Ploile torențiale cad în această țară fără oprire de mai multe zile, astfel că inundațiile sunt tot mai dese în Cuba. ”Pagubele sunt considerabile la nivelul caselor, drumurilor şi în sectorul agricol. Eforturile de protejare şi evacuare a familiilor continuă”, a declarat preşedintele Miguel Diaz-Canel.
Potrivit Știrile PRO TV, populația a fost rugată să rămână extrem de precaută, pentru că ploile nu se vor opri degrabă, iar pericolul e deocamdată prezent. Momentan a fost anunțat decesul prin înec al unui bărbat de 60 de ani din provincia estică Granma, unde au fost evacuați peste 7.200 de locuitori.
Forțele aeriene cubaneze s-au implicat în efortul de salvare al locuitorilor din Yara, în provincia Granma, care au rămas blocați după ce nivelul apelor a crescut. Presa cubaneză arată zone întregi inundate de apă, iar oamenii umblă cu viitura până la brâu, în încercarea de a ajunge la un loc sigur.
Provinciile estice Holgun, Camaguey, Santiago de Cuba și Las Tunas au fost cele mai afectate, alături de Sancti Spiritus, în centrul insulei. Autoritățile au anunțat că mai multe poduri, precum și sistemul de canalizare al localităților, au suferit pagube importante, iar traficul feroviar între Havana și estul țării a fost suspendat.
De asemenea, în Camaguey, în capitala provinciei cu același nume, două râuri s-au revărsat și au provocat inundații într-o regiune a orașului, în timp ce Institutul de Meteorologie din Cuba vorbește despre alte inundații în următoarele zile. “În următoarele 24 de ore, condiţiile de instabilitate atmosferică vor continua pe întreg teritoriul naţional, iar precipitaţiile şi furtunile vor persista în mare parte a ţării”, a transmis institutul.
Între timp, România a fost lovită de ciclonul mediteranean, iar Timișoara a fost inundată din cauza problemelor cu canalizarea. Mai bine de jumătate din țara noastră se află sub cod galben de vreme rea, iar meteorologii au transmis că în următoarele zile va ploua cât pentru jumătate de an, iar riscul de viituri și inundații va fi ridicat.
Între timp, ploile torențiale, grindina și vijeliile au provocat deja pagube semnificative în mai multe județe. “Mi se pare puțin catastrofal. Mașinile sunt blocate, circulație blocată. Nu torențial, a plouat cu rafale. Chiar vorbeam cu mama mea, pare a fi uragan, nu ploaie”, mărturisea o femeie din Timișoara.
Apa a ajuns inclusiv la subsolul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, unde angajații au fost ajutați de pompieri pentru a scoate apa din clădire. Cert e că meteorologii au emis mai multe avertizări de tip cod roșu sau portocaliu de vreme rea, în mai multe zone din România, în special în vestul și centrul țării.
”În țara noastră, fenomenele meteorologice extreme vor fi de interes și în următoarea perioadă astfel încât până la jumătatea primei luni din vara 2023 să contăm pe aceste tipuri de fenomene la nivel local, cu precădere în această săptămână în partea de vest, nord-vest, centrul țării, dar și zona de munte”, explica directorul ANM Elena Mateescu aceste fenomene extreme.