News

Țara cu 93 milioane de locuitori și niciun deces COVID-19. Cum se explică misterul statului aflat la granița cu China

24.04.2020 | 21:41
Tara cu 93 milioane de locuitori si niciun deces COVID19 Cum se explica misterul statului aflat la granita cu China
ADVERTISEMENT

Vietanam este țara cu 93 de milioane de locuitori care nu a înregistrat niciun deces COVID-19, în condițiile în care statul are frontieră comună cu China.

Cum a reușit Vietnam să fie țara fără niciun deces COVID-19

Țara aflată la granița cu China nu a anunțat oficial niciun deces COVID-19, cu toată că are o populație de 93 de milioane de locuitori, informează Digi24.

ADVERTISEMENT

Vietnam are un bilanț al cazurilor de coronavirus de doar 268 și niciun deces, lucru care a generat o mulțime de întrebări despre modul în care autoritățile au reușit să gestioneze lucrurile atât de bine.

Pe 23 ianuarie, Vitenam anunța primul caz de infecție COVID-19, importat din China, țara cu are se învecinează, iar la 22 aprilie statul comunist avea oficial 268 de locuitori cu noul coronavirus, dintre care 223 erau cazuri vindecate.

ADVERTISEMENT

Un epidemiolog de la Institutul Pasteur din Franța spune, pe bune dreptate, că „este o veritabilă enigmă”. Arnaud Fontanet nu crede nici în ipoteza unei manipulări a statisticilor, lucru bănuit de multe ori în cazul unor regimuri comuniste, așa cum este și cazul Vietnamului.

Trei ipoteze care explică bilanțul din Vietnam

„Fără îndoială, sunt ceva mai multe cazuri, poate că sunt și morți, la țară, de care nu știm. Dar dacă ar fi fost oameni care să umple masiv camerele la Urgență, am fi știut. Nu există o acțiune guvernamentală pentru a masca situația”, a spus o sursă din interiorul statului comunist.

ADVERTISEMENT

Sunt trei ipoteze care ar putea explica misterul numărului mic de infecții din Vietnam.

  1. Țara a impus imediat măsuri stricte de protecție.

Autoritățile din Vietnam au închis școlile încă din 20 ianuarie, înainte de apariția primului caz. Chiar dacă suspendarea cursurilor a avut de a face cu Anul Nou chinezesc, acestea n-au mai fost redeschise de atunci.

În plus, granița cu China a fost închisă încă de la 1 februarie, chiar dacă OMS nu recomanda atunci asemenea măsuri dure, asta după ce cu o zi înainte fusese înființat un comitet de criză.

ADVERTISEMENT

Vietnam a decis la scurt timp să interzică adunările mai mari de 20 de persoane, apoi cele cu peste 10 persoane, iar toate magazinele neesențiale au fost închise, măsuri luate cu mult timp înainte de a fi implementate și de alte țări.

Paradoxul face că fix un regim comunist a fost capabil să ia astfel de măsuri de protecție din timp, asta pentru că un stat democratic nu ar fi avut motivația necesară pentru a adopta toate aceste măsuri fără un risc real de infecție.

2. Controale epidemiologice riguroase.

O altă explicație care stă la baza numărului mic de infecții COVID-19 din Vietnam este aceea că populația a acceptat din prima strategia privind izolarea. Astfel, toate cazurile dovedite sau suspectate de infecție au fost documentate, conform unui proces epidemiologic bine pus la punct.

În momentul în care un pacient era confirmat cu coronavirus (F0), acesta era plasat în izolare la spital, iar persoanele care au intrat în contact cu acesta (F1) erau testate și plasate în carantină, fie în centrele armatei fie la spital.

Contactele acestora (F2) era și ele plasate în izolare la domiciliu pentru 14 zile. În situația în care cineva părăsea domiciliul neautorizat, era denunțat, iar dacă un contact F1 era confirmat COVID-19, acesta era anunțat F0, iar cei cu care a avut contact F1.

În acest moment, în jur de 70.000 de persoane (F1 și F2) se află în carantină, iar nimeni nu face excepție de la strategia Vietnamului de a combate noul coronavirus.

3. Restricții precise.

Vietnamul a plasat în carantină comunități întregi, în special în nordul țării. Fie că vorbim de o stradă, un cartier sau o întreagă localitate, restricțiile țintite au fost completate și cu măsuri de izolare și distanțare socială valabile pentru toată țara, până la finalul acestei luni.

Drept urmare, purtarea măștilor de protecție este obligatorie în public, locuitorii pot ieși din case doar pentru motive bine întemeiate, în timp ce toate adunările publice au fost interzise.

ADVERTISEMENT
Tags: