News

Țara cu cele mai multe ”secții de poliție” operate de China. România, şi ea pe listă. Ce urmărește guvernul de la Beijing

O țară europeană găzduiește pe teritoriul său cele mai multe ”secții de poliție” pe care regimul de la Beijing le operează în întreaga lume.
05.12.2022 | 13:24
Tara cu cele mai multe sectii de politie operate de China Romania si ea pe lista Ce urmareste guvernul de la Beijing
Italia are numeroase acorduri cu China Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Un grup pentru drepturile civile susține că avanposturile sunt folosite pentru a monitoriza populația chineză din străinătate și pentru a forța disidenții să se întoarcă în țară.

Țara cu cele mai multe ”secții de poliție” operate de China. România se află şi ea pe listă

Italia găzduiește cel mai mare număr de “secții de poliție” chinezești neoficiale dintr-o rețea de peste 100 de astfel de instituții din întreaga lume, arată un raport al unui grup spaniol pentru drepturile civile.

ADVERTISEMENT

Orașul Milano, din nordul Italiei, ar fi fost folosit de două autorități locale de securitate publică chineze ca teren de testare la nivel european a unei strategii de poliție pentru a monitoriza populația chineză din străinătate și pentru a forța disidenții să se întoarcă acasă.

Organizația Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, a raportat în septembrie că 54 de astfel de organizații ar exista în întreaga lume, ceea ce a determinat anchete ale poliției în cel puțin 12 țări, inclusiv Canada, Germania și Țările de Jos.

ADVERTISEMENT

Într-un raport publicat luni, grupul pentru drepturile civile a declarat că a identificat alte 48 de secții, dintre care 11 în Italia. Alte secții nou identificate se află în Croația, Serbia și România, a precizat acesta.

Secțiile italiene se află în Roma, Milano, Bolzano, Veneția, Florența, Prato – un oraș de lângă Florența care găzduiește cea mai mare comunitate chineză din Italia și Sicilia.

ADVERTISEMENT

China a declarat că birourile sunt doar “stații de servicii” înființate pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi în cadrul procedurilor birocratice, cum ar fi reînnoirea pașaportului sau a permisului de conducere.

Ce urmărește guvernul de la Beijing

Investigația efectuată de Safeguard Defenders s-a bazat pe declarații și date chinezești disponibile public și s-a limitat la birourile înființate de autoritățile locale chineze de securitate publică în țările în care există o comunitate chineză numeroasă.

ADVERTISEMENT

Safeguard Defenders a susținut că, deși stațiile nu erau conduse direct de Beijing, “unele declarații și politici încep să arate o orientare mai clară din partea guvernului central în încurajarea înființării și politicilor acestora”, relatează The Guardian.

Grupul pentru drepturile civile susține că secțiile de poliție neoficiale sunt folosite de China pentru a “hărțui, amenința, intimida și forța țintele să se întoarcă în China pentru a fi persecutate”.

Grupul afirmă că are dovezi că intimidarea – spre deosebire de canalul oficial de extrădare – este folosită pentru a forța persoane să se întoarcă acasă din Italia, inclusiv împotriva unui muncitor de fabrică acuzat de deturnare de fonduri care s-a întors în China după 13 ani în Italia și a dispărut fără urmă.

“Monitorizăm datele chinezești și, în aprilie, am dat peste informații de la ministerul informațiilor publice care arătau că 210.000 de persoane au fost convinse să se întoarcă în doar un an”, a declarat Laura Harth, director de campanie pentru Safeguard Defenders.

Printre cei care au fost forțați să se întoarcă acasă se numără și ținte ale Operațiunii Fox Hunt, o campanie înființată de președintele chinez, Xi Jinping, aparent pentru a urmări funcționarii corupți care au fugit în străinătate.

Italia are numeroase acorduri cu China

Italia, unde locuiesc 330.000 de cetățeni chinezi, potrivit cifrelor din 2021 ale Istat, agenția națională de statistică, este un teren fertil pentru o potențială influență a Beijingului datorită nenumăratelor acorduri dintre cele două țări.

Printre acestea se numără un program comun de patrulare a poliției, semnat pentru prima dată în 2015, în cadrul căruia poliția chineză patrulează în orașele italiene pentru perioade temporare, aparent pentru a ajuta turiștii chinezi.

Potrivit raportului, prima secție neoficială de poliție chineză din Italia a fost înființată ca “pilot” în Milano de către agenția de securitate publică din Wenzhou în mai 2016, când echipa de asistență turistică și-a făcut debutul în Italia.

Wenzhou a continuat să înființeze sedii în Prato și Paris. În 2018, la scurt timp după ce afacerea de patrulare a poliției a fost consolidată, securitatea publică Qingtian a înființat, de asemenea, un birou “pilot” în Milano.

Giorgia Meloni s-a declarat anti China

“Faptul că autoritățile locale chineze au reușit să folosească aceste stații ca proiecte pilot în Italia este destul de condamnabil”, a declarat Harth.

Într-o declarație acordată ziarului Il Foglio în septembrie, Ministerul de Interne al Italiei, care la acea vreme se afla sub guvernul lui Mario Draghi, a declarat că presupusele posturi de poliție chinezești neoficiale “nu reprezintă o preocupare deosebită”.

Înainte de a prelua puterea în octombrie, Giorgia Meloni, actualul prim-ministru al Italiei, era vehement anti-China.

Raportul notează că “în ciuda faptului că are cel mai mare număr de avanposturi de legătură pe teritoriul său, guvernul italian se numără printre puținele țări europene care nu a anunțat încă în mod public o anchetă privind posturile de poliție chinezești din străinătate sau nu a declarat ilegalitatea acestora”.

ADVERTISEMENT