Mii de ONG-uri au fost închise la începutul acestei săptămâni din cauza noilor reguli impuse de stat. Este vorba de Nicaragua, țară din America Centrală.
Autoritățile de aici au închis luni 1.500 de ONG-uri, iar în total se numără 5.100 de ONG-uri interzise. Acestea sunt majoritatea religioase, conform unei decizii oficiale. Acțiunea reprezintă cea mai complexă operațiune de închidere a unor organizaţii neguvernamentale, fiind realizată la comanda președintelui Daniel Ortega după anul 2018, scrie France24, citat de DC News.
Conform unui ordin emis de Ministerul de Interne din Nicaragua, publicat în jurnalul oficial La Gaceta, închiderea acestor ONG-uri s-a datorat faptului că nu și-au raportat situațiile financiare. În plus, toate bunurile acestora vor fi confiscate de către stat.
Decizia vine la doar câteva zile după ce autoritățile de la Managua au implementat noi măsuri pentru a consolida controlul asupra organizațiilor neguvernamentale.
Reprimarea societății civile și a Bisericii Catolice de către regimul Ortega a luat amploare de la protestele anti-guvernamentale din 2018, scrie DC News.
Din acel an, autoritățile au interzis peste 5.100 de organizații neguvernamentale, inclusiv Crucea Roșie, universități private și instituții media. Tot în perioada respectivă, guvernul a dat interzis opoziției politice și a trimis la închisoare sau i-a forțat să părăsească țara pe cei din opoziție.
Rosario Murillo, soția lui Ortega și vicepreședinta țării, i-a etichetat pe credincioși drept „copii ai diavolului” sau „agenți ai răului” care practică „terorism spiritual.”
În luna august, un grup de experți ai Națiunilor Unite a condamnat „abuzurile sistematice și răspândite ale dreptului internațional al drepturilor omului”, comise în această țară. Spre sfârșitul anului 2023, aproape 30 de clerici au fost încarcerați și ulterior expulzați în Vatican.
N-au fost singurele expulzări făcute de acest stat. În 2023, sute de cetățeni au fost izgoniți, fiind acuzați de trădare și vorbim despre 300 de politicieni, jurnaliști, intelectuali și activiști.
Ortega a ajuns conducător al statului Nicaragua mai întâi ca lider al juntei în 1979, după ce a luptat ca gherilă în mișcarea ce a răsturnat dictatura familiei Somoza, sprijinită de SUA. A fost ales președinte al țării în 1985, mai precizează DC News.
Președintele Ortega nu a deținut puterea absolută chiar dacă domină încă din 1985. El a pierdut alegerile în 1990 și a revenit în forță în anul 2007 și de atunci a abolit limitele mandatului prezidențial, preluând controlul asupra tuturor instituțiilor statului.
În urmă cu doar o săptămâna trecută, Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului a cerut încetarea „represiunii” în Nicaragua și eliberarea imediată a celor încarcerați.
Într-o declarație, Comisia și-a exprimat îngrijorarea „față de represiunea persistentă din Nicaragua, caracterizată prin persecuții religioase, continuarea detențiilor arbitrare și condițiile grave în care se află cei din închisoare.”
Venezuela, unul dintre puținii aliați ai Nicaraguăi, a adoptat recent o lege similară împotriva ONG-urilor. Specialiștii spun că va fi folosită pentru a reprima opoziția față de președintele Nicolas Maduro, care a obținut o victorie la alegerile controversate atât la nivel intern, cât și internațional.