ADVERTISEMENT
News

Țara care raportează primul caz de COVID-19, la 8 luni de la declararea pandemiei

Autor: Adrian Baciu | 11.11.2020 | 13:34
Țara care raportează primul caz de COVID-19, la 8 luni de la declararea pandemiei
Țara care raportează primul caz de COVID-19, la 8 luni de la declararea pandemiei. Sursa foto: britannica.com

Miercuri, 11 noiembrie, la exact 8 luni de când OMS a declarat oficial pandemia de COVID-19, o țară insulară situată în Oceania declară primul caz de infectare depistat pe teritoriul său.

ADVERTISEMENT

Vanuatu, statul ferit până acum de infecțiile SARS-CoV-2, a înregistrat primul său caz de îmbolnăvire, după ce un cetățean care a fost repatriat din Statele Unite ale Americii a fost testat pozitiv în timp ce era în carantină.

Până miercuri, această țară, cu aproximativ 300.000 de locuitori, a fost una dintre puţinele de pe Glob neafectate de pandemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Vanuatu declară primul caz de COVID-19, la 8 luni de la declararea pandemiei

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunța că epidemia de coronavirus este oficial pandemie. Între timp, boala virală COVID-19 a făcut ravagii în cel puțin 191 de țări și a ucis peste 1,28 de milioane de oameni.

Începând din această săptămână, și Vanuatu este pe lista țărilor cu infecții SARS-CoV-2. Arhipelagul a raportat miercuri primul său caz de COVID-19 de la începutul pandemiei, au informat autorităţile acestei ţări insulare din Pacific, potrivit ABCnet.

ADVERTISEMENT

Într-o ieșire publică în fața presei și a cetățenilor din Vanuatu, prim-ministrul Bob Loughman a anunţat acest caz și a dat asigurări că micuța țară insulară încă ”rămâne în siguranţă”.

”Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Guvernul va aplica protocoale stricte și măsuri COVID-19 pentru a se asigura că acest caz nu se răspândește și țara noastră rămâne în siguranță”, a spus prim-ministrul din Vanuatu, Bob Loughman.

ADVERTISEMENT

Cine este persoana infectată cu COVID-19

Autoritățile din Vanuatu au anunțat că persoana infectată cu COVID-19 este un bărbat de 23 de ani care s-a întors în țară pe 4 noiembrie, după o vizită în Statele Unite ale Americii.

Când a aterizat în țară, acesta era asimptomatic, însă rezultatul testului efectuat în a cincea zi de la sosire a fost pozitiv marţi, a precizat Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Vanuatu spun că intenționează să-i carantineze pe toți cei care au călătorit alături de bărbatul infectat și să urmărească contactele strânse ale acestuia.

Vanuatu şi-a închis frontierele şi a decretat stare de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus, la data de 25 martie. În pofida lipsei cazurilor de COVID-19, însă din cauza vulnerabilității ţării la dezastre, starea de urgenţă a fost extinsă până la 31 decembrie.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!