O țară din Europa ia în calcul introducerea unor cursuri obligatorii de educație militară la nivel de liceu. Autoritățile locale discută despre un astfel de demers, în contextul războiului din Ucraina, dar și a amenințărilor de securitate din întreaga lume.
În Croația, elevii de liceu ar putea beneficia de cursuri de instruire militară, premierul țării invocând drept motiv nevoia de competențe ”pe care tinerele generații nu le dețin”. De asemenea, se vizează și o reintroducere a stagiului militar obligatoriu, după absolvirea liceului, dar până acum nu a fost anunțat nimic în acest sens.
Până la stabilirea unor lucruri concrete, cert este că ministrul apărării croat, Ivan Anusic, a primit ca sarcină să inițieze un curs de 30 de zile, prin intermediul căruia tinerii să deprindă cele necesare manevrării unei arme, să învețe să acorde primul ajutor și să știe cum să procedeze în cazul unor incidente nucleare sau chimice.
Săptămâna trecută, premierul Croației, Andrej Plenkovic, își exprima dorința ca un curs de pregătire militară să fie introdus în licee cât mai rapid. ”Având în vedere amenințările de securitate din lume, nu ar fi rău ca ministerul Apărării să folosească ceea ce face deja cu cei care se oferă voluntar pentru stagiul militar și să conceapă cursuri mai scurte, așa încât un număr mai mare de oameni să fie familiarizați cu unele competențe de bază pe care tinerele generații nu le dețin”, declara șeful Guvernului, potrivit publicației Juranji List, citată de Euractiv.
După ce a aderat la NATO, Croația nu mai are obligatoriu serviciul militar. În alte țări din Europa, fost sovietice, precum Lituania și Letonia, s-au dat legi în urma cărora stagiul militar este obligatoriu tinerilor care termină un liceu. Asta după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.
O acțiune similară Croației are Rusia. Din 2023, în învățământul superior de aici sunt valabile programe educaționale militare. În Ucraina lucrurile sunt mai stricte. Recent s-a promulgat o lege în baza căreia toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani, și apți din punct de vedere fizic, pot fi incluși serviciului militar obligatoriu.
Cât despre România, serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007. În momentul de față este voluntar, dar în situația unui război totul se va schimba, a transmis în noiembrie 2023 ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Acesta susține că, prin Constituție, românii au dreptul și obligația să lupte pentru apărarea teritoriului.
”Preluând modelul juridic al unor țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, România a suspendat, începând cu anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, fiind prevăzută posibilitatea chemării sub arme, pe timpul stării de asediu, la mobilizare sau la război, a cetățenilor bărbați, care îndeplinesc criteriile de recrutare – încorporare”, a declarat ministrul apărării român, în noiembrie 2023.