O țară din Europa a început să consume din ce în ce mai mult o legumă pe care agricultorii români o cultivă în fiecare an. Potrivit datelor, este cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 12 ani.
Legumele au început să revină în topul preferințelor consumatorilor. În ultima vreme, se pune din ce în ce mai mult accentul pe trufandalele locale, ale căror gust și calitate sunt inegalabile.
În Germania, de exemplu, în 2024 consumul de cartofi a înregistrat cifre record, după ce ani la rând consumul lor a fost în scădere. Datele arată că germanii au consumat între iulie 2023 și iunie 2024, 63 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor.
Desigur, acesta nu este un record. În anii 1950, consumul de cartofi ajungea la 180 de kilograme pe cap de locuitor. Totuși, cifrele din 2024 sunt cele mai bune din ultimii 12 ani.
Potrivit Potato News Today, germani au un interes din ce în ce mai mare pentru cartofi. Potrivit statisticilor, consumul de cartofi proaspeți pe cap de locuitor a ajuns la 25.5 kilograme pe cap de locuitor, înregistrând o creștere de 8.4 kilograme. În schimb, în ceea ce privește consumul produselor procesate pe bază de cartofi, acesta a scăzut, ajungând la 38 de kilograme pe cap de locuitor.
Acest fenomen a atras atenția specialiștilor în retail, care au încercat să găsească explicații. Potrivit lor, creșterea consumului de cartofi proaspeți se datorează promoțiilor existente, dar și formelor de prezentare. Specialiștii susțin că ambalajele mici i-au îndemnat pe germani să cumpere mai mulți cartofi.
De asemenea, se pare că germanii sunt din ce în ce mai preocupați de susținerea producătorilor locali. Astfel, preferă să cumpere de la cultivatorii locali și să evite clasicele supermarketuri.
În Germania, la fel ca în România, cartoful este o legumă de bază. Din cartofi, germanii prepară o mulțime de feluri de mâncare. Cele mai cunoscute sunt Kartoffelsalat (salată de cartofi), Knödel (găluște de cartofi), Kartoffelpuffer (Clătite de cartofi). De asemenea, merită menționat Himmel und Erde, un preparat tradițional din cartofi și mere, servit cu cârnați sau carne afumată.