Cu mult timp în urmă, mucegaiul a provocat foamete într-o țară din Europa. Mai mult de un milion de oameni au murit după ce aproape toată recolta de cartofi a fost distrusă.
În anul 1845, Irlanda a fost lovită de o penurie de cartofi, cunoscută ca “Marea Foamete”. Din cauza unui mucegai numit Phytophthora infestans, această legumă nu s-a mai dezvoltat, iar țara a traversat un dezastru alimentar uriaș.
În primul an de la apariția mucegaiului, jumătate din recolta de cartofi din Irlanda a fost distrusă. Următorii șapte ani au fost foarte grei, întrucât mucegaiul a distrus aproape trei sferturi din cantitatea de cartofi .
Se spune că mai mult de un milion de irlandezi și-au pierdut viața din cauza foametei. Cartofii reprezentau sursa principală de hrană pentru păturile mai sărace ale populației țării, mai ales în sezonul rece, astfel că lipsa acestei legume a avut efecte devastatoare.
Situația s-a încheiat în 1852, însă aproape încă un milion de locuitori au plecat din Irlanda din cauza lipsei resurselor de hrană, notează shtiu.ro. Aceștia s-au stabilit în orașe din Marea Britanie și America de Nord.
În 1801, Marea Britanie și Irlanda au semnat actul prin care aceasta din urmă devenea colonie. Până în 1921, a fost guvernată de lideri impuși de Guvernul britanic. Cele două națiuni formau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei.
În Irlanda, cartoful a ajuns cu mai puțin de un secol înainte de a izbucni foametea. Un singur soi de cartof era cultivat de irlandezi, și anume “Irish Lumper”.
După ce Phytophthora infestans a distrus o mare parte din recoltă, prețurile cartofului au crescut brusc, deși autoritățile irlandeze, împreună cu cele britanice, au luat măsuri.
Cei din clasele sociale sărace nu își mai permiteau să cumpere cartofi, iar fermierii locali nu mai produceau suficientă hrană. Din acest motiv, s-a ajuns la prețuri uriașe. Din cauza bolilor cauzate de malnutriție, mulți au murit în acea perioadă.
Mazărea, fasolea, mierea și iepurii erau în continuare exportate din Irlanda în 1847, deși mediul rural era foarte afectat de foamete. Culturile de cartofi și-au revenit abia după șapte ani, potrivit istoricilor.
Marea Foamete din Irlanda a fost o perioadă foarte dificilă. De-a lungul timpului, a fost foarte dezbătută, în încercarea de a afla cine a fost principalul vinovat. S-a ajuns la concluzia că situația nu a fost gestionată așa cum ar fi trebuit de către Guvernul britanic.