Life

Țara din Europa care te plătește bine de tot dacă ești șomer. Și românii ar putea aplica

Țara din Europa unde șomerii sunt plătiți generos. Chiar și românii pot aplica și beneficia de acest program avantajos!
24.06.2024 | 16:29
Tara din Europa care te plateste bine de tot daca esti somer Si romanii ar putea aplica
Țara din Europa care te plătește bine de tot dacă ești șomer. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Când pierzi locul de muncă, experiența poate fi extrem de dificilă din punct de vedere emoțional și financiar. Află care este țara europeană care oferă cel mai mare sprijin financiar șomerilor. Ce ajutor primesc românii?

Țara din Europa care te plătește bine de tot dacă ești șomer. Și românii ar putea aplica

E vital să ai un sprijin financiar când îți pierzi locul de muncă, ca să poți căuta în liniște un job nou potrivit. Unele țări europene oferă indemnizații de șomaj generoase, pe când altele sunt mai modeste. Dar care țară se află în fruntea listei în ceea ce privește ajutorul pentru șomeri?

ADVERTISEMENT

În iunie 2024, Marcus Lu a publicat un infografic creat de Voronoi, care clasifica țările OECD în funcție de beneficiile de șomaj oferite. Acest grafic arată cât la sută din venitul anterior va primi un șomer care a rămas recent fără job.

Ei bine, Luxemburg este țara care oferă cel mai mare șomaj din Europa. Șomerii din Luxemburg primesc 87% din venitul anterior pentru o perioadă de un an de zile.

ADVERTISEMENT

Aceste beneficii sunt disponibile pentru cei care sunt capabili și dispuși să lucreze. De asemenea, șomerii trebuie să fie înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Belgia și Danemarca ocupă locurile doi și trei, ambele oferind 78% din venitul anterior ca beneficii de șomaj. Acestea sunt urmate de Bulgaria cu 77%, Portugalia cu 75% și Elveția cu 72%.

ADVERTISEMENT

Aceste țări aplică și unele dintre cele mai mari impozite pe venit personal din lume. Impozitele mai ridicate contribuie la finanțarea generoasă a programelor sociale și la formarea unui sistem de protecție socială robust.

Ce ajutor primesc șomerii din România

În România, șomerii primesc 38% din venitul anterior după un an de șomaj, o sumă mult mai mică comparativ cu țările din topul clasamentului. Astfel, România se află pe locul 25 în această listă.

ADVERTISEMENT

Pe ultimele locuri dintre țările OECD se sflă Statele Unite și Ungaria, oferind doar 9% din venitul anterior după un an de șomaj. După cum se poate observa, există o diferență majoră între aceste țări, în funcție de politica de protecție socială aplicată.

Clasamentul Voronoi arată că în țările OECD, beneficiile de șomaj variază foarte mult. Unele țări europene, cum ar fi Luxemburg, oferă sprijin financiar semnificativ celor fără loc de muncă, în timp ce altele, inclusiv România, oferă ajutoare mai puțin consistente. Aceste diferențe reflectă modul în care fiecare țară gestionează ajutoarele sociale și regimurile de impozitare.

ADVERTISEMENT