Țara europeană care a introdus săptămâna de lucru de șase zile a stârnit nervi și multe nemulțumiri. Angajații sunt foarte supărați din cauza acestei schimbări.
Multe țări din Europa jonglează cu ideea de a introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților. La polul opus, o altă națiune a ales să implementeze săptămâna de lucru de șase zile în anumite sectoare. După cum era de așteptat, angajații nu au fost deloc fericiți să audă această veste.
Grecia, țara europeană despre care discutăm, a introdus o nouă reglementare prin care angajații pot fi solicitați să lucreze mai mult de 8 ore pe zi, atunci când este necesar. Astfel, angajatorii pot cere personalului să lucreze încă două ore în plus la sfârșitul turei, fără plată. În schimb, pentru aceste ore suplimentare, angajații vor primi ulterioar zile libere.
În teorie, munca suplimentară ar trebui să fie voluntară. În practică, însă, mulți muncitori se simt presați să accepte orele suplimentare fără plată. De altfel, puțini angajatori sunt verificați pentru respectarea legii muncii.
Conform legii 5053/2023, care a intrat în vigoare la 1 iulie, angajații din diverse industrii, retail, agricultură și anumite sectoare de servicii să solicite o săptămână de lucru de șase zile, conform playtech.
Săptămâna de lucru rămâne de 40 de ore, iar pentru ziua a șasea de lucru, angajații vor primi un bonus de 40% din salariul zilnic. Mulți sunt de părerea că această lege va avea un impact negativ. S-ar putea ca unii angajați să fie puși în situații frustrante, în care nu pot refuza cerințele patronilor. Asta duce la o relație de muncă în care balanța de putere e mult prea dezechilibrată în favoarea angajatorilor.
Grecii trag tare cu 41 de ore pe săptămână, un record în Europa. Cu toate acestea, salariile sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Salariul minim lunar? Cam 830 de euro, adică pe locul 15 din UE. Iar când vine vorba de puterea de cumpărare, Grecia e pe ultimul loc.
Din păcate, în Grecia există un deficit de muncitori calificați. Unii cred că o săptămână de lucru de șase zile ar putea rezolva problema. Dar reacțiile au fost, în mare parte, negative. Decizia a creat un val de nemulțumiri și critici în rândul angajaților. Experții susțin că această lege este o nedreapte care va duce la scăderea calității vieții pentru muncitori.
Această țară din Europa se confruntă cu provocări economice care afectează nivelul de trai al multor greci. Decizia de a implementa săptămână de 6 zile poate să nu fie soluția cea mai bună. Este evidentă necesitatea unei reforme mai profunde care să garanteze o protecție adecvată a drepturilor muncitorilor.