News

Ţara cu cei mai mulţi morţi în incendii izbucnite în spitale. Au ars de vii din cauza neglijenţei

Incendiile au făcut victime printre pacienții din mai multe țări ale lumii. India însă este de departe țara care pierde cei mai mulți pacienți din cauza flăcărilor.
01.10.2021 | 10:32
Tara cu cei mai multi morti in incendii izbucnite in spitale Au ars de vii din cauza neglijentei
ADVERTISEMENT

Rusia, Brazilia, Egipt sunt țări care au pierdut și ele pacienți în urma unor tragedii provocate de focul izbucnit în unitățile spitalicești.

Un incendiu produs în 1961 într-un spital din statul american Connecticut a schimbat legislația în domeniul construirii spitalelor și a impus noi standarde de siguranță la incendiu.

ADVERTISEMENT

Majoritatea spitalelor indiene nu respectă normele de protecție la incendiu

12 octombrie 2020, la Mumbai în India o pană masivă de curent afectează Spitalul Apex. Generatorul pus în funcțiune a luat foc, ceea ce a determinat evacuarea de urgență a celor 38 de pacienți cu COVID-19 care erau tratați acolo. Doi dintre pacienți și-au pierdut viața la scurtă vreme după transfer.

Potrivit comisiei de anchetă, personalul spitalului a urmat protocolul și nu ar fi vorba de neglijență. Pe de altă parte, generatorul achiziționat era unul second hand, într-o stare destul de precară, care după șapte ore de funcționare s-a supraîncălzit și a luat foc.

ADVERTISEMENT

Pe 6 august, opt pacienți (cinci bărbați și trei femei), infectați cu coronavirus,  și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit în incinta secției de terapie intensivă a spitalului privat Shrey din orașul indian Ahmedabad. Cauza incendiului ar fi un scurtcircuit la unul dintre echipamente. Alți 40 de pacienți au fost salvați.

În acest caz, autoritățile vorbesc despre neglijență și spun că unitatea sanitară nu avea autorizațiile necesare din punctul de vedere al normelor de protecție la incendiu.

ADVERTISEMENT

Doar 91 din cele 2.022 de spitale și clinici din oraș și-au reînnoit certificatele de securitate la incendiu și au obținut certificate le necesare, potrivit autorităților. Încălcarea flagrantă a normelor de siguranță nu se limitează doar la unitățile private, dar și un număr de spitale publice și centre de sănătate nu și-au reînnoit autorizațiile de incendiu, scrie The Times of India.

17 octombrie 2016 Un incendiu la Institutul de Științe Medicale din Bhubaneswar și la spitalul SUM s-a soldat cu 22 de morți și zeci răniți.

ADVERTISEMENT

9 decembrie 2011 În incendiul de la Spitalul AMRI, spital privat din Calcutta, 89 de oameni au fost uciși. Majoritatea celor care au murit au fost pacienți.

Incendiul ar fi fost cauzat de un scurtcircuit în subsol. Răspândirea incendiului a fost favorizată de depozitarea ilegală de materiale inflamabile în subsolul spitalului. După incident, directorii spitalului au fost arestați.

Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de cinci ore înainte de a controla incendiul.

În mai 2008, un băiețel de doar trei zile a murit în urma unui incendiu izbucnit în Secția de Neonatologie a Shardaben General Hospital.

Alte țări care au pierdut pacienți în urma unor incendii

În doar trei săptămâni în Rusia au pierit nouă persoane în trei incendii produse în trei spitale diferite. Cinci pacienți au murit în Sankt Petersburg pe 12 mai, alți trei într-un spital din Tatarstan pe 23 mai, iar pe 3 iunie un pacient a decedat la Spitalul Botkin din Sankt Petersburg.

Dacă în primele două cazuri, cauza ar fi un scurt circuit la niște ventilatoare cu probleme, în cel de-al treilea caz se pare că pacientul însuși ar fi fost vinovat. Potrivit The Moscow Times, pacientul ar fi fumat în salon.

O tragedie similară a avut loc în Egipt. Cel puțin șapte pacienți au fost uciși și șapte membri ai personalului medical răniți într-un incendiu produs pe 29 iunie într-un spital privat din orașul Alexandria. Focul a fost cauzat cel mai probabil de o defecțiune a instalației electrice.

10 persoane și-au pierdut viața pe 12 septembrie 2019 în spitalul Badim din capitala Braziliei. Incendiul ar fi fost cauzat de un scurtcircuit. Patru pompieri au fost răniți în timp ce se luptau cu flăcările.

Rio de Janeiro, un an mai târziu: opt persoane mor într-un incendiu produs pe 27 octombrie la Federal Hospital of Bonsucesso, trei dintre victime erau pacienți COVID.

Incendiul care a schimbat normele de construcție a spitalelor americane

Acum 59 de ani era încă permis fumatul în spitale. Pe 8 decembrie 1961, cineva, nimeni nu știe cine, a aruncat un chiștoc aprins pe un jgheab de gunoi din spitalul Hartford, cauzând un puternic incendiu care a ucis 16 persoane.

Investigația asupra incendiului și modul în care s-a răspândit a dus la modificări ale codurilor de incendiu pentru spitalele din toată țara, relatează NPR.

Sprinklerele automate sunt acum omniprezente. Deoarece spitalul Hartford era fabricat din cărămidă, nu erau necesare acolo înainte de incendiu.

Suprafețele interioare trebuie finisate cu materiale care nu vor arde sau nu vor arde cu fum. Plăcile de pe tavanul spitalului erau fabricate din fibră de trestie de zahăr, care ardeau ușor după ce plăcile au fost lipite de căldură. Linoleumul ars a creat fum dens și negru.

Spitalul Hartford a făcut public rezultatele investigației asupra incendiului. Și am adus experți în incendii atunci când unitatea sanitară a fost refăcută.

ADVERTISEMENT