Pentru a intensifica procesul de imunizare și a ajunge la un grad de peste 50%, o țară din Europa își plătește cetățenii, în luna mai, pentru a se vaccina anti-Covid.
În această situație se află vecinii noștri sârbi. Guvernul de la Belgrad a promis că toate persoanele cu vârste de peste 25 de ani care se vor vaccina până pe 31 mai vor primi 3.000 de dinari, echivalentul a 25 de euro.
Recent, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi-a exprimat speranţa ca aproximativ 3 milioane de persoane să se vaccineze până la sfârşitul lui mai cu cel puţin o doză de vaccin, totul pentru a accelera revenirea la normalitate.
Campania de vaccinare din țara vecină s-a derulat excelent în ultimele săptămâni, și 1,3 milioane din cei 7 milioane de sârbi eligibili au fost imunizați cu cele cinci seruri utilizate.
În ultimele zile, autoritățile au remarcat însă o reticență, iar campania s-a împotmolit. Pentru a o relansa, conducătorii statului au venit cu un stimul financiar: 25 de euro.
”Toți cei care vor primi vaccinul până la 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 de euro)”, a declarat președintele Aleksandar Vucic presei locale, adăugând că se așteaptă ca trei milioane de cetățeni să fie vaccinați până la sfârșitul lunii, potrivit RTL Today.
În prezent, vaccinurile anti-COVID-19 folosite de Serbia sunt Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, cel rusesc Sputnik V și cel chinezesc Sinopharm.
Până pe data de 5 mai, 22% din populaţia Serbiei a primit ambele doze de vaccin, procent mult peste cel de 9% din Uniunea Europeană.
”Până la ora asta, nu am văzut vreodată în literatura medicală ca cineva să fie plătit pentru a se vaccina împotriva covid-19”, a declarat epidemiologul sârb Zoran Radovanovic. ”Am putea să fim primii nu doar în Europa, ci în lume”, apreciază el.
Doctorul Zoran Radovanovic consideră însă că stimularea la vaccinare cu ajutorul banilor poate fi o armă cu două tăișuri.
”Asta îi va determina pe unii care trăiesc într-o sărăcie extremă se se vaccineze, dar va provoca rezistenţa altora”, avertizează el. ”Logica este următoarea: dacă statul mă plăteşte să fac ceva şi îmi spune că este pentru binele meu, atunci e ceva putred”, mai declară acest expert, potrivit sursei citate.