Bulgaria, țara vecină cu România, are în plan impunerea unor limite comerciale mai stricte. Un nou proiect de lege în acest sens a apărut, însă ce prevede acesta? Se pare că inițiativa vizează direct lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.
Menționăm faptul că momentan nu este vorba despre o lege, ci mai degrabă despre o inițiativă. Aceasta are ca scop oferirea unu sprijin producătorilor locali, dar totodată și protejarea consumatorilor de creșteri excesive de preț.
Practic Ministerul Agriculturii din Bulgaria își dorește ca adaosul comercial pentru 22 de produse esențiale să nu depășească 20%. În același timp, inițiativa mai prevede și că retailerii vor fi obligați să asigure cel puțin 50% producție locală pentru aceste mărfuri.
Inițiatorii proiectului spun că acesta este un pas important în echilibrarea pieței. De cealaltă parte însă, există și păreri contra. Gurile rele spun că pot exista efecte asupra concurenței, dar și asupra disponibilității produselor.
În momentul de față, Bulgaria, care vrea să impună limite comerciale stricte, încă adună opinii. Sunt luate în calcul atât părerile producătorilor, cât și cele ale comercianților, dar și ale furnizorilor.
Trebuie menționat faptul că, potrivit unui anunț făcut de Ministrul Agriculturii, proiectul Legii privind lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare este deja finalizat. Astfel, după o serie de discuții, va fi luată și decizia finală.
Ce alimente sunt însă vizate de aceste limite comerciale stricte? În inițiativă regăsi laptele, dar și produsele lactate. Totodată, ar ura să fie reglementat și prețul pentru carnea proaspătă de la rumegătoare mari și mici, de la porci și păsările de curte, ouăle, mierea și fructele și legumele de sezon, informează Rador.
“Ministerul bulgar al Agriculturii nu face distincția între adaos și profit. Ne așteptăm să fie clarificat termenul legat de ce se înțelege prin adaos, deoarece statul încearcă să controleze profiturile producătorilor și comercianților și să stabilească costurile acestora.
În primul rând, vorbim de 22 de grupe de mărfuri, fiecare grup având cel puțin 400 de articole separate în funcție de sortimentul producătorilor. Nu poți lega mâinile lanțurilor de retail într-o măsură atât de mare pentru a vinde, acestea au investit milioane în viziunea magazinelor lor”, a declarat pentru Nova TV, Nikolai Vâlkanov, director executiv al Asociației pentru Comerț Modern, care include lanțurile de retail.