News

Țara din Europa care se teme că va deveni următoarea țintă a Rusiei. Investește masiv în „Scutul Estic”

Tara din Europa care se pregătește de un posibil atac al Rusiei lui Vladimir Putin, după Ucraina. Miliarde de euro investiți în „Scutul estic”
18.05.2024 | 19:05
Tara din Europa care se teme ca va deveni urmatoarea tinta a Rusiei Investeste masiv in Scutul Estic
„Scutul estic” va fortifica partea orientală a Europei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Varșovia va investi peste două miliarde de euro în fortificarea frontierei sale, care formează granița estică a Uniunii Europene, a declarat, sâmbătă, premierul Donald Tusk. Polonia, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, precum și cu Ucraina, se teme că ar putea fi una dintre următoarele ținte ale Rusiei.

2,34 miliarde de euro pentru ”Scutul estic”

Polonia va investi peste două miliarde de euro în securizarea și fortificarea a 400 km din frontiera sa estică, a declarat sâmbătă, 18 mai 2024, premierul Donald Tusk. Din 2020, Varșovia încearcă să își securizeze frontierele pentru a se proteja de orice atac din partea Rusiei și pentru a împiedica trecerea migranților care tranzitează Belarusul.

ADVERTISEMENT

„Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloți”, adică aproximativ 2,34 miliarde de euro, „în securitatea noastră și mai ales în securizarea frontierei noastre estice”, a declarat Donald Tusk în fața presei, prezentând un proiect numit „Scutul estic”, scrie Le Figaro.

„Acest sistem de fortificații, care consolidează 400 de kilometri de frontieră cu Rusia și Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a împinge războiul de la granițele noastre”, a adăugat el, precizând că lucrările au început deja.

ADVERTISEMENT

Temeri privind agresiunea Rusiei

Polonia, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, precum și cu Ucraina, se teme că ar putea fi una dintre următoarele ținte ale Moscovei. De la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Varșovia a fost un susținător necondiționat al Kievului și principala țară de tranzit pentru armamentul occidental care îi este livrat.

Confruntată cu amenințarea rusă, Varșovia a întreprins o modernizare rapidă a armatei sale, cu un buget de apărare de aproximativ 4% din PIB, cel mai mare dintre țările NATO. Polonia a lansat, de asemenea, o serie de achiziții de echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, în principal din SUA și din Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Năvala migranților

Anunțul lui Tusk vine la două zile după ce ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, joi, la radio Zet că Polonia dorește să își consolideze frontiera de est. Aceste anunțuri survin după recentele încercări ale migranților din Yemen, Somalia, Siria și Irak de a intra în Polonia prin Belarus, cu ajutorul și chiar cu complicitatea autorităților locale.

Potrivit cifrelor poliției poloneze de frontieră, în ultimele două zile, peste 600 de migranți au încercat să intre în Polonia. În timpul uneia dintre aceste tentative, ofițerii polonezi de aplicare a legii au fost atacați cu bâte și pietre.

ADVERTISEMENT

Tensiuni constante la frontieră

Această întărire a frontierei nu este ceva nou. Din 2020, guvernul polonez și-a fortificat frontierele cu Rusia, în jurul Kaliningradului, și cu Belarus, prin care trec migranții în drumul lor spre Europa.

Ridicarea de către Polonia a unui gard la frontieră în 2020 a fost determinată de tensiunile geopolitice și migratorii intense, care au dus la introducerea unor măsuri similare în Ucraina, Lituania, Estonia și Finlanda. În special din vara anului 2021, mii de refugiați, în principal din Orientul Mijlociu, au forțat sau au încercat să treacă frontiera dintre Belarus și Polonia.

În martie 2023, Ministerul polonez al Apărării de atunci a anunțat o nouă etapă, cu instalarea de bariere antitanc. „În februarie, a început construcția măsurilor de securitate la granița cu regiunea Kaliningrad. Astăzi, soldații au început să construiască fortificații la granița cu Belarus. Acest lucru face parte din strategia noastră de apărare și descurajare”, a explicat Mariusz Blaszczak.

În luna august a aceluiași an, Polonia a desfășurat încă 4.000 de soldați la granița sa cu Belarus. Șeful poliției de frontieră, Tomasz Praga, a declarat atunci că, de la începutul anului, 19.000 de persoane au încercat să treacă granița dintre Polonia și Belarus, față de 16.000 în 2022.

 

ADVERTISEMENT