80 de ore de rulare! Însă, diferența s-a făcut în ultima etapă, un contratimp de 15,7 km încheiat la Milano, Tao a reușit să pună între el și adversarul său o diferență de 39 de secunde.

Cariera sa a început… într-un magazin de biciclete

Începuturile lui Tao în ciclism nu au fost cele pe care mulți și le imaginează. A cochetat cu fotbalul la începuturi, fiind portar. A renunțat la fotbal și a trecut la ciclism pentru că într-un sport de echipă exista un mare risc să fie dezamăgit de colegii săi. Culmea, a trecut într-un sport în care echipa e la fel de importantă.

A fost și înotător. Antrenorii săi din tinerețe își aduc aminte de Tao ca fiind un sportiv foarte activ, foarte direct și care pare matur pentru vârsta lui. Asta poate fi și din motivul pentru care părinții s-au despărțit când el a fost destul de tânăr.

Când a fost tânăr, a lucrat la un magazin de biciclete unde câștiga bani de buzunar. El a fost selectat la vârsta de 16 ani la o academie a Marii Britanii. În 2015 i s-a oferit un loc în echipa Sky, transformată ulterior în Ineos. Surprinzător, a refuzat inițial oferta pentru că spunea că nu a câștigat destul încă.

“Este incredibil, dar voi rămâne aceeași persoană, voi fi profesionist și dedicat ca întotdeauna”

A fost destul de dur în caracterizările lui și s-a descris ca fiind o “corcitură” dat fiind faptul că are origini scoțiano-irlandeze. Geoghegan Hart ar putea însă să își pună ambițiile personale deoparte pentru o vreme. Geraint Thomas este gata să revină la cea mai bună formă așa, iar la Ineos va veni de la anul și Adam Yates. Însă, pentru acum, Tao trebuie doar să savureze momentul:

“Vreau să mă bucur de ce am realizat. Este incredibil, dar voi rămâne aceeași persoană, voi fi profesionist și dedicat ca întotdeauna, mă voi trezi în fiecare dimineața cu chef să concurez, fiind foarte recunoscător pentru poziția în care sunt”, a spus Tao pentru Guardian.

ADVERTISEMENT