News

Ţara care cere bani populaţiei în lupta cu coronavirusul! Preşedintele neagă existenţa virusului: “Nu avem aşa ceva aici”

17.04.2020 | 18:33
Tara care cere bani populatiei in lupta cu coronavirusul Presedintele neaga existenta virusului Nu avem asa ceva aici
ADVERTISEMENT

În Belarus cursul vieţii nu este afectat de noul coronavirus. Cel puţin la nivel decizional. Populaţia ia în serios ameninţarea care a cuprins toată planeta, dar liderii ţării nu, preşedintele considerând pandemia “o psihoză”.

Ţara care cere bani populaţiei în lupta cu coronavirusul: “Nimeni din ţară nu moare din cauza virusului”

Astfel, ONG-urile caută surse pentru a finanţa achiziţia de echipamente pentru a sări în ajutorul spitalelor. Mai ales că, sistemul de sănătate din Belarus este în acest moment susţinut de voluntari şi campanii de donaţii, în condiţiile în care preşedintele a spus că nu există COVID-19.

ADVERTISEMENT

De altfel, Belarusul a atras atenţia lumii întregi prin abordarea vis-a-vis de pandemie. Este singura ţară din Europa care găzduieşte meciuri în prima ligă de fotbal. Alexander Lukaşenko, preşedintele ţării a rămas ferm pe poziţii: “Nimeni din ţară nu moare din cauza coronavirusului”.

Însă, un activiştii în drepturile omului şi voluntarii din ţară nu sunt aşa siguri ca şi preşedintele lor şi au fondat mai multe grupuri de crowdfunding, prin care să cumpere şi să livreze echipamente de protecţie pentru medici şi asistente.

ADVERTISEMENT

“Scopul nostru este să ne asigurăm că sistemul nu se prăbuşeşte”

“Scopul nostru este să ne asigurăm că sistemul nu se prăbuşeşte. În multe locuri, de exemplu în Vitebsk (oraş în nord-estul Belarusului), vedem că există o situaţie foarte dificilă, critică. Sunt mulţi bolnavi şi mulţi medici bolnavi”, susţine Andrej Stryzhak, voluntar.

Ţara se confruntă cu un deficit de materiale medicale. Pe piaţa neagră, măştile ajung şi la 15 euro, iar voluntarii şi ONG-urile din Belarus au reuşit să strângă până acum aproximativ 120.000 de euro şi au distribuit peste 27.000 de măşti, dar şi îmbrăcăminte de protecţie şi echipament medical.

ADVERTISEMENT

“Cea mai grea situaţie este cu măştile. Dacă te uiţi la cifrele oficiale de la Guvern, livrările noastre constituie o parte considerabilă”, a spus Andrej.

4204 cazuri raportate, 40 de decese de COVID-19

Un medic din focarul Vitebsk a declarat că spitalele nu au fost reaprovizionate pentru a face faţă focarului şi zeci de oameni, parte a personalului medical, s-au îmbolnăvit. Situaţia a devenit îngrijorătoare la nivel naţional.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii din ţară a raportat 4204 cazuri de coronavirus şi 40 de decese, numărul cazurilor fiind în creştere faţă de mai multe ţări din apropiere. Voluntarii susţin că activitatea lor este apolitică.

Preşedintele ţării: “Nu avem virusuri aici”

Pe măsura ce criza se adânceşte, tot mai multe campanii locale au fost declanşate pentru a cumpăra şi produce echipamente medicale de protecţie. O companie din capitala Minsk a folosit imprimante 3D pentru a produce viziere medicale pentru personalul spitalului:

“Este foarte important pentru noi să ne mişcăm rapid chiar acum, deoarece boala se răspândeşte în Belarus cu o viteză incredibilă”, susţine Katerina Sinyuk, şefa unui ONG implicat în ajutorarea spitalelor.

“Nu avem virusuri aici”, a fost declaraţia preşedintelui ţării, care a dat un interviu în echipament de hochei la marginea unui patinoar. Însă, situaţia din spitale este alta şi voluntarii speră ca sistemul medical să nu cedeze.

  • 4204 cazuri de coronavirus există în Belarus
  • 40 de victime de COVID-19 au raportat până acum autorităţile

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: