News

Țara care a luat fața celor mai mari puteri din lume. Cum a reușit să le ofere tuturor locuitorilor din orașe „aurul albastru”

În Europa găsim țara care impresionează marile forțe de pe planetă. Modul ingenios prin care a reușit să le ofere tuturor locuitorilor din orașe "aurul albastru"
24.05.2025 | 14:00
Tara care a luat fata celor mai mari puteri din lume Cum a reusit sa le ofere tuturor locuitorilor din orase aurul albastru
Elveția, țara din Europa care a luat fața celor mai mari puteri din lume. Ce este ”aurul albastru. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele decenii, țara din Europa despre care se spune că are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă, a luat fața celor mai mari puteri din lume. Cum a reușit să le ofere tuturor locuitorilor din orașe „aurul albastru”.

Elveția, țara bogată din Europa care le oferă locuitorilor săi „aurul albastru”

Este cunoscut deja faptul că Elveția nu are ieșire la mare. Țara europeană este împărțită între Munții Alpi, Platoul Elvețian și Munții Jura, întinzându-se pe o suprafață de 41.285 km pătrați.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui aspect, locuitorii din acest stat nu se pot plânge că nu au unde să se scalde. Grație unor eforturi de excepție depuse în ultimele decenii, autoritățile din Țara Cantoanelor au reușit ceva remarcabil: să ofere locuitorilor din orașe „aurul albastru”. Vă întrebați ce este acesta? Mai jos, vă oferim pe larg răspunsul.

În 1960, elvețienii aveau unele dintre cele mai murdare cursuri de apă din Europa. Acum, la o jumătate de secol distanță, orașele lor se laudă cu râuri și lacuri curate. Alte țări caută să le urmeze exemplul.

ADVERTISEMENT

În trecut, elvețienii nu știau ce înseamnă să înoți la tine în țară. Din cauza faptului că apele uzate și deșeurile industriale erau deversate direct în râuri și lacuri, înotul era interzis, din motive de sănătate.

În 1965, o statistică făcea de râs această țară la nivel mondial. Doar 14% din populație era conectată la o stație de epurare. La șase decenii distanță, procentul se apropie de 100%.

ADVERTISEMENT

De la mizerie la ape de o puritate excepțională, denumite ”aurul albastru”

În prezent, Elveția este o țară recunoscută pentru apele sale de o puritate excepțională. Ele sunt denumite pe bună dreptate și ”aurul albastru”. Această transformare a fost posibilă datorită unei rețele complexe de stații de epurare.

ADVERTISEMENT

Din 2016, guvernul federal elvețian a depus un efort masiv de control al poluării cu medicamentele aruncate în toaletă. În apele râurilor ajungeau antidepresive, antiinflamatoare, medicamente pentru diabet și chiar antibiotice.

Acum, stațiile de epurare a apelor uzate funcționează practic ca un stomac uman, folosind bacterii pentru a digera și elimina materia organică din apă. Autoritățile din Elveția spun că reprezentanți ai unor state din UE vizitează țara pentru a afla despre succesul în acest domeniu. Marile puteri de pe planetă vor să implementeze modelul.

Tragedia care a convins Elveția să recurgă la purificarea apelor sale

Puțini știu că Elveția a ajuns să aibă cele mai curate ape din lume după o tragedie. În 1963, în stațiunea montană Zermatt, un focar de febră tifoidă a ucis trei persoane și a îmbolnăvit alte 437. Rețelele de apă au stat la originea acestei drame.

S-a constatat că apele uzate brute au fost cauza epidemiei, iar un strigăt din partea publicului a dus la investiții masive în tratarea apelor uzate și controlul poluării, notează Blue-Community.

Calitatea foarte ridicată a apei este importantă pentru populație”, spune Michael Mattle, șeful departamentului de tehnologie a apelor uzate la compania de inginerie Holinger. ”Avem mare grijă să nu poluăm apa în drumul ei prin Elveția.”

Tags: