News

Țara din Europa în care TikTok a fost interzis. Tragedia care a condus la această decizie

O țară din Europa a luat o decizie care a șocat întreaga populație. Aplicația TikTok a fost interzisă pentru toți cetățenii în urma unei tragedii
02.01.2025 | 16:44
Tara din Europa in care TikTok a fost interzis Tragedia care a condus la aceasta decizie
Pentru cetățenii acestei țări Guvernul a interzis TikTok. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Albania au introdus o interdicție temporară de un an asupra utilizării TikTok, declarând că scopul principal al acestei măsuri este reducerea violenței în rândul adolescenților.

TikTok, interzis în Albania

Cu toate acestea, organizațiile pentru drepturile omului și reprezentanții mediului de afaceri critică decizia, susținând că aceasta amenință atât libertatea de exprimare, cât și economia, mai ales în contextul alegerilor programate în luna mai, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Edi Rama a făcut anunțul pe 21 decembrie, după ce în luna noiembrie un incident tragic a șocat țara: un băiat de 14 ani a fost ucis prin înjunghiere de un coleg, în urma unui conflict care ar fi început pe platforma de socializare. Autoritățile albaneze urmează să pună în aplicare această interdicție în viitorul apropiat.

Decizia Albaniei vine pe fondul unor restricții similare impuse de alte aproximativ 20 de țări, din cauza îngrijorărilor privind conținutul nepotrivit al aplicației și potențialele riscuri de securitate legate de compania-mamă a TikTok, ByteDance, și conexiunile acesteia cu autoritățile chineze.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru creează un precedent periculos, în care guvernele pot închide diferite platforme în orice moment”, a declarat pentru Reuters Orkidea Xhaferaj de la think tank-ul SCiDEV, cu sediul în Tirana.

Care a fost reacția TikTok

Potrivit premierului Rama, decizia a fost luată în urma consultărilor cu părinți și cadre didactice. Cu toate acestea, criticii sugerează că ar putea fi parte a unei strategii mai ample de suprimare a opoziției politice, în special după un an marcat de proteste frecvente și violente împotriva guvernului.

ADVERTISEMENT

TikTok a precizat că vrea „claritate” de la guvernul albanez și că „multiple rapoarte au confirmat, de fapt, că videoclipurile care au dus la acest incident au fost postate pe o altă platformă, nu pe TikTok”.

De asemenea, protestatarii au atacat clădirile publice folosind dispozitive incendiare artizanale, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

ADVERTISEMENT

Liderii opoziției, Sali Berisha (Partidul Democrat) și Ilir Meta (Partidul Libertății), sunt acuzați de corupție, acuzații pe care aceștia le resping ca fiind motivate politic, a mai scris  Reuters.

Arlind Qori, liderul partidului Bashkë (Împreună), fondat în 2022, a criticat interdicția TikTok, considerând-o o încercare de a limita accesul opoziției la mijloace eficiente de comunicare.

Premierul Rama susține că această măsură este necesară pentru protejarea tinerilor. În centrul capitalei Tirana, o fotografie a băiatului ucis este expusă pe un stâlp, înconjurată de flori ofilite și mesaje scrise de prieteni. Incidentul s-a petrecut în acea zonă, iar băiatul, grav rănit, a încercat să ajungă la școală înainte ca ambulanța să sosească.

ADVERTISEMENT