News

În ce ţară se află banii care au lăsat locul monedei euro! Miliarde întregi nu au fost încă schimbate

În ce ţară se află banii care au lăsat locul monedei euro! Miliarde întregi nu au fost încă schimbate. Au trecut deja două decenii de la introducerea monedei unice
27.12.2021 | 17:00
In ce tara se afla banii care au lasat locul monedei euro Miliarde intregi nu au fost inca schimbate
În ce ţară se află banii care au lăsat locul monedei și bancnotei euro! Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, dar s-au scurs deja două decenii de la apariția primelor bancnote şi monede euro. Acestea au fost distribuite în Europa.

Culmea, miliarde întregi, sume denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie. Mai toți sunt într-o singură țară.

ADVERTISEMENT

În ce ţară se află banii care au lăsat locul monedei Euro!

Bloomberg a notat că Germania este locul unde se află cea mai mare sumă. Jurnaliștii spun că valoarea totală a bancnotelor şi monedelor care pot fi schimbate la băncile centrale din zona euro ar fi echivalentă cu 8,5 miliarde de euro.

Interesant este că motivul pentru care această sumă nu a fost încă schimbată până acum variază. Astfel, discutăm atât de economii uitate sub saltea, dar şi despre suveniruri păstrate pentru un viitor apropiat sau, de ce nu, îndepărtat.

ADVERTISEMENT

Un lucru este însă cert – majoritatea banilor vechi se află în Germania, acolo unde numerarul rămâne popular.

De altfel, Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe vechile mărci germane pentru o perioadă nelimitată de timp, indiferent de cât de puternic devine euro.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea a gândit la fel. De exemplu, Franţa, Italia şi Spania, țări cu un punct de vedere puternic în Uniunea Europeană au încetat să mai schimbe banii vechi.

Între timp și Portugalia a refuzat să mai schimbe vechile monede escudo. De luna februarie a anului viitor va pune capăt acestei opţiuni şi pentru vechile bancnote.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că atât bancnotele cât şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002.

Se întâmpla la trei ani de la producerea monedei unice. De remarcat că, la început, euro a fost utilizat în numai 12 state din zona unică.

Cipru, Estonia, dar şi alte ţări au adoptat euro câţiva ani mai târziu.În România, moneda euro reprezintă, deocamdată, un vis aproape imposibil.

Am putea avea parte chiar de bani noi având în vedere că Banca Centrală Europeană continuă planurile referitoare la un nou design pentru bancnotele euro.

Acesta ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital

ADVERTISEMENT