Este vorba despre Elveția, țară în care orașe precum Geneva sau Zurich caută zeci de mii de oameni care să ocupe diverse posturi. Domeniile de muncă oferite sunt diferite. Specialiștii spun că elvețienii au rămas fără angajați din cauza îmbătrânirii populației, a digitalizării și pentru că tranziția spre o economie verde a pornit de câțiva ani.
Salariile oferite sunt generoase, între 3.500 de euro și 6.500 de euro, conform Noobz.ro. Printre domeniile care oferă locuri de muncă se numără sănătatea, construcțiile, domeniul IT, transportul și logistica, educația, ingineria, ospitalitatea și turismul sau domeniul vânzărilor.
Așadar, zeci de mii de joburi cu salarii foarte mari. În sănătate, elvețienii caută asistente medicale, medici și farmaciști. Peste 25% dintre medicii elvețieni au peste 60 de ani, astfel că e nevoie urgentă de personal tânăr.
În construcții se caută muncitori calificați și specialiști în infrastructură, aici fiind vorba despre un domeniu în plină dezvoltare. În domeniul IT se caută dezvoltatori, analiști software și specialiști în aplicații informatice, în timp ce în transport și logistică elvețienii au nevoie de șoferi, manageri de logistică și operatori.
Comerțul online are mare nevoie de acești angajați. În educație se caută profesori și personal auxiliar, în timp ce în inginerie se caută tot felul de ingineri, de la inginerie civilă la electrică. În final, elvețienii caută personal pentru hoteluri și restaurante în domeniul turismului, în timp ce în vânzări și servicii domestice se caută consultanți de vânzări și ”personal pentru servicii casnice”, așadar oameni la curățenie.
”Salariul este mult mai mare decât acasă, iar condițiile de muncă sunt excelente. A fost o decizie importantă, dar nu regret deloc”, povestește Maria, o femeie care a ales să muncească drept asistentă medicală.
”Proiectele sunt ample și diverse, de la infrastructură publică la dezvoltări rezidențiale. Este o perioadă propice pentru cei din domeniu”, dezvăluie un român ajuns inginer constructor în Elveția.
Deși această țară nu este în Uniunea Europeană, români pot ajunge acolo ca în orice altă țară din UE grație Acordului de liberă circulație din 1 iunie 2019. Pentru lucru situația e puțin mai complicată. Un cetățean UE poate rămâne și lucra în Elveția pentru 90 de zile, fără niciun permis de ședere, însă după această perioadă e nevoie ca actele să fie în regulă.
Cu siguranță un angajat valoros va avea de partea sa angajatorul în tot acest proces, astfel că românii care își găsesc acolo de lucru nu trebuie să-și facă prea multe griji pentru birocrație. Cei ce doresc să își găsească de loc în Elveția pot să caute un job pe site-ul companiei Adecco, specializată în această piață de muncă.