News

Țara din Europa care poate să rămână fără locuitori. Oamenii au plecat pe capete în ultima perioadă

O țară din Europa riscă să rămână fără locuitori, a pierdut sute de mii de persoane în ultimii ani. Oamenii continuă să emigreze masiv
29.06.2024 | 16:15
Tara din Europa care poate sa ramana fara locuitori Oamenii au plecat pe capete in ultima perioada
Oamenii continuă să emigreze încă din anii 1990 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Populația rezidentă a Albaniei, la 18 septembrie 2023, era de 2. 402 113 persoane, în scădere cu aproximativ 420 000 de persoane față de recensământul din 2011, potrivit unui raport al Institutului albanez de statistică (Instat) publicat vineri.

O scădere continuă a populației, în special din cauza emigrării

Albania are o populație de 2.402 113 locuitori, cu 419 831 mai puțini decât în 2011, potrivit rezultatelor ultimului recensământ național publicat vineri. „Populația rezidentă a Republicii Albania la 18 septembrie 2023 era de 2.402 113 persoane, în scădere cu aproximativ 420 000 de persoane față de recensământul din 2011”, potrivit raportului întocmit de Institutul albanez de statistică (Instat). Această scădere a fost „continuă din anii 1990, în mare parte din cauza emigrării”, adaugă Instat.

ADVERTISEMENT

Criza demografică post-comunistă

Înainte de anii 1990 și de căderea regimului comunist al lui Enver Hoxha, unul dintre cele mai închise din lume, Albania se bucura de o creștere demografică constantă, scrie Le Temps. În perioada care a urmat, marcată de o criză economică fără precedent în 1997, de o scădere a natalității și de o emigrare masivă, Albania a văzut o medie de 50 000 de persoane părăsind țara în fiecare an, potrivit Instat.

Al 12-lea recensământ în ultimul secol

Pentru prima dată, recensământul a permis, de asemenea, locuitorilor să își declare originea bulgară sau bosniacă – în plus față de categoriile preexistente (greci, romi, egipteni…). Dintre aceștia, 7 057 s-au declarat bulgari, iar 2 963 bosniaci. Recensământul din 2023 este al doisprezecelea din ultimii 100 de ani.

ADVERTISEMENT

„La 18 septembrie 2023, acest recensământ a estimat populația Albaniei la 2.402.113 persoane, formată din 755.950 de familii, cu o dimensiune medie de 3,2 membri pe familie, care trăiesc în 1.082.529 de locuințe obișnuite”, a declarat Elsa Dhuli, directorul Institutului de Statistică.

„Astăzi suntem încântați să prezentăm în detaliu informațiile legate de acest proces, demonstrând în același timp că acest recensământ a atins obiectivul pentru care a fost realizat, că a justificat investițiile pe termen lung, sprijinul financiar și nevoia de utilizatori”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

Patru la sută din populația albaneză se declară atee, în timp ce 10 la sută dintre cei intervievați au preferat să nu își declare credința. Recensământul a mai arătat că 1,1 milioane de albanezi s-au declarat musulmani sunniți iar 116.202 s-au declarat musulmani bektash. Alte credințe declarate au fost calolică, ortodoxă, evanghelică.

Scăderea forței de muncă

Pe de altă parte, Potrivit Băncii Mondiale, ca urmare a îmbătrânirii populației și a emigrației ridicate, populația cu vârstă de muncă din Albania a scăzut și ea rapid. Datele publicate de bancă într-un raport special privind ocuparea forței de muncă în Balcanii de Vest arată că, în comparație cu 2010, numărul albanezilor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a scăzut cu 7 la sută.

ADVERTISEMENT

Doar Bosnia a înregistrat un sold mai negativ în regiune, unde, pentru prima dată, populația în vârstă de muncă a scăzut cu 7,5 %. Contracția demografică a țării reprezintă o amenințare majoră pentru viitorul economiei albaneze. Banca Mondială avertizează că, din cauza reducerii forței de muncă, creșterea economică din următorii ani va fi mai slabă dacă nu este compensată de o creștere a productivității muncii.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul