News

Țara care este dată ca exemplu de urmat. Modul în care a gestionat epidemia de coronavirus

07.06.2020 | 18:22
Tara care este data ca exemplu de urmat Modul in care a gestionat epidemia de coronavirus
ADVERTISEMENT

În timp ce America Latină este noul centru al pandemiei de coronavirus, țara aceasta este dată ca exemplu de urmat, după ce modul în care a gestionat epidemia COVID-19 a funcționat foarte bine.

Țara care este dată ca exemplu de urmat în gestionarea epidemiei de coronavirus

America Latină este considerată acum de OMS drept centrul pandemiei de coronavirus, dar țara următoare, din America Centrală, este o excepție, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

În fiecare dimineață, de la 08.00 la 11.00, medicul de familie Liz Caballero merge pe străzile din cartierul Vedado din Havana, capitala Cubei. Aceasta analizează fiecare familie din drumul său și caută semne ale infecției COVID-19.

„Nu este neobișnuit pentru noi să mergem din ușă în ușă. Am făcut-o și în trecut, când aveam alte epidemii”, spune medicul cubanez.

ADVERTISEMENT

În timp ce OMS a identificat America Latină drept noul centru al pandemiei de coronavirus, în ultimele două luni cazurile din Cuba au scăzut.

Cum a reușit Cuba să limiteze răspândirea infecției COVID-19

Cubanezii au acum cu 24 de ori mai puține șanse să se infecteze cu noul coronavirus față de dominicani, cu 27 mai puține față de mexicani și cu peste 70 mai puține comparativ cu brazilienii.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, dependența de turism a făcut ca autoritățile din Cuba să închidă granițele mai târziu comparativ cu alte state din regiune. Cu toate acestea, din momentul închiderii țării, autoritățile au făcut tot ce le-a stat în putință să limiteze răspândirea virusului.

Oficialii au ordonat zecilor de mii de medici de familie, asistentelor și studenților la medicină să cerceteze în fiecare zi toate casele de pe insulă pentru a descoperi cazurile de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că medicul Caballero și studenții săi mergeau de luni până duminică mai mulți kilometri, monitorizând 328 de familii în drumul lor.

„Nu mai este nicio altă țară din emisferă care să facă ceva asemănător. Sistemul lor de sănătate este clădit în așa fel încât să fie aproape de populație, să identifice problemele și să acționeze imediat”, spune William Leogrande, profesor la Universitatea Americană din Washington.

Până acum, Cuba a înregistrat 2.173 de cazuri de coronavirus și 83 de decese, iar fiecare persoană testată pozitiv este spitalizată, în timp ce suspecții COVID-19 sunt ținuți în centre de izolare timp de 14 zile.

Alejandro Gutiérrez, un profesor de franceză de 26 de ani, a decis să plece din Havana în aprilie și a mers în orașul natal, Trinidad. El și familia lui au fost opriți la un punct de control militar și trimiși în izolare la o vilă.

Cu toate că nu aveau voie să părăsească locuința, cei din familia sa erau speriați că se vor infecta în acel loc. Mâncarea le era lăsată la ușă, iar un medic îi verifica de trei ori pe zi. După trei zile, familia Gutiérrez a putut pleca, după ce testele au venit negative.

Gail Reed, editor șef la Medicc Review, este de părere că sistemul de sănătate universal al Cubei a permis guvernului să acționeze direct.

„Cazurile asimptomatice erau identificate prin anchete epidemiologice urmate de teste pentru anticorpi și, când veneau pozitive, un test PCR pentru confirmare”, spune acesta.

Acest lucru a fost posibil și datorită resursei umane, întrucât Cuba are cel mai mare raport doctor-pacient din lume, chiar dacă în jur de 10.000 de specialiști lucrează peste hotare.

În plus, statul insular investește cel mai mai procent din PIB în sistemul de sănătate comparativ cu restul statelor din regiune. În timp ce 30% din cele 630 de milioane de locuitori din America Latină și Caraibe nu au acces la servicii de sănătate din motive financiare, fiecare cubanez este asigurat.

Folosirea măștilor de protecție este obligatorie în Cuba, iar cine nu respectă acestă regulă este amendat sau trimis la închisoare.

Mai mult, toți cei 28.000 de studenți la medicină mobilizați pentru a ajuta doctorii și asistentele în depistarea cazurilor trebuie să facă acest lucru dacă vor să termine facultatea.

 

ADVERTISEMENT
Tags: