Țara care vrea să investească mulți bani în terenurile agricole din România a achiziționat, recent, 920.000 de tone de grâu.
Investitorii din Arabia Saudită vor să investească sume mari de bani în terenurile agricole de la noi din țară.
România reprezintă o destinație importantă pentru investițiile Arabiei Saudite, după cum a declarat un reprezentant ARASCO (Arabian Agricultural Services Company). Compania este una cheie în piața agro-alimentară din țara situată în Orientul Mijlociu.
În același timp, ARASCO este una dintre cele mai importante companii alimentare din regiune CCG.
Mai multe țări din Orientul Mijlociu, printre care se numără și Arabia Saudită, sunt nevoite să-și investească resursele în producțiile de cereale în terenuri agricole fertile din Europa. Climatul nefavorabil din acest țări, precum și lipsa de apă, reprezintă principalul motiv.
România se numără printre locațiile cheie pentru investitorii din Arabia Saudită. Țara a fost, în 2024, cel mai mare cumpărător de cereale. Din UE au fost importate 852.000 de tone.
Arabia Saudită a achiziționat terenuri în mai multe țări din Europa, precum și din Australia și Asia.
“Am făcut (ARASCO n.red.) investiții substanțiale în țări precum Sudan. În plus, investitorii saudiți au achiziționat terenuri agricole în Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia și diverse părți ale Europei, inclusiv România și Italia.
De asemenea, există participații semnificative în Argentina. Această diversificare asigură răspândirea investițiilor în diferite regiuni și condiții meteorologice”, a declarat Anis Alam, șeful departamentului de achiziții de cereale la ARASCO, care a fost întrebat spre ce țări se orientează Arabia Saudită pentru a produce cereale în afara granițelor.
Pe piețele de cereale din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită se află printre jucătorii importanți atât ca importator, cât și ca distribuitor, datorită poziției strategice pe care o are.
Populația este în creștere, iar resursele de teren arabil și apă sunt limitate. Din acest motiv, statul se bazează pe importurile de cereale pentru furaje și alimente, în mare măsură. Securitatea alimentară a țării este concentrată pe comerțul cu cereale.
În anul comercial 2023 – 2024, România a exportat mai mult de 10,9 milioane de tone de cereale, conform datelor Comisiei Europene.
Din toată cantitatea, 14,4%, adică 1,5 milioane de tone, au ajuns în Arabia Saudită. Aceasta este piața unde a ajuns cea mai mare cantitate de cereale din România.
Următoarea țară este Algeria, cu 1,2 milioane de tine, apoi Egipt, cu o cantitate de 1,1 milioane de tone, potrivit Economica.net.
Terenurile agricole din România sunt mai ieftine decât media UE. În 2023, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil a fost de 8.414 euro, în timp ce unul în UE costa 11,791 de euro, conform Eurostat.
De curând, Autoritatea Generală pentru Securitatea Alimentară (GFSA) din Arabia Saudită a achiziționat o cantitate de aproximativ 920.000 de tine de grâu în cadrul unei licitații internaționale. O mare parte din grâu este din România, după cum informează Agerpres.
Cantitatea care a fost rezultată la finalul licitației este mult mai mare decât cea de 595.000, pentru care GFSA a cerut oferte, la începutul acestei licitații.
Pentru grâu, prețul mediu pe tonă a fost de 276,37 de dolari. Originile grâului sunt, în principal, din Uniunea Europeană, regiunea Mării Negre, inclusiv România, dar și America de Nord, America de Sud și Australia. Vânzătorii au posibilitatea de a lege originea grâului.
GFSA a publicat și o listă cu firmele care au câștigat licitația. Printre acestea se numără și Cerealcom, cu 60.000 de tone, prețul fiind de 275 de dolari pe tonă (15 – 30 iunie). Tot de la această firmă, pentru aceeași cantitate, prețul este de 268,50 dolari/tonă pentru 1 – 15 iulie.