Life

Țara din Europa a cărei suprafață crește de la an la an. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru

Care este țara din Europa care își mărește considerabil suprafața în fiecare an. Cum explică specialiștii acest fenomen.
24.05.2024 | 20:00
Tara din Europa a carei suprafata creste de la an la an Motivul pentru care se intampla acest lucru
Care este țara din Europa care își mărește considerabil suprafața în fiecare an. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Poate că pare greu de crezut, dar în Europa există o țară aparte. Spre deosebire de alte așezări, această țară crește cu 2.5 metri în fiecare an. Cum explică specialiștii acest fenomen unic.

Care este țara din Europa care crește în fiecare an cu 2.5 metri

Islanda este una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Aceasta nu doar că are peisaje care îți taie respirația, dar aici are loc un fenomen unic. Deși poate părea ciudat, Islanda este o țară care crește, la propriu.

ADVERTISEMENT

Suprafața Islandei crește în fiecare an cu 2.5 metri, iar explicația este una foarte simplă. Islanda se află pe teritoriul a două plăci tectonice, placa Euroasiatică și cea Nord-americană, plăci ce își schimbă constant dimensiunea.

Această creștere în dimensiune a Islandei este rezultatul unui proces care poartă denumirea de rifting. Acest proces duce la formarea unor noi cruste oceanice și, implicit, la creșterea dimensiunii terenului din zonă.

ADVERTISEMENT

Fenomenul prin care Islanda crește la propriu în fiecare an este unul spectaculos. De altfel, datorită riftingului, Islanda este cunoscută și sub denumirea de ”țara de foc și gheață”. Aici, există o combinație unică de ghețari și activitate vulcanică.

Turiștii sunt atrași ca un magnet de locul unde se întâlnesc cele două plăci tectonice

Locul unde cele două plăci tectonice se întâlnesc este cu adevărat spectaculos și poate fi admirat de turiști. Thingvellir este locul cu pricina, iar cei care vizitează Islanda îl pot admira în timpul unei drumeții prin Parcul Național Thingvellir.

ADVERTISEMENT

Islanda ascunde o mulțime de comori la tot pasul. În locul unde se întâlnesc cele două plăci tectonice există o falie impresionantă. Unii turiști obișnuiesc să vină aici pentru a face snorkeling în Silfra și nu numai.

Așa cum am menționat anterior, Islanda este țara ghețarilor. Tocmai de aceea, nu este de mirare că aici se află ghețari uriași, iar din unul dintre ei, mai exact din Langjokull, izvorăște una dintre cele mai limpezi ape de lume.

ADVERTISEMENT

Islanda nu uimești doar prin frumusețile geografice. An de an, turiștii vin aici pentru a se bucura de atmosfera și de tradițiile zonei. Deși poate suna ciuda, în Islanda, mulți locuitori continuă să creadă în elfi și troli. Tocmai de aceea, legendele zonei sunt mereu vii și devin sursă de inspirație pentru filme și seriale.

Islanda este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Majoritatea populației de aici locuiește în capitală, iar restul locuitorilor sunt disipați în restul teritoriului. Locuitorii sunt nevoiți să împartă o mică parte din teritoriu cu ghețarii, mai exact, 10%.

ADVERTISEMENT
Tags: