Life

Țara care începe să retragă de pe piață bancnotele euro. Ce trebuie să știe toți turiștii care își plănuiesc să ajungă aici

Țara care scoate din circulație mai multe bancnote euro. Până la finalul lunii, autoritățile estimează că vor scăpa de toți banii ”vizați”.
19.06.2024 | 09:28
Tara care incepe sa retraga de pe piata bancnotele euro Ce trebuie sa stie toti turistii care isi planuiesc sa ajunga aici
Țara care a început să scoată din circulație bancnotele euro. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Vara lui 2024 vine la pachet cu schimbări semnificative pentru cei care vor să viziteze una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Înainte de a-și planifica vacanța aici, cu toții trebuie să fie foarte atenți. Această țară a început, deja, să scoată din circulație bancnotele euro.

Spania a început să scoată din uz bancnotele deteriorate

Spania are de gând să introducă măsuri dure pe piața monetară. În curând, Spania va retrage anumite bancnote euro din circulație. Cei care le au acum în posesie, sunt sfătuiți să le schimbe cât mai repede pentru a nu-și pierde valoarea.

ADVERTISEMENT

Este vorba, în principal, de bancnotele care prezintă urme serioase de uzură. Toate bancnotele care sunt uzate sau care nu se mai ridică la standardele inițiale de calitate vor fi retrase de pe piață.

În timp ce mulți nu văd neapărat utilitatea acestei măsuri, Banca Spaniei a venit cu o serie de lămurire. Spre deosebire de alte țări, în Spania, mai mult de 60% din populație plătește zilnic cu numerar.

ADVERTISEMENT

Din cauză că plățile cu cardul sunt destul de rare, banii numerar sunt cei care se deteriorează cel mai repede. Dată fiind circulația lor intensă în fiecare zi, multe bancnote au început să prezinte semne de uzură.

Banca Spaniei a ales să recurgă la retragerea bancnotelor vechi tocmai pentru a evita evenimentele neplăcute. De exemplu, se poate întâmpla ca unii comercianți să nu le accepte din cauza deteriorării severe.

ADVERTISEMENT

Spaniolii pot opta pentru schimbarea banilor, urmând să primească contravaloarea lor fie fizic, fie în contul bancar

Procesul de retragere a început deja, iar până la finalul lunii iunie este estimat că vor fi eliminate de pe piață toate bancnotele problematice. Cei care le au în posesie, trebuie să știe că există variante care îi ajută să nu le piardă.

Spaniolii care au bancnote uzate se pot adresa Băncii de Spania, care le va schimba imediat banii. În categoria banilor care pot fi schimbați se numără banii rupți, murdari sau pătați. Însă, există și excepții.

ADVERTISEMENT

Nu toți banii pot fi schimbați în sucursalele Băncii Spaniei. Există o categorie de bancnote care nu este acceptată nicăieri. Și anume, bancnotele care au fost distruse intenționat sau cele care prezintă urme de scriere sau ștampilare.

Banii vechi și uzați pot fi schimbați la orice sucursală care aparține Băncii Spaniei. Un aspect foarte important este faptul că spaniolii pot opta pentru restituirea valorii bancnotelor direct în contul bancar.

Anul acesta, Spania se numără printre destinațiile de vacanță preferate ale românilor. De obicei, aceștia obișnuiesc să plătească cu ajutorul telefonului sau al cardului. Turiștii care plătesc numerar consideră că această măsură îi forțează să facă pasul către tehnologie.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au...
Cum a ajuns România pe mâna sovieticilor. Cine au fost cei care au decis soarta țării înainte de terminarea războiului