Life

Țara din Europa unde transportul public este complet gratuit. Românii nu merg atât de des aici, deși se pot bucura de o experiență inedită

Țara din Europa unde s-a decis ca transportul public să fie gratuit pentru toată lumea. Nu este un stat foarte vizitat de români.
31.05.2024 | 00:13
Tara din Europa unde transportul public este complet gratuit Romanii nu merg atat de des aici desi se pot bucura de o experienta inedita
O țară din Europa are transportul public gratuit. Sursa foto: Pixabay, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Țara din Europa care a decis ca transportul public să fie complet gratuit. Românii nu vizitează des acest loc, dar ar putea avea parte de o experiență unică.

Țara din Europa unde transportul public este complet gratuit. De ce a fost luată această decizie

De patru ani, o țară din Europa, care nu este foarte vizitată de români, a decis ca toate formele de transport public să fie gratuite pentru rezidenți, dar și pentru turiști.

ADVERTISEMENT

Gratuitatea este valabilă în cazul autobuzelor, trenurilor și tramvaielor. Care a fost, totuși, motivul pentru care s-a luat o asemenea decizie, care este foarte avantajoasă pentru cei care vizitează țara?

Este vorba despre Luxemburg. În 2020, a devenit prima țară din lume care a decis să renunțe la tarifele pentru transportul public. Decizia este lăudată și acum de către locuitorii acestei țări.

ADVERTISEMENT

Această decizie a fost luată pentru a reduce problema mașinilor din Luxemburg. Această țară a avut, în 2020, cea mai mare densitate de mașini din Uniunea Europeană.

Mai exact, a fost vorba despre 696 de mașini la 1.000 de locuitori, spre deosebire de 560, care era media. De mai mulți ani, Luxemburg avea de suferit din cauza traficului extrem de aglomerat.

ADVERTISEMENT

În plus, nivelurile de emisii de carbon erau și ele foarte ridicate, astfel că autoritățile au decis să ia măsuri în acest sens. Datorită gratuității transportului public, locuitorii se bucură de avantaje.

Aceștia își lasă acum mașinile acasă șu merg cu autobuzul, tramvaiul sau trenul, întrucât este mult mai avantajos. În același timp, este o decizie foarte bună pentru mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

“Deoarece este gratuit, este mai ușor să iei o decizie rapid, să alegi între transportul în comun sau mașina privată. Acest lucru înseamnă că este foarte pozitiv pentru mediu și foarte practic”, a declarat contabilul Edgar Bisenius pentru Euronews, citat de shtiu.ro.

Cine trebuie să plătească bilet în Luxemburg

Cu toate acestea, există și o categorie de persoane care trebuie să plătească bilet. Aici intră cele care își doresc să călătorească la clasa I, întrucât gratuitatea se aplică doar la clasa a II-a.

Veniturile din bilete erau, în Luxemburg, de 41 de milioane de euro pe an, în timp ce costurile de funcționare depășesc 500 de milioane de euro pe an. Acest deficit este, însă, compensat de contribuabilii mai mari.

Luxemburg este o țară mică, având o suprafață de  2.586 km pătrați, și se numără printre cele mai mici state din Europa. Populația țării este estimată la 672.050 de locuitori.

Transportul public este gratuit și în alte orașe din Europa. Este vorba despre Talinn, capitala Estoniei, dar și despre orașul Montpelier din Franța.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”