Alina Pavelescu, director adjunct Arhivele Naționale, a fost invitata lui Mihai Tatulici, la TATULICI LA FANAT1K, unde a explicat rolul extrem de important al arhivelor într-un stat.
Arhivele, a spus Alina Pavelescu, sunt un element-cheie pentru o bună guvernare, lucru de care mulți oameni nu sunt conștienți. Un exemplu în acest sens a fost dat de Republica Congo, spune ea, înainte de a-și face arhive naționale.
„O să vă da un exemplu pe care l-am auzit la un coleg din Congo, în 2009, când am fost la un stagiu al arhivelor francofone. El mi-a explicat cum ajuns președinția din Congo să înființeze arhivele, e o poveste veche, probabil o să o mai auziți și de la alți arhiviști. Republica Congo avea datorii la FMI, așa cum aveam și noi la vremea respectivă, să sperăm că nu o să mai avem de acum încolo”, a relatat invitata lui Mihai Tatulici.
Numai că, a continuat Alina Pavelescu, în lipsa unor arhive naționale, Congo nu avea cum să păstreze dovada că și-au achitat datoriile către FMI, astfel că țara a plătit în continuare până când a realizat că, de fapt, se achitase de banii împrumutați de la Fondul Monetar Internațional.
„Le tot plăteau și la un moment dat și-au dat seama că au achitat datoria de la FMI, dar pentru că nu aveau o arhivă care să păstreze dovezile că au achitat aceste datorii, și nu și-au dat seama că au achitat, ei plăteau în continuare. Ăsta a fost momentul în care congolezii, președinția din Congo, și-au dat seama că ar trebui să înființeze și ei o arhivă națională și au făcut chestia asta”, a explicat Alina Pavelescu.
Arhivele Naționale, a continuat Alina Pavelescu, își asumă mai multe roluri în societate, nu doar păstrarea documentelor. „Cu cât societatea se tehnologizează tot mai mult, cu atât avem și noi mai multe lucruri de făcut”, spune ea.
Există și chestiunea digitalizării arhivelor, înființarea arhivelor electronice, sunt documente pe suport electronic și care pun probleme în a fi păstrate în forma lor autentică.
„Digitalizăm, nu în ritmul în care dorim să o facem ci în ritmul în care găsim finanțare. Dar mai este o bătălia foarte mare pe care o ducem, aceea a arhivelor electronice. Adică a documentelor create în mediul electronic, care nu sunt de hârtie și care trebuie arhivate în acest fel, pun și mai multe probleme în privința modului cum acestea pot fi păstrate într-o formă autentică”, spune Alina Pavelescu.
Este esențial deci, a subliniat invitata lui Mihai Tatulici, ca într-un stat care se dorește solid și stabil să existe niște arhive pe măsurăm adică funcționale, solide și stabile. Și „dacă se poate și populate cu profesioniști cât mai buni”, a conchis Alina Pavelescu.