Life

Țara a cărei capitală se scufundă și este construită una de la zero. Noul oraș costă 35 de miliarde de dolari

Țara a cărei capitală se scufundă, iar una nouă e construită de la zero. Proiectul costă 35 de miliarde de dolari. Unde se află, de fapt.
06.05.2024 | 13:17
Tara a carei capitala se scufunda si este construita una de la zero Noul oras costa 35 de miliarde de dolari
Țara a cărei capitală se va scufunda. Una nouă este construită. Sursa foto: Pixabay, The Japan Times/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Țara a cărei capitală se scufundă în câteva zeci de ani și este construită alta de la zero, care va fi gata în 2045. Investiția a costat 35 de miliarde de dolari. Unde este situată?

Țara a cărei capitală se scufundă și este construită una de la zero. Costă 35 de miliarde de dolari și va fi finalizată în 2045

Jakarta, capitala Indoneziei, este situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, la gura de vărsare a râului Ciliwung. Este cel mai mare oraș al Indoneziei, unde locuiesc aproximativ 10,6 milioane de persoane.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai locuiesc aproximativ 30 de milioane de persoane în zona metropolitană. Aproximativ 40% din suprafața orașului este sub nivelul mării în prezent, iar în viitor riscă să se scufunde.

În prezent, autoritățile construiesc o capitală nouă, Nusantara, ca urmare a creșterii nivelului mării și a riscului ca Jakarta să se scufunde. Aceasta costă 35 de miliarde de dolari și se estimează că va fi finalizată în anul 2045.

ADVERTISEMENT

Nusantara se construiește pe coasta de est a insulei Borneo, una dintre cele mai mari din lume. Noua capitală se află la 870 de mile nord de Jakarta, potrivit Business Insider.

Este de așteptat ca aproximativ 6.000 de lucrători guvernamentali să se mute la timp în noua capitală pentru învestirea viitorului președinte, care va avea loc în octombrie.

ADVERTISEMENT

În august 2019, a fost aprobat planul de mutare a capitalei de la Jakarta la Nusantara. Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a aprobat acest plan.

Construcția a început în 2022, iar în prezent sunt 150.000 – 200.000 de muncitori care se ocupă de realizarea noului oraș. Populația inițială a viitoarei capitale se estimează la aproximativ 500.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Se dorește ca orașul să fie o metropolă “verde, pietonală”, dar și să fie alimentată cu energie regenerabilă până când construcția capitalei e finalizată. Nusantara va beneficia și de o centrală solară, iar până la finalul acestui deceniu vor fi permise doar mașini electrice.

Guvernul din Indonezia furnizează doar 20% din fonduri pentru construirea capitalei și încearcă să găsească și alte surse de finanțare. În martie 2022, compania japoneză SoftBank a renunțat la investiția în proiect. Astfel, nu se știe cu exactitate de unde vine suma de 35 de miliarde de dolari, mai arată sursa citată.

Cum a fost ales noul oraș

Pentru a construi viitorul oraș, a fost ales Kalimantanul de Est datorită faptului că este aproape de mare, iar riscul de cutremure, tsunami sau erupții vulcanice e relativ mic. Nusantara se traduce prin “insulele exterioare”.

Acest loc a fost ales și pentru a reprezenta viziunea geopolitică a lui Widodo. Totodată, locul reflectă unitatea Indoneziei ca stat arhipelagic. Sunt 276 de milioane de locuitori în țară, aceștia fiind împrăștiați pe mai mult de 17.000 de insule.

Insula Borneo e recunoscută pentru pădurile tropicale, vechi de 140 de milioane de ani. Aici se află specii indigene care sunt pe cale de dispariție. Printre acestea se numără și urangutanul de Borneo.

Populația insulei este de aproximativ 23 de milioane de locuitori. Trei sferturi din insulă reprezintă teritoriu indonezian. Restul e împărțit între Malaezia și Brunei.

Nu este prima țară care ia decizia de a muta capitala. În 1960, Brazilia a trecut de la Rio de Janeiro la Brasilia. În Nigeria, capitala Lagos a fost înlocuită de Abuba. Acum este pentru prima oară când procesul este influențat de criza climatică.

Din cauza creșterii nivelului mării, Jakarta a devenit unul dintre cele mai mari orașe din lume care se scufundă cel mai rapid. O moschee din actuala Capitală a fost afectată de acest fenomen.

Ulterior, experții de mediu au emis o avertizare conform căreia o treime din Jakarta s-ar putea scufunda până în 2050. Acest lucru se poate întâmpla dacă subsidența continuă în ritmul din prezent, de 15 centimetri pe an.

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă,...
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi....
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase la o rudă şi nu s-a mai întors acasă
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion...
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion Ţiriac. Luxul de care are parte miliardarul român
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să...
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării