Țara care gestionează perfect pandemia: 200 de zile fără niciun caz intern. Cum a reușit

Adrian Baciu   
în HotNews
29/10/2020, 15:59
Țara care gestionează perfect pandemia: 200 de zile fără niciun caz intern. Cum a reușit
Țara care gestionează perfect pandemia: 200 de zile fără niciun caz intern. Cum a reușit. Sursa foto: hepta.ro

Într-o perioadă în care majoritatea statelor din Europa raportează, zi de zi, recorduri de victime, o țară din lumea se poate mândri că a gestionat foarte bine pandemia de COVID-19.

Taiwanul, un stat din estul Asiei cu peste 23 de milioane de locuitori, a ajuns, joi, la 200 de zile fără niciun caz de infectare cu coronavirus cu transmitere locală.

De la startul crizei sanitare, Taiwan are un total de numai 550 de cazuri confirmate și doar 7 decese, la diferență mare de majoritatea statelor vecine.

O țară din Asia gestionează perfect pandemia: 200 de zile fără niciun caz de infectare intern

Dacă în Europa raportările zilnice anunță recorduri de infectări și statele intră în carantină unul după altul, Taiwan a atins joi un reper de invidiat: 200 zile fără cazuri locale, relatează The Guardian.

Dar ce a făcut Taiwanul, țară care are o populație de 23 milioane de oameni, astfel încât a avut 550 cazuri confirmate și doar 7 decese?

Specialiștii spun că închiderea din timp a frontierelor și reglementarea călătoriilor au pus bazele unui demers spre combaterea virusului. Alți factori includ monitorizarea riguroasă a contactelor, carantina impusă și purtarea universală a măștii.

Taiwan, pregătiri riguroase anti Covid-19 încă din ianuarie 

Taiwanul a luptat excelent contra pandemiei și pentru faptul că și-a luat măsuri din timp pentru a stopa valul de infectări. Astfel, în ianuarie, într-o perioadă în care multe state ale lumii nici măcar nu-și închipuiau că virusul mortal va ajunge pe teritoriul lor, regimul de la Taipei lua primele măsuri.

La finalul primei luni din 2020 a fost constituit Comandamentul Central de Luptă contra Pandemiei, iar măsurile luate au fost rapide, dar și severe și eficiente.

S-a comunicat, în mod eficient, către populație, importanța purtării măștilor și a respectării tuturor măsurilor de igienă și de distanțare socială.

În același timp, țara a închis rapid granițele, și a suspendat zborurile din Wuhan pe 23 ianuarie, interzicând intrarea cetățenilor chinezi care locuiau în oraș. Și în prezent, Taiwanul are o carantină de 14 zile pentru toate sosirile, indiferent dacă sunt taiwanezi sau străini.

Mai trebuie precizat faptul că succesul din prezent al Taiwanului în lupta cu Covid-19 se datorează și lecțiilor dureroase ale epidemiilor din trecut.

În ultimii ani, Taiwan a început să construiască o rețea de răspuns de urgență pentru gestionarea bolilor infecțioase, asta după experiența sa cu SARS în 2003, când sute s-au îmbolnăvit și cel puțin 73 au murit.

Închide ×