Într-o comparație cu prețurile plătite pentru utilități în Uniunea Europeană, maghiarii achită cele mai mici facturi la energie. Asta arată raportul Oficiului Ungar pentru Energie și Utilități Publice (MEKH).
Potrivit MEKH, în luna iunie, gazul avea cel mai mare preț în Spania. În această țară se plătea de zece ori mai mult pentru un metru cub de gaz natural decât se plătea în Ungaria.
Jurnaliștii de la hirado.hu au notat că și după intrarea în vigoare a celor 7 măsuri menite de protejeze securitatea energetică a Ungariei, energia consumată acasă de un maghiar va rămâne mai ieftină decât este în Europa.
Sursa citată subliniază că la această situație se ajunge deoarece maghiarii vor trebui să plătească în continuare un preț redus până la consumul mediu.
Chiar și în iunie, Budapesta a plătit cel mai puțin pentru gaz dintre capitalele europene. Oficiul de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice din Ungaria a transmis cât plăteau gospodăriile din UE pentru 1 kilowatt/oră de gaz natural.
Cel mai mult se plătea în Suedia: un kilowatt/oră costa aproape 24 de euro. În Olanda, gazul era cu doar câțiva eurocenți mai ieftin. O situație similară a fost raportată în cazul Italiei și al Austriei.
Printre țările cu cele mai ieftine tarife la energie și utilități au mai apărut Polonia, Slovacia, Croația și Serbia. Cu toate acestea, consumatorii rezidențiali din Ungaria au plătit cel mai puțin în iulie.
Un maghiar a plătit pentru 1 kilowatt/oră puțin peste 2 euro și jumătate. Cu alte cuvinte, gazul este de 10 ori mai ieftin decât în Suedia. Jurnaliștii sursei citate au completat că toate acestea se datorează reducerii la utilități introduse de guvern în 2013.
Măsura îi protejează pe consumatorii rezidențiali maghiari de prețurile fulminante la energie. Și în următoarele luni se așteaptă ca energia din Ungaria să rămână la fel de ieftină. Gospodăriile vor primi energie la un preț redus al utilității până la nivelul consumului mediu.
Géza Sebestyén, expert la Colegiul Mathias Corvinus, a declarat pe M1: ”În Europa de Vest prețurile la utilități au crescut de multe ori, dar guvernele încearcă să facă față crizei doar la nivel de cuvinte, cu acțiuni suplimentare.
Cine a plătit un preț de piață în Germania sau chiar în țările baltice, sau în orice altă țară din UE, a văzut o creștere de ordin de mărime. De fapt, conform estimărilor, următoarea perioadă va fi tot despre asta, despre costurile cu utilitățile. Vor crește. În Ungaria, în schimb, nu există nicio schimbare în ceea ce privește consumul mediu.”
Potrivit experților, gospodăriile maghiare vor fi avantaje pentru că factura de utilități va putea fi planificată, deoarece reducerea de utilități a făcut ca tarifele să fie independente de prețurile pieței mondiale. Pe de altă parte, în Occident, prețurile pot crește lună de lună și oamenii vor trebui să plătească mai mult.