Ceapă la preț de lux: ochii consumatorilor plâng, cei ai producătorilor strălucesc. Cu prețurile în creștere în Filipine, această legumă a devenit un produs care costă mai mult decât carnea de vită sau de pui. Filipine se confruntă cu insecuritate alimentară și cu cea mai mare inflație din ultimii 14 ani.
Consumul de ceapă a devenit un lux în Filipine, prețul acesteia crescând constant în ultimele luni. Experții arată cu degetul spre politica agricolă a guvernului și spre manipularea prețurilor de către carteluri. Această situație duce la insecuritate și-i afectează pe fermieri.
Ceapa este acum mai scumpă decât carnea în Filipine. Acest aliment de bază este la mare căutare, la prețuri din ce în ce mai mari, într-un moment în care țara se confruntă cu o criză inflaționistă aproape fără precedent, declanșată de dezastrele naturale și de o criză globală a combustibililor.
Începând chiar de anul trecut, filipinezii au postat prețurile pe rețelele de socializare și chiar au împărtășit sfaturi despre cum să aducă ceapă din străinătate. Guvernul a luat măsuri împotriva a ceea ce descrie drept „contrabandă cu ceapă” pentru a reduce prețurile prin importuri.
Modesta ceapă se vinde cu la 600 de pesos filipinezi (10 euro) pe kilogram, mai mult decât salariul minim zilnic în această țară și cu mult peste prețul mediu mondial de 1,50 euro/kg. Prețul acestei legume a explodat în ultimele luni în Filipine, ajungând chiar la 800 de pesos (15 euro) în supermarketurile din capitala Manila. Aceste prețuri sunt mai mari decât cele pentru carnea de pui (de trei ori mai scump), porc sau vită (25% mai mult).
Creșterea prețurilor la îngrășămintele agricole și recenta ridicare a restricțiilor sanitare, care a permis reluarea festivalurilor și a meselor mari în familie, au cântărit asupra cererii de ceapă. Atât de mult încât unele restaurante s-au resemnat să o elimine din meniu. De asemenea, consumul s-a prăbușit în multe familii, care se luptă deja cu cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 14 ani.
Filipinezii au început să compare ceapa cu aurul, ridicând ceapa la statutul de produs de lux. O mireasă, de exemplu, a ținut un buchet de ceapă la nunta ei. Un alt cuplu a oferit ceapă drept cadou de nuntă. Iar glumele nu lipsesc nici pe internet, unde ceapa este văzută acum ca un simbol al unui statut social ridicat, scrie France 24.
La originea penuriei de ceapă și a creșterii prețurilor care rezultă din aceasta se află distrugerea unor culturi în valoare de miliarde de pesos de către o serie de taifunuri în 2022. Acest lucru, combinat cu crizele globale ale alimentelor, combustibililor și îngrășămintelor, a împins rata inflației din țară până la 8,1% în decembrie 2022, cea mai mare din ultimii paisprezece ani.
Filipine este, de asemenea, una dintre cele mai nesigure țări din Asia din punct de vedere alimentar, bazându-se în mare măsură pe importuri pentru a-și hrăni populația. Ceapa a devenit simbolul acestei crize alimentare, prețul ei fiind de peste patru ori mai mare în patru luni. Unii au criticat Ministerul Agriculturii pentru că nu a importat ceapă atunci când la orizont se anunța o penurie.
Alții au suspectat manipularea prețurilor, considerând că președintele Ferdinand Marcos Jr, care a preluat și funcția de ministru al agriculturii, a fost „direct responsabil” pentru această creștere. Penuria și inflația i-au determinat pe mulți oameni să înceapă să aducă ceapă din străinătate.
Mai multe articole online, de exemplu, fac din ceapă noul suvenir de adus din vacanță, în locul ciocolatei sau al bibelourilor. Mai mulți membri ai echipajului unui avion au fost anchetați după ce au adus în țară 15 kilograme de ceapă din Arabia Saudită.
Cu toate acestea, autoritățile au avertizat călătorii să nu importe sau să introducă ilegal ceapă în țară. Anul trecut, acestea au sechestrat și confiscat ceapă în valoare de 500-600 de milioane de pesos (8,4-10 milioane de euro). În timp ce unele persoane au adus saci de ceapă pentru familiile lor, altele au adus cantități masive împreună cu alte bunuri.
În decembrie 2022, autoritățile au descoperit 50 de tone de ceapă ascunse printre produse de patiserie și de panificație importate. Pe 22 și 23 ianuarie, funcționarii vamali au interceptat ceapă roșie în valoare de aproape 9,5 milioane de pesos (160.000 de euro) în portul Zamboanga, în sudul țării.
Președintele Marcos a declarat că guvernul dorește să găsească o modalitate de a vinde aceste produse de contrabandă în mod legal. La începutul lunii ianuarie, guvernul a anunțat că va importa 22.000 de tone de ceapă ca „soluție temporară” pentru a contribui la satisfacerea cererii și la scăderea prețurilor.
Fiecare filipinez consumă în medie 2,34 kilograme de ceapă pe an și, teoretic, țara produce suficient pentru a satisface cererea, arată datele oficiale. Dar, întrucât climatul tropical permite doar o singură plantare pe an a acestei culturi care nu se bucură de ploi, stocurile sunt consumate sau se strică cu mult înainte de următoarea recoltă.