Life

Țara care oferă câte 9.000 de dolari familiilor pentru fiecare copil nou născut. Cum s-a ajuns la această decizie

Națiunea care oferă 9.000 de dolari pentru fiecare bebeluș. De ce a fost luată această hotărâre surpriză și ce spun autoritățile.
29.03.2023 | 11:07
Tara care ofera cate 9000 de dolari familiilor pentru fiecare copil nou nascut Cum sa ajuns la aceasta decizie
Națiunea care oferă 9.000 de dolari pentru fiecare bebeluș. De ce a fost luată această hotărâre surpriză și ce spun autoritățile. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Țara care oferă câte 9.000 de dolari familiilor pentru fiecare copil nou născut. Cum s-a ajuns la această decizie neașteptată și când va intra în vigoare modalitatea de a-i recompensa pe proaspeții părinți din străinătate.

Națiunea care oferă 9.000 de dolari pentru fiecare bebeluș. De ce a fost luată această hotărâre surpriză și ce spun autoritățile

Coreea de Sud este națiunea care oferă puțin peste 9.000 de dolari pentru fiecare bebeluș. Hotărârea surprinzătoare a fost luată pe 28 martie 2023, președintele Yoon Suk Yeol precizând că este vorba de o „modalitate de urgență”.

ADVERTISEMENT

Mai exact, autoritățile doresc să crească natalitatea în rândul populației care în ultimii 3 ani a scăzut considerabil. Conform qz.com, alocația lunară primită pentru copiii sub un an se va dubla și va ajunge la 230 de dolari.

Ulterior, din anul 2024 părinții bebelușilor vor primi încă o majorare. Asta înseamnă că anul viitor vor putea încasa 770 de dolari pe lună, adică puțin peste 9.000 de dolari pe an, în condițiile în care salariul mediu era în decembrie 2023 de circa 3.400 de dolari.

ADVERTISEMENT

Națiunea asiatică a cheltuit în ultimii 16 ani aproximativ 210 de miliarde de dolari încercând să crească ratele de fertilitate. În plus, președintele Yoon Suk Yeol a ordonat autorităților să găsească modalități mai eficiente pentru a-i face pe oameni să devină părinți.

Coreea de Sud, rată mică de natalitate

Coreea de Sud a atins noi cote alarmante în rândul natalității după ce procesul s-a redus de la 0,81 per femeie în 2021 la 0,78 în 2022. Spre finalul secolului populația țării riscă să ajungă la jumătatea celei de acum.

ADVERTISEMENT

La polul opus, țările cu o fertilitate ridicată sunt Spania care are 1,23 nașteri per femeie, Italia 1,24 și Japonia 1,34. Specialiștii de pretutindeni ne transmit că rata trebuie să fie de 2,1 pentru a menține o populație stabilă.

În România cele mai multe nașteri au fost înregistrare în 1967 când au venit pe lume peste 527.000 de copii. Începând cu anul 1990 s-a înregistrat o scădere bruscă, după cum arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

„Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, scrie stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: