News

Țara care a învins epidemia. Viața a revenit aproape la normal, iar competițiile sportive au fost reluate

02.05.2020 | 15:15
Tara care a invins epidemia Viata a revenit aproape la normal iar competitiile sportive au fost reluate
ADVERTISEMENT

În numai o lună rata infecțiilor a scăzut de circa 30 ori în Australia, care este acum socotită una dintre cele mai sigure țări din punctul de vedere al riscului de infectare cu coronavirus. Aproapte toate restricțiile vor fi eliminate până pe 15 iunie, transmite CNN.

Epidemia, blocată de restricții luate din timp

Pe 28 martie, Australia raporta nu mai puțin de 460 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, însă vineri numărul scăzuse la numai 16. Premierul Scott Morrison a anunțat că pe 8 mai guvernul va avea o ședință în care va stabili un  nou grafic al măsurilor de relaxare. ”Trebuie să repornim economia, trebuie să repornim societatea”, a spus Morrison.

ADVERTISEMENT

Unele state australiene au rezultate de-a dreptul uluitoare: Queensland nu a mai anunțat cazuri noi de luni, iar South Australia de mai bine de o săptămână.

În acest din urmă stat, cu o populație de 1.600.000 de oameni, s-au înregistrat doar 438 de cazuri, dintre care doar 14 mai sunt active și s-au înregistrat doar patru decese. ”Cred că multă lume este surprinsă de cât de bine ne-am descurcat. Dacă ne uităm la statele lumii, acesta este cel mai sigur loc din lume, poate în afară de Noua Zeelandă”, a declarat Nicola Spurrier, un  înalt responsabil din sistemul sanitar din South Australia. Singurul plus pe care îl are Noua Zeelandă față de statul australian este că acum se află în stadiul în care poate stabili traseul infectării pentru fiecare caz nou în parte.

ADVERTISEMENT

Cu o populație de 25.000.000 de oameni, Australia are un  număr total de 6.762  de infectări dintre 92 de decese și 5.720 de vindecări. ”Continuăm să gestionăm foarte bine epidemia în Australia și am reușit să reducem curba cazurilor de infectare”, a spus un oficial australian.

Australienii așteaptă relaxarea

Câteva dintre statele australiene au adoptat deja măsuri de relaxare. Western Australia și South Australia au crescut numărul de persoane care se pot aduna în același loc de la 2 la 10. Western Australia a deschis de ieri parcurile și aproape 60% dintre elevi s-au reîntors la cursuri.

ADVERTISEMENT

În Northern Territory, unde nu s-au înregistrat noi infectări de trei săptămâni, localnicilor li  se permite să meargă la piscinele publice, parcuri acvatice sau la pescuit. Restaurantele și barurile se vor redeschide din 15 mai, iar ultimele restricții vor înceta pe 5 iunie.

Succesul Australiei se datorează restricțiilor introduse din vreme. Încă de pe 1 februarie a fost interzisă intrarea în țară a străinilor care au călătorit în China, restricții similare fiind introduse pentru cei care veneau din Iran, Coreea  de Sud și Italia  la începutul lui martie. Pe 19 martie granițele au fost complet închise pentru cetățenii străini nerezidenți.

ADVERTISEMENT

Au fost însă și erori ale autorităților care, pe 19 martie, au permis debarcarea la Sydney a 2.600 de pasageri de pe vasul de croazieră Ruby Princess. Circa 600 de cazuri și  15 decese au legătură cu acel vas.

ADVERTISEMENT